Υπουργείο Εργασίας: Παρέχουν «νομιμότητα» στη μαύρη εργασία - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Νομοσχέδιο υπουργείου Εργασίας, αντιεργατικές ρυθμίσεις, πεινές σε απεργούς, κατάργηση 8ωρου, νομιποποιεί μαύρη εργασία, Η ΑΥΓΗ, Ανδρέας Πετρόπουλος,

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε για διαβούλευση και με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης του 8ώρου - 40ώρου, γυρίζοντας τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω. 

 

Ανδρέας Πετρόπουλος*

Περιλαμβάνει ρυθμίσεις κατά παραγγελία των εργοδοτών και ικανοποιεί αιτήματα εταιρειών παροχής υπηρεσιών που λειτουργούν στην «γκρίζα» ζώνη της νομιμότητας

Τη νομιμοποίηση των (ακραία) ευέλικτων μορφών εργασίας, ακόμα και των παράτυπων (πτυχές της λεγόμενης μαύρης εργασίας) επιχειρεί με το εργασιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας Ά. Γεωργιάδης.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις κατά παραγγελία των εργοδοτών (ΣΕΒ και ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας), όπως η υποχρεωτικότητα της εξαήμερης εργασίας στη βιομηχανία αλλά και σε άλλους κλάδους έντασης εργασίας (ναυπηγεία), ενώ ικανοποιεί αιτήματα εταιρειών παροχής υπηρεσιών (catering), που κατά κανόνα λειτουργούν στην «γκρίζα» ζώνη της νομιμότητας. Όχημα για τις συγκεκριμένες αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αποτελεί η υποχρέωση της χώρας να προχωρήσει στην κύρωση Κοινοτικής Οδηγίας -θα κυρωθεί λίγο πριν την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο-, η οποία όμως είναι σε αντίθετη κατεύθυνση, καθώς προβλέπει περισσότερα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Μετά την εξωφρενικά απίθανη συλλογιστική του υπουργού Εργασίας για καθιέρωση 16ωρης εργασίας (δύο 8ωρα σε διαφορετικούς εργοδότες, είχε αναφέρει ο Ά. Γεωργιάδης) που ανασκευάστηκε κακήν κακώς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ακόλουθες διατάξεις:

  • Πρόστιμο και φυλακή σε απεργούς

  • Κατάργηση και ξεχείλωμα του 8ώρου που (με το πρόσχημα δυο διαδοχικών εργοδοτών την ίδια ημέρα) γίνεται 13ωρο.

  • Κατάργηση ουσιαστική και τυπική των (έτσι κι αλλιώς μειωμένων από τον νόμο Χατζηδάκη) υπερωριών.

  • Ποινικοποίηση της απεργίας. Υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία, εκτός από την αστική ευθύνη, θα προβλέπεται τώρα και ποινική για παρεμπόδιση των απεργοσπαστών. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που κριθεί από τα δικαστήρια ότι απεργοί -μέλη του συνδικάτου που έχει κηρύξει απεργία- κλείνουν και δεν επιτρέπουν την είσοδο στην εργασία όλων όσοι διαφωνούν εμπράκτως με αυτή δεν θα κληθούν να καταβάλουν μόνο το οικονομικό αντίτιμο που θα τους επιδικαστεί, αλλά θα κινδυνεύσουν ακόμη και με ποινή φυλάκισης.

Το μέτρο αυτό έρχεται να συμπληρώσει τη νομοθεσία Χατζηδάκη που έχει χαρακτηριστεί αντεργατική και έχει επικριθεί σφόδρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστικούς φορείς. Εξίσου ποινική θα χαρακτηρίζεται και η ευθύνη όλων όσοι παρεμποδίζουν όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά τους απεργοσπάστες.

Νομιμοποίηση μαύρης εργασίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο και σε προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/1152, επικαιροποιείται το πλαίσιο των... ελάχιστων απαιτήσεων προκειμένου να καθιερωθούν στην ελληνική νομοθεσία οι συμβάσεις μηδενικών ωρών (zero hour contracts). Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «κάθε εργαζόμενος με έγγραφη σύμβαση ή έστω με λεπτομερή έγγραφη ενημέρωση των βασικών όρων εργασίας του, εντός 1 εβδομάδας από την πρόσληψη, αντί του 2μήνου που ίσχυε μέχρι σήμερα […] ακόμα κι αν πρόκειται για σύμβαση επί παραγγελία, πρέπει να συμφωνούνται εγγράφως, μεταξύ άλλων, οι εγγυημένες αμειβόμενες ώρες, η αμοιβή τους, η αμοιβή της υπέρβασής τους»… Με τη συγκεκριμένη διάταξη νομιμοποιείται και τυπικά η εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότες και ταυτόχρονα καθιερώνονται οι συμβάσεις μηδενικών ωρών. Ωστόσο, στις συγκεκριμένες συμβάσεις δεν προδιατυπώνεται ούτε συγκεκριμένος αριθμός ημερών εργασίας ούτε ωρών εργασίας και δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου ή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τα κατώτατα όρια αποδοχών και τα χρονικά όρια εργασίας. Δεν προβλέπονται προσαυξήσεις για εργασία την Κυριακή, εξαιρέσιμες αργίες και νυχτερινή εργασία ούτε αναρρωτικές άδειες σε περίπτωση ασθένειας.

Για αυτόν τον λόγο υπάρχει και η πρόβλεψη της Κοινοτικής Οδηγίας για τα συμπληρωματικά προστατευτικά μέτρα για εργασία σε διαφορετικούς εργοδότες την ίδια ημέρα. Ωστόσο, ο πυρήνας αυτού του είδους απασχόλησης είναι εκτός συλλογικών συμβάσεων (zero hour contracts).

πηγή: Η ΑΥΓΗ

(*) Ο Ανδρέας Πετρόπουλος είναι αρθρογράφος στην εφηνερίδα ΑΥΓΗ επίσης εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου