ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Διαρκές Συνέδριο: Ημέρα κρίσιμων αποφάσεων

Διαρκές Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποψήφιοι για την προεδρία, προγράμματα υποηφίων, έγκριση υποψηφιοτήτων,

Αντίστροφη μέτρηση: Το Διαρκές Συνέδριο εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού οι υποψήφιοι για την προεδρία θα ξεδιπλώσουν σήμερα, Σάββατο, την ατζέντα και τις προτεραιότητές τους για το μέλλον του κόμματος

Περισσότεροι από 5.000 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, με την πλειονότητά τους, κυρίως από την περιφέρεια, να δίνει το «παρών» διαδικτυακά

Σε ρυθμούς συνεδρίου κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς σήμερα το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους χιλιάδες αντιπροσώπους που θα λάβουν μέρος στην εσωκομματική διαδικασία. Το συνέδριο θα είναι υβριδικό και θα ολοκληρωθεί σήμερα, και όπως είναι προφανές, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο προγραμματικό μπρα ντε φερ των πέντε διεκδικητών. Άλλωστε, αυτοί θα πάρουν τον λόγο και θα τους δοθεί αρκετός χρόνος προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για το παρόν και το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία

Συνολικά, περισσότεροι από 5.000 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, με την πλειονότητά τους, κυρίως από την περιφέρεια, να δίνει το «παρών» διαδικτυακά. Πρόκειται για το ίδιο «σώμα» που συμμετείχε στο 3ο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Απρίλιο του 2022.

Τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το διαρκές συνέδριο είναι επί της ουσίας δύο. Το πρώτο αφορά την έγκριση των υποψηφιοτήτων, πρόταση που θα κατατεθεί ενιαία, και το δεύτερο σχετίζεται με τις ομιλίες των υποψηφίων. Μέχρι αυτή την ώρα, στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα συμμετέχουν πέντε, με τους Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Στέφανο Τζουμάκα και Στέφανο Κασσελάκη να οδηγούνται εκ των πραγμάτων σε άτυπο ντιμπέιτ εντός του συνεδρίου. Σημειωτέον, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του Διαρκούς Συνεδρίου έπειτα από απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και εισήγηση των δύο γραμματέων.

Συνεχίζονται οι περιοδείες

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία όλων των πλευρών ετοιμάζονται πυρετωδώς τόσο για τη σημερινή παρουσία των υποψήφιων προέδρων αλλά και για τις περιοδείες, οι οποίες θα συνεχιστούν. Άλλωστε, απομένουν μόλις οκτώ ημέρες μέχρι την κορύφωση της εσωκομματικής «μάχης», με το σύνολο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παλιών και νέων, να συμμετέχουν μαζικά στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο ή τη νέα αρχηγό του κόμματος.

Επίθεση Αχτσιόγλου σε Μητσοτάκη

«Να σπάσουμε τον φόβο που o κ. Μητσοτάκης εμπεδώνει στην κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της στις Αχαρνές. Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε λόγο για ένα κράτος εγκληματικό, ενώ στηλίτευσε τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο ζήτημα των πυρκαγιών. Παράλληλα, τόνισε ότι «o ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά και να δώσει προοπτική στους πολίτες». Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε τα εξής: «Είμαστε κυβερνητικό κόμμα. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι έχουμε την αφετηρία μας, την ιδεολογία και τις αξίες της Αριστεράς, αλλά απευθυνόμαστε στον ευρύτερο δυνατό κόσμο. Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και ιδεολογική επιρροή. Επιδιώκουμε να πείθουμε και να κερδίζουμε κάθε μέρα και περισσότερους».

Παππάς: Παράταξη νίκης

Την ανάγκη να χτιστεί μια παράταξη που θα αναμετρηθεί με τον Κ. Μητσοτάκη προέταξε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η υποψηφιότητά του δεν είναι μια προσωπική επιλογή, αλλά μια συλλογική προσπάθεια. Ο ίδιος επιμένει, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης παράταξης, που θα εκπροσωπεί τους πολίτες από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο. Την ίδια στιγμή, εκτίμησε πως αν μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στείλει «σήμα αναδίπλωσης» και επιστροφής «στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτό θα υπολείπεται των προσδοκιών που έχει από εμάς ο λαός».

Τσακαλώτος: Μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε χθες τις προτάσεις του για τη λειτουργία του κόμματος στο θεατράκι της Πλατείας Κουμουνδούρου, όπου το «παρών» έδωσαν και οι δύο πρώην γραμματείς του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας, ενώ προλόγισε ο επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος και συντόνισε η Αννέτα Καββαδία. Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Kontra, πάντως, αναφέρθηκε στις διαφορές που υπάρχουν μέσα στο κόμμα, υποστηρίζοντας ωστόσο πως πριν από το 2015 ήταν πολύ μεγαλύτερες. Επισήμανε δε ότι «χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική συζήτηση και ομάδες εργασίας για όλες τις πτυχές της πολιτικής». Την ίδια ώρα, δήλωσε βέβαιος ότι μπορεί ως πρόεδρος να νικήσει τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της συζήτησης με τη Σοσιαλδημοκρατία.

Τζουμάκας: Επιστροφή στην πολιτική

Για το στοίχημα της χώρας να επιστρέψει «σε συνταγματική και οικονομική ευρυθμία» μίλησε ο Στέφανος Τζουμάκας, δηλώνοντας ότι η υποψηφιότητά του σηματοδοτεί την επιστροφή στην πολιτική. «Σε κάθε χώρα πρέπει να κυβερνάει η κυβέρνηση, που απευθύνεται στο Κοινοβούλιο. Στη χώρα μας έχουμε ορισμένους στην επιχειρηματική τάξη, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική οικονομία και την παραγωγή» ανέφερε μεταξύ άλλων στις τελευταίες του περιοδείες σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Απάντηση Κασσελάκη στα επικριτικά σχόλια

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης ανάρτησε νέα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν θα πολιτευόταν αν δεν υπήρχε ο Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι θέλει να τιμήσει την κληρονομιά του, ενώ θέτει ως στόχο να δημιουργήσει έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα από τα τελευταία βίντεο που ανάρτησε καταλήγει στο εξής: «Εδώ είμαι. Χτυπήστε! Όρθιος. Ανθεκτικός. Ξέρω ότι όποιος πάει να χαλάσει την πιάτσα καταδικάζεται ερήμην. Θα συνεχίσω να απαντάω στον μόνο στον οποίο οφείλω να λογοδοτώ: στον ελληνικό λαό».

Με καυστικό τρόπο σχολίασαν πάντως την υποψηφιότητα Κασσελάκη οι Στ. Τζουμάκας και Ε. Τσακαλώτος. Ο πρώτος μίλησε για «έκφραση της παρακμής και του εκφυλισμού της πολιτικής», ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το κόμμα δεν είναι επιχείρηση για να φέρεις διευθύνοντα σύμβουλο από άλλη χώρα».

Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι κάθε νέα υποψηφιότητα είναι καλοδεχούμενη, χαρακτηρίζοντας θετικό κάθε γεγονός που μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον γύρω από τη διαδικασία, ενώ προέταξε «τον ειλικρινή πολιτικό διάλογο».
Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου