Γιατί η χριστιανική Δύση αγνοεί τα δεινά των Παλαιστινίων Χριστιανών;

Χριστιανική Δύση, Παλαιστίνιοι Χριστιανοί. Ισραήλ, Daoud Kuttab , aljazeera.com,

Το Ισραήλ μπορεί κάλλιστα να εξαλείψει τη χριστιανική παρουσία στη Γάζα ως μέρος της γενοκτονίας του και οι δυτικοί ηγέτες δεν θα νοιάζονταν καθόλου.




Daoud Kuttab *


Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν να βάλουν τον πόλεμο στη Γάζα στο πλαίσιο του «πόλεμου κατά της τρομοκρατίας», συγκρίνοντας ενεργά τη Χαμάς με το ISIS. Πολλοί που ενστικτωδώς εξισώνουν τους Παλαιστίνιους με τους Μουσουλμάνους έχουν πράγματι πέσει σε αυτήν την ψευδή αφήγηση.

Αλλά ο βάναυσος πόλεμος που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα δεν έχει στοχεύσει «μόνο τρομοκράτες», όπως ισχυρίστηκε. Αντίθετα, έχει σφαγιάσει Παλαιστίνιους Μουσουλμάνους καθώς και Παλαιστίνιους Χριστιανούς, κάτι που οι νομικοί μελετητές συμφωνούν ότι ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Η χριστιανική κοινότητα στη Γάζα έχει χάσει τουλάχιστον 21 μέλη μέχρι στιγμής. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μικρός αριθμός, αλλά δεδομένου ότι ήταν μόνο 1.000 πριν από τον πόλεμο, αυτές οι σφαγές απειλούν να εξαλείψουν τη χριστιανική παρουσία στη λωρίδα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 2.000 χρόνια. Αναλογικά μιλώντας, το ποσοστό θνησιμότητας των Παλαιστινίων Χριστιανών είναι διπλάσιο από αυτό του συνόλου του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα.

Κι όμως, οι ηγέτες των χωρών με χριστιανική πλειοψηφία στη Δύση παρέμειναν συγκλονιστικά σιωπηλοί για τα δεινά των Παλαιστινίων Χριστιανών. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ένας πιστός Καθολικός, δεν έχει πει και δεν έχει κάνει τίποτα για να προστατεύσει τους καθολικούς συναδέλφους στη Γάζα, οι οποίοι επίσης έχουν γίνει στόχος του ισραηλινού στρατού.

Αυτό συμβαδίζει με τις δεκαετίες αταλάντευτης δυτικής χριστιανικής υποστήριξης προς το ρατσιστικό ισραηλινό κράτος, το οποίο έχει απειλήσει τη χριστιανική παρουσία στους ιερούς τόπους για δεκαετίες.

Μια ιστορία Χριστιανών στοχευμένη

Η ισραηλινή επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων Χριστιανών γινόταν πολύ πριν καν δημιουργηθεί η Χαμάς. Κατά τη διάρκεια της Nakba του 1948, όταν οι Εβραίοι πολιτοφύλακες επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά χωριά και πόλεις, οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί έγιναν στόχος όπως και οι Παλαιστίνιοι Μουσουλμάνοι.

Οι χριστιανοί Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Λύδα (αυτό που οι Ισραηλινοί αποκαλούν σήμερα Λοντ). Πολλοί κατέληξαν να καταφύγουν στη Ραμάλα, περπατώντας δεκάδες χιλιόμετρα με τα πόδια ενώ προσπαθούσαν να αποφύγουν τους βάναυσους Εβραίους μαχητές.

Στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες περιοχές, οι Παλαιστίνιοι ανεξάρτητα από την πίστη τους εκδιώχθηκαν επίσης. Τα μέλη της οικογένειάς μου – ο μπαμπάς, ο θείος και η γιαγιά μου – έπρεπε να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους. Η θεία μου και η οικογένειά της που ζούσαν στη γειτονιά Musrara αναζήτησαν καταφύγιο κοντά στο καθολικό παρεκκλήσι της Notre Dame, νομίζοντας ότι θα ήταν ασφαλείς εκεί, αλλά ένας Εβραίος ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε και σκότωσε τον σύζυγό της, αφήνοντάς την χήρα με επτά μικρά παιδιά.

Ο τρόμος και η καταστροφή δεν σταμάτησαν ούτε μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι των δύο κυρίως παλαιστινιακών χριστιανικών χωριών Iqrit και Biram , που στο τέλος του αραβο-ισραηλινού πολέμου έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ, αναγκάστηκαν να φύγουν τον Νοέμβριο του 1948. Τους είπαν ότι μπορούσαν να επιστρέψουν «μέσα σε δύο εβδομάδες». αλλά το ισραηλινό κράτος δεν τους το επέτρεψε ποτέ.

Τις επόμενες δεκαετίες, οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί που παρέμειναν στο έδαφος που ισχυριζόταν το Ισραήλ αντιμετώπισαν το ίδιο καθεστώς απαρτχάιντ που αντιμετώπισαν οι Παλαιστίνιοι Μουσουλμάνοι. Έχουν υποβληθεί σε περίπου 65 ρατσιστικούς νόμους που τους στερούν τα ίδια δικαιώματα με τους Εβραίους πολίτες του Ισραήλ, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ Adalah με έδρα τη Χάιφα.

Ένας από τους πρώτους από αυτούς τους νόμους ήταν ο Νόμος της Επιστροφής του 1950, ο οποίος κατοχύρωσε το δικαίωμα των Εβραίων να έρχονται στο Ισραήλ, να εγκατασταθούν και να λάβουν αυτόματα υπηκοότητα. Αρνήθηκε το ίδιο δικαίωμα στον εκδιωχθέντα αυτόχθονα παλαιστινιακό πληθυσμό παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν διατάξει στο ψήφισμα 194 ότι οι Παλαιστίνιοι έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να αποζημιωθούν για την απώλεια των σπιτιών τους.

Πιο πρόσφατα, η Κνεσέτ ενέκρινε το νομοσχέδιο για το εθνικό κράτος το 2018, το οποίο ανακηρύσσει επίσημα το Ισραήλ ως το έθνος-κράτος του εβραϊκού λαού, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τη νομική επανάληψη της εβραϊκής υπεροχής. Αυτό ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο τα εξτρεμιστικά στοιχεία της ισραηλινής κοινωνίας και ενθάρρυνε ακόμη περισσότερη αντιπαλαιστινιακή βία.

Τα περιστατικά Εβραίων εξτρεμιστών που παρενοχλούν και εκφοβίζουν Παλαιστίνιους Χριστιανούς, τους φτύνουν και τους επιτίθενται στις πομπές τους έχουν αυξηθεί. Στο στόχαστρο έχουν γίνει χριστιανικές περιουσίες, συμπεριλαμβανομένων εκκλησιών και νεκροταφείων.

Λίγες μέρες πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, μια ομάδα Εβραίων ανδρών και αγοριών παρενόχλησαν μια χριστιανική πομπή που κουβαλούσε έναν σταυρό, φτύνοντάς τους μοχθηρά. Ένα βίντεο με το περιστατικό έγινε viral και προκάλεσε διεθνή οργή, αλλά σαφώς όχι μεταξύ των δυτικών ηγετών. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις από τους ηγέτες της χριστιανικής εκκλησίας για δράση κατά της εβραϊκής ισραηλινής βίας πέφτουν στο κενό εδώ και χρόνια.

Η σιωπή της Δύσης για τα δεινά των Παλαιστινίων Χριστιανών

Στις 17 Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά την έναρξη του βάναυσου πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ βομβάρδισε την αυλή του χριστιανικού αραβικού νοσοκομείου Ahli στη Γάζα, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο εκεί από τους βομβαρδισμούς του. Η ισραηλινή μηχανή προπαγάνδας προσπάθησε να κατηγορήσει την επίθεση στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά οι έρευνες που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι τα «αποδεικτικά στοιχεία» που είχε προσκομίσει ήταν κατασκευασμένα.

Δύο μέρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε την κοντινή εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, την τρίτη παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους.

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που διευθύνει την εκκλησία, είπε ότι πολλοί από αυτούς που βρίσκονταν εκεί εκείνη την εποχή ήταν γυναίκες και παιδιά. «Η στόχευση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, εκτός από τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών… συνιστά έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε σε δήλωση .

Όμως η στόχευση των Παλαιστινίων Χριστιανών συνεχίστηκε. Στις 16 Δεκεμβρίου, δύο Παλαιστίνιες που είχαν καταφύγει στην Καθολική Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στην πόλη της Γάζας πυροβολήθηκαν από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή. Το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είπε ότι οι δύο γυναίκες «πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ», ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη δολοφονία κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας Κυριακάτικης ομιλίας του.

Η βρετανίδα βουλευτής Layla Moran, η οποία έχει συγγενείς εγκλωβισμένους στην ίδια εκκλησία, είπε ότι έχουν δει τον ισραηλινό στρατό να χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο εναντίον της ουσίας του εκτός από τη στόχευση των ηλιακών συλλεκτών, των δεξαμενών νερού και των γεννητριών του, κάνοντας τη ζωή απίστευτα δύσκολη για όσους καταφύγουν εκεί. .

Τις τελευταίες 80 ημέρες πολέμου, οι χριστιανοί Παλαιστίνιοι δεν σταμάτησαν να απευθύνουν έκκληση στον κόσμο να λάβει υπόψη του τη δεινή θέση τους και όλων των Παλαιστινίων και να αναλάβει δράση για να σταματήσει τη γενοκτονία.

Μια παλαιστίνια καθολική μητέρα δημοσίευσε μια έκκληση προς τον Μπάιντεν, καλώντας τον να βασίσει τις πολιτικές του στις ηθικές του πεποιθήσεις. «Δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού, κύριε Πρόεδρε, είμαστε οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί της αγίας γης όπου ξεκίνησε το μήνυμα της αγάπης για ειρήνη και δικαιοσύνη και σας καλούμε να σταματήσετε αυτή τη Γενοκτονία».

Οι ηγέτες της παλαιστινιακής χριστιανικής κοινότητας έστειλαν επίσης ανοιχτή επιστολή σε δυτικούς εκκλησιαστικούς ηγέτες και θεολόγους στην οποία προκάλεσαν «δυτικούς θεολόγους και εκκλησιαστικούς ηγέτες που εξέφρασαν άκριτη υποστήριξη στο Ισραήλ και τους [καλούσαν] να μετανοήσουν και να αλλάξουν».

Δυστυχώς, αυτές οι εκκλήσεις αγνοήθηκαν εντελώς.

Ο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες των δυτικών εθνών με χριστιανική πλειοψηφία έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη περιφρόνηση για τις ζωές των Παλαιστινίων – τόσο μουσουλμάνων όσο και χριστιανών. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα καταψηφίσει τα ψηφίσματα κατάπαυσης του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχουν εμποδίσει κάθε προσπάθεια πίεσης του Ισραήλ να σταματήσει να σφάζει Παλαιστίνιους ή ακόμη και να το επικρίνει οριακά.

Ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του έχουν πράγματι μεταχειριστεί εμάς, τους Παλαιστίνιους Χριστιανούς, ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Αυτός και άλλοι δυτικοί ηγέτες που έχουν υποστηρίξει το Ισραήλ είναι πλήρως υπεύθυνοι για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Αυτά που έχουν κάνει δεν θα ξεχαστούν.

Σήμερα δεν γιορτάζουμε Χριστούγεννα. Η Βηθλεέμ, η γενέτειρα του Ιησού Χριστού, επίσης δεν γιορτάζει. Όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν καθώς οι Παλαιστίνιοι χριστιανοί θρηνούν τα θύματα της ισραηλινής γενοκτονίας.

Αυτό που δίνει σε πολλούς ελπίδες σε αυτή τη σκοτεινή εποχή είναι το γεγονός ότι παρά την ισραηλινή βαρβαρότητα και τη δυτική σιωπή, οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί Παλαιστίνιοι στέκονται ως ενιαίο μέτωπο. Το Ισραήλ έχει από καιρό αναπτύξει την τακτική του διαίρει και βασίλευε σε εμάς, αλλά τους τελευταίους δυόμισι μήνες, δείξαμε ότι η ενότητά μας είναι ισχυρότερη από ποτέ απέναντι στην ισραηλινή αποικιακή βία και τον ρατσισμό.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι δικές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη συντακτική στάση του Al Jazeera.
πηγή: aljazeera.com
_________________________________________

Ο Daoud Kuttab, ένας βραβευμένος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, είναι πρώην καθηγητής δημοσιογραφίας Ferris στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου