ΜέΡΑ25: Το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο ολοκληρώνεται – 10 σημεία Διαλόγου για την Αριστερά

ΜέΡΑ25, 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο,

     Το ΜέΡΑ25 προχώρησε στο 2ο Διαβουλευτικό του Συνέδριο με μία διαδικασία διαφορετική από τα κομματικά τετριμμένα και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.


Ένα πραγματικά διαβουλευτικό συνέδριο αποφασίζει με διαδικασίες πρωτοφανείς για τα ελληνικά κομματικά δεδομένα

- Οι 5 σημαντικές ψηφοφορίες που ξεχωρίζουν

Το ΜέΡΑ25 προχώρησε στο 2ο Διαβουλευτικό του Συνέδριο με μία διαδικασία διαφορετική από τα κομματικά τετριμμένα και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Με κύριο χαρακτηριστικό την ανταλλαγή απόψεων μέσω διαρκούς διαλόγου, η προσυνεδριακή διαδικασία ξεκίνησε επίσημα στα τέλη Οκτωβρίου με την μεγάλη εκδήλωση στο Τριανόν. Το συνέδριο διεξήχθη 8-10 Δεκεμβρίου, με ένα τριήμερο τοποθετήσεων και διαλόγου πάνω στο καταστατικό, στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές, στη στρατηγική του κόμματος και στις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Ωστόσο, ο διάλογος δεν σταμάτησε εκείνο το τριήμερο. Αντίθετα, συνεχίστηκε με την κατάθεση των προτάσεων και ακολούθησαν διαβουλεύσεις και επεξεργασίες με τους/ις συνοδοιπόρους/ισσες που κατέθεσαν προτάσεις. Ετσι δόθηκε η δυνατότητα αναδιατυπώσεων, συγκλίσεων ή ακόμα και αναστοχασμού των προτάσεων και προέκυψαν κείμενα που συνθέτουν —όπου φυσικά προέκυψε η δυνατότητα— τοποθετήσεις των συνέδρων αποτυπώνοντας πραγματικά τα συμπεράσματα του 2ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου.

Με πάνω από 40 κείμενα συμβολής και πάνω από 120 προτάσεις αυτή η πραγματικά συμμετοχική διαδικασία καταλήγει πλέον σε ψηφοφορίες, που θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες, με τους 680 σύνεδρους να καλούνται να αποφασίσουν για τη στρατηγική και το καταστατικό του κόμματος.

Στις πάνω από 50 προτάσεις που τελικά μπαίνουν σε ψηφοφορία, συμπεριλαμβάνονται και πέντε εξαιρετικής σημασίας:

  1. Αρχικά, προτείνεται η ενσωμάτωση της αρχής της εναλλαγής για τους αιρετούς Ευρωβουλευτές, σηματοδοτώντας για άλλη μια φορά πως οι άνθρωποι του ΜέΡΑ25 είναι πραγματικά για τις αξίες κι όχι τα αξιώματα.

  2.  Έπειτα, προτείνεται μια νέα διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων που ορίζει ότι όλες/οι οι υποψήφιοι/ες μέλη του ΜέΡΑ 25 στο ευρωψηφοδέλτιο επιλέγονται από καθολική εσωκομματική ψηφοφορία. Με καθολική ψηφοφορία των μελών εγκρίνεται και ο αριθμός των θέσεων του ψηφοδελτίου που αντιστοιχούν στο ΜέΡΑ25 αλλά και ο αριθμός των θέσεων που αντιστοιχούν σε συμμαχικές/συνεργαζόμενες δυνάμεις & ανένταχτους, που προκύπτουν μέσα από συζητήσεις & διαδικασίες, τις οποίες διεκπεραιώνουν τα πολιτικά όργανα του κόμματος.

  3. Η τρίτη σημαντική πρόταση έρχεται να ολοκληρώσει —μαζί με τις πρώτες δύο— την προσπάθεια βαθέματος της εσωκομματικής δημοκρατίας, καθώς ορίζει τον τρόπο λήψης σημαντικών αποφάσεων. Με αυτήν την πρόταση συγκροτείται κατά τα πρότυπα του διεθνικού κινήματος DiEM25, ένα όργανο κληρωτών, το Επικυρωτικό Συμβούλιο, το οποίο καλείται να οργανώνει εσωτερικά δημοψηφίσματα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα όλες οι σημαντικές αποφάσεις του ΜέΡΑ25 να έρχονται με την καθολική συμμετοχή των ενεργών μελών.

  4. Τέταρτη σημαντική πρόταση αποτελεί η θέση του ΜέΡΑ25 για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Αριστεράς, τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει και τον ρόλο του ΜέΡΑ25 σε αυτήν, θέτοντας έναν αρχικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιούνη 2024 και δεδηλωμένο πρώτο στόχο και βήμα να παρουσιαστεί εκεί μια ευρεία και ενωτική παρέμβαση για μια Κόκκινη και Πράσινη Ευρώπη, η οποία θα έχει το ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Κύπρος) ως κεντρική ραχοκοκαλιά.

  5. Τέλος, και στο πλαίσιο του διαλόγου για την Αριστερά, προτείνεται ο εμπλουτισμός των 10 σημείων Διαλόγου με ακόμα 4 εξαιρετικά σημαντικά σημεία που αφορούν:
    • τα έμφυλα και ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα,
    • τα δικαιώματα προσφύγων, προσφυγισσών και μεταναστ(ρι)ών,
    • το βασικό εισόδημα ως πρώτο στάδιο εξασφάλισης του δικαιώματος στη στέγη και την τροφή και
    • τη δική μας έννοια της ασφάλειας, που δεν είναι η βία και η καταστολή, αλλά η πραγματική πολιτική προστασία, η πρόσβαση στη δημόσια υγεία, τα ασφαλή δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.
Με το πέρας των ψηφοφοριών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, οι σύνεδροι θα προχωρήσουν στην εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος και μετά από 3 μήνες διαβουλεύσεων, αναστοχασμού και συνθέσεων, το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 θα έχει ολοκληρωθεί — ένα πραγματικά διαβουλευτικό συνέδριο θα έχει πετύχει.

Τα 10 σημεία Διαλόγου για την Αριστερά

Ο διάλογος για την αναγέννηση της Αριστεράς απαιτεί αρχές που αντανακλούν την πραγματική συγκυρία, η οποία απειλεί την πλειοψηφία των πολιτών με εντεινόμενη εκμετάλλευση, λεηλασία και περιθωριοποίηση. Συνεπώς, ο Διάλογος για την Αριστερά δεν μπορεί να είναι ούτε θεωρητικός ούτε προσωποκεντρικός. 

Για εμάς, στο ΜέΡΑ25, θεμελιώνεται στα εξής 10 Σημεία:

  1. ΦΟΡΟΙ & ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Ριζοσπαστικές αλλαγές του ταξικού φορολογικού συστήματος και της ολιγοπωλιακής διαδικασίας τιμολόγησης των βασικών αγαθών αξιοπρεπούς διαβίωσης, προς όφελος των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.

  2. ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Άμεση Κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αντικατάσταση όλων των ψευτο-αγορών ενέργειας με δημόσιο ενιαίο κοινωνικοποιημένο (ριζικά αποκεντρωμένο) σύστημα παραγωγής & διανομής πράσινης ενέργειας.

  3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ: Απαγόρευση κάθε εξόρυξης. Έμπρακτη στήριξη κινημάτων υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος (ιδιαιτέρως των προστατευόμενων περιοχών) και προστασίας του δημόσιου χώρου σε όλη την Ελλάδα. Καμία νέα ανεμογεννήτρια στην ξηρά.

  4. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Συλλογικές διαπραγματεύσεις/συμβάσεις παντού με στόχο τη γοργή μετάβαση στο συνεταιριστικά εταιρικά σχήματα νέου τύπου.

  5. ΣΤΕΓΗ: Άμεση Κατάργηση του «Ηρακλή», σύσταση δημόσιου φορέα κόκκινων δανείων. Οργανισμός Κοινωνικής Στέγης που θα παρέχει, με συμβολικό ενοίκιο, άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες.

  6. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ: Κοινωνικός σχεδιασμός & διοίκηση(2) της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Άμεσα οι αναγκαίες, μόνιμες προσλήψεις έξω από μνημονιακούς περιορισμούς.

  7. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ομοίως, κοινωνικός σχεδιασμός και διοίκηση(2)στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Θεσμική θωράκιση ανεξάρτητων αρχών για τον έλεγχο της ποιότητας και της ισότητας στην ενημέρωση. Θωράκιση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.

  8. ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ: ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Υπερταμείο, ΤΧΣ κοινωνικοποιούνται.

  9. ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ & ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ: Τέλος στο μονοπώλιο των τραπεζιτών με νέο Δημόσιο Σύστημα Δωρεάν Ψηφιακών Συναλλαγών και νέα Δημόσια Αγροτική-Αναπτυξιακή Τράπεζα.

  10. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Κατάργηση ορμητηρίων ξένων στρατών από την ελληνική επικράτεια. Απεγκλωβισμός Ελλάδας και Ευρώπης από το ΝΑΤΟ. Απόσυρση από τον Μιλιταριστικό – Εξορυκτικό Άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Αιγύπτου -Εμιράτων. Ειρηνευτικός ρόλος στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου