Η Τουρκία πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών - Το Σάββατο στα Χανιά η συνάντηση με Μητσοτάκη - Το σχέδιο του Ισραήλ για την επόμενη ημέρα στη Γάζα
Στην Κωνσταντινούπολη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής προσγειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Άντονι Μπλίνκεν.
Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου 'Αγκυρα και Ουάσιγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Αναμένεται να συζητηθούν επίσης περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις.
Ο Αντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν το Σάββατο, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει και συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πιέσουν την Τουρκία να μην καθυστερήσει περαιτέρω την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το σχετικό πρωτόκολλο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και τα επόμενα βήματα είναι να περάσει από την Ολομέλεια, η οποία επιστρέφει από τις διακοπές στις 16 Ιανουαρίου, και να λάβει την τελική υπογραφή από το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η 'Αγκυρα αναμένεται να θέσει μετ' επιτάσεως την αγορά των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο πεπαλαιωμένο στόλο της τουρκικής αεροπορίας, καθώς έχει θέσει θέμα ταυτόχρονης έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας με την έγκριση από το αμερικανικόι Κογκρέσο της πώλησης των μαχητικών.
Τον Μπλίνκεν υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης η γενική διευθύντρια διμερών πολιτικών υποθέσεων αρμόδια για τις ΗΠΑ στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην 'Αγκυρα Τζέφρι Φλέικ, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Τζούλι Ίντεχ, και άλλοι αξιωματούχοι.
Το απόγευμα του Σαββάτου ο Άντονι Μπλινκεν θα ταξιδέψει στα Χανιά όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν πετάξει για τη Μέση Ανατολή.
«Πονοκέφαλος» το σχέδιο του Ισραήλ για την επόμενη ημέρα στη Γάζα
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε την Πέμπτη το περίγραμμα του αρχικού σχεδίου του για την «επόμενη ημέρα», μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, την παραμονή της νέας περιοδείας Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή.Κατά το σχέδιο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «θα συνεχιστούν» ως την «επιστροφή των ομήρων», ως την «καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» και ως την «εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών».
Κατόπιν θα αρχίσει νέα φάση, η «επόμενη ημέρα» του πολέμου, κατά την οποία «η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα», ορίζει το σχέδιο, που ακόμη δεν έχει σφραγίδα κυβερνητικής έγκρισης.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε τη Δευτέρα να επιστρέψουν εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών). Οι δηλώσεις των δυο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς.
«Δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου», είπε χθες ο κ. Γκάλαντ, προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει πάντως «ελευθερία δράσης» στον θύλακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «απειλής».
«Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αναλυτές έχουν αναφερθεί σε διάφορα σενάρια, μεταξύ άλλων στην επιστροφή στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Μολαταύτα, κατά πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών και Δημοσκοπήσεων (PCPSR), ανεξάρτητου ινστιτούτου στη Ραμάλα, σχεδόν τα δύο τρίτα (το 64%) των Παλαιστινίων που ερωτήθηκαν σχετικά αναμένουν η Χαμάς να διατηρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας αφού τελειώσουν οι μάχες. Το 11% προβλέπει κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, χωρίς όμως τον Μαχμούντ Αμπάς, μόλις περί το 7% κυβέρνηση υπό αυτόν τον τελευταίο.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μοχάμεντ Στάγεχ, συνηγόρησε υπέρ της εξεύρεσης «πολιτικής λύσης για το σύνολο της Παλαιστίνης», όχι μόνο για τη Λωρίδα της Γάζας.
Κάποιοι «συνεχίζουν να μιλούν για την ‘επόμενη ημέρα’, για την Παλαιστινιακή Αρχή που θα κυβερνήσει ξανά στη Γάζα», πάντως το Ισραήλ «θέλει να διαχωρίσει πολιτικά τη Λωρίδα της Γάζας από τη Δυτική ΄Όχθη», δήλωσε.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε το χρονοδιάγραμμα και να διαγράψουμε το 2024 (...) Δεν νομίζω πως το Ισραήλ θα εγκαταλείψει τη Γάζα πολύ σύντομα, πιστεύω μάλλον πως το Ισραήλ θα δημιουργήσει δική του πολιτική διοίκηση που θα λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του στρατού κατοχής. Κατά συνέπεια, το ζήτημα της ‘επόμενης ημέρας’ δεν είναι σαφές» επί του παρόντος.
Η Ουάσινγκτον προσφέρει αμοιβή για τους «χορηγούς» της Χαμάς
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με πέντε χρηματοδότες της Χαμάς ή οτιδήποτε οδηγεί στη διακοπή των οικονομικών μηχανισμών της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Η προσφορά αμοιβής γίνεται μετά από τέσσερις γύρους αμερικανικών κυρώσεων κατά της Χαμάς μετά τη φονική εισβολή της οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, προκάλεσε τον θάνατο 1.200 ανθρώπων. Τα στρατιωτικά αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους υγείας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 22.600 ανθρώπων και έχουν μετατρέψει μεγάλο τμήμα του θύλακα σε ερείπια.
Οι πέντε χρηματοδότες της Χαμάς είναι οι Αμπντελμπασίτ Χάμζα Ελχασάν Χαΐρ, Αμέρ Καμάλ Σαρίφ Αλσάουα, Άχμεντ Σαντού Τζάχλεμπ, Ουαλίντ Μοχάμεντ Μουσταφά Τζαντάλα και Μουχαμάντ Άχμαντ Άμπντελ Αλ Νταγίμ Νασράλα, οι οποίοι όλοι τους έχουν χαρακτηρισθεί διεθνείς τρομοκράτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.
Ο πρώτος χρηματοδότης γνωστός ως Χάμζα έχει την έδρα του στο Σουδάν. Διευθύνει αρκετές εταιρείες στου επενδυτικού προγράμματος της Χαμάς και είχε εμπλακεί στη μεταφορά σχεδόν 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει την ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο ίδιος έχει δεσμούς με τον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ Μπασίρ και τις ισλαμιστικές οργανώσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του Σουδάν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τρεις από τους αναφερόμενους πράκτορες της Χαμάς - οι Αμέρ Καμάλ Σαρίφ Αλσάουα, Άχμεντ Σαντού Τζάχλεμπ και Ουαλίντ Μοχάμεντ Μουσταφά Τζαντάλα - ανήκουν στο επενδυτικό δίκτυο της οργάνωσης στην Τουρκία, ανέφερε το υπουργείο.
Ο Νασράλα έχει στενούς δεσμούς με νομικές οντότητες του Ιράν και σχετίζεται με τη μεταφορά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη Χαμάς, περιλαμβάνοντας τη στρατιωτική της πτέρυγα, αναφέρει το πρακτορείο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε τον Οκτώβριο ότι ο Νασράλα είχε την έδρα του στο Κατάρ.
Οι αμοιβές, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του, θα παρέχονται για πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε πηγή εσόδων για τη Χαμάς, μεγάλους δωρητές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διευκολύνουν τις συναλλαγές για τη Χαμάς, εικονικές εταιρείες που προμηθεύονται τεχνολογία διπλής χρήσης για την οργάνωση και εγκληματικά σχέδια που ωφελούν τη Χαμάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου