Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία; - Aπολογισμός των εκλογικών αποτελεσμάτων από το ΑΚΡ

Τουρκία, Δημοτικές εκλογές, ΑΚΡ, ΡΛΚ,

     Αναλυτές κάνουν λόγο για ολοκληρωτική αλλαγή που σηματοδοτεί την πτώση του Ερντογάν. -  Η πρώτη αξιολόγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το κεντρικό όργανο του ΑΚΡ.


Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές της 31ης Μαρτίου αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση στην Τουρκία, κατέληξαν να αποκτήσουν έντονα πολιτικό χαρακτήρα γενικευμένης διαμαρτυρίας κατά του τρόπου διαχείρισης της εξουσίας από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΡΛΚ, που μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές του 2023 υπέφερε από εσωτερικές διαμάχες κατάφερε να συγκεντρώσει 17 εκατομμύρια ψήφους. Έγινε έτσι πρώτο κόμμα, φτάνοντας το 37%, με δεύτερο το ΑΚΡ για πρώτη φορά με 35,53%.

Ισχυροί δήμαρχοι ηγούνται πλέον των μεγάλων μητροπολιτικών δήμων όπως της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, οι οποίοι αποκτούν τώρα χαρακτηριστικά πολιτικών ηγετών που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον εκλεγμένο ως το 2028 πρόεδρο Ερντογάν. Αναλυτές στην Τουρκία θεωρούν ότι οι εκλογές της 31ης Μαρτίου άλλαξαν ολοκληρωτικά το πολιτικό σκηνικό και ότι από αυτή τη στιγμή αρχίζει η πτώση του Ερντογάν. Οι δημοσκόποι που αυτή τη φορά έπεσαν γενικά μέσα στις προβλέψεις τους για ήττα των υποψηφίων του ΑΚΡ, θεωρούν δε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν κέρδισε το ΡΛΚ αλλά έχασε το ΑΚΡ. 

Για το κυβερνητικό στρατόπεδο η συντριπτική ήττα του κόμματος έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να εφαρμοστεί πιο αποφασιστικά το οικονομικό πρόγραμμα του υπουργού Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ για την πάταξη του πληθωρισμού που θεωρητικά θα πρέπει να υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι το επόμενα 4 χρόνια, μέχρι τις επόμενες εκλογές δηλαδή, θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της.

O απολογισμός των εκλογικών αποτελεσμάτων από το ΑΚΡ

Στη χθεσινή συνεδριάση του κεντρικού οργάνου του ΑΚΡ, την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος ο πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν απαρίθμησε τις αιτίες της ήττας και αε αποστροφή του λόγου του παραδέχτηκε ότι «δεν υπήρξε μόνο απώλεια ψήφων, αλλά και απώλεια αίματος και ψυχής», ακόμα αναφέρθηκε στην εικόνα που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές: θύμισε ότι το ποσοστό του ΑΚΡ μειώθηκε από 44,3% σε 35,5% και το ποσοστό της Λαϊκής Συμμαχίας από 51,6% σε 40,5%.

Μίλησε περί «νόσου της αλαζονείας» σε στελέχη του κόμματος, παραδέχτηκε ότι η αύξηση του κόστους ζωής και ο πληθωρισμός προκαλούν δυσαρέσκεια, ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αμβλύνει τις διαμαρτυρίες συνταξιούχων για τα ισχνά εισοδήματά τους και ότι ακόμη και στο θέμα της Λωρίδας της Γάζας δεν έπεισε και δέχθηκε επιθέσεις.

Απαριθμώντας παράγοντες που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ως πρώτη αιτία την αύξηση του κόστους διαβίωσης και την πίεση του πληθωρισμού, που ξεκίνησε με την πανδημία και κλιμακώθηκε περαιτέρω με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Είπε ότι οι συνταξιούχοι ήταν το κοινωνικό στρώμα που υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια πρόνοιας λόγω του υψηλού πληθωρισμού. «Ήδη βλέπαμε τα παράπονα των συνταξιούχων μας κατά τις επισκέψεις μας στην περιφέρεια. Προσπαθήσαμε να μετριάσουμε αυτή την πίεση με εφάπαξ πληρωμή 5 χιλιάδων λιρών, αυξήσεις συντάξεων έως και 50% και άλλα μέτρα, χωρίς να διαταράξουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά δεν τα καταφέραμε» παραδέχτηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου