Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία", η προαναφερθείσα επιστολή του 2021 έφτασε πράγματι στο e-mail της Εφορείας Αρχαιοτήτων και έγινε αντικείμενο συζητήσεων. Η επιτυχής αποστολή επιβεβαιώθηκε από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μαγική… εξαφάνισή της στη συνέχεια....
Εγγραφη καταγγελία για τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο είχαν στείλει κάτοικοι του νησιού από τον Ιούλιο του 2021(!) στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μαρία Μιχαηλίδου. Μάλιστα, στην έγγραφη καταγγελία, που έχει στην κατοχή της και παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία» -και η οποία έγινε την εποχή που ήταν σε πλήρη εξέλιξη το «σκάνδαλο Λιγνάδη»-, μεταξύ πολλών άλλων, φωτιζόταν με σαφήνεια το γεγονός ότι ο αρχαιοφύλακας είχε αναπτύξει ανησυχητική εγγύτητα με ανήλικα αγόρια κυρίως ευάλωτων οικογενειών.
Υπενθυμίζουμε πως, την περασμένη εβδομάδα, πατέρας στη Νίσυρο κατήγγειλε στην Αστυνομία τον 50χρονο αρχαιοφύλακα για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του 12χρονου παιδιού του, γεγονός που προκάλεσε… τσουνάμι καταγγελιών και για άλλα περιστατικά. Συγκεκριμένα, ο πατέρας, που κατάγεται από την Αλβανία, κατήγγειλε ότι ο υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού απομόνωσε τον 10χρονο γιο του στον υπόγειο χώρο του μουσείου, όπου ζούσε, και του έδειξε πορνογραφικό βίντεο και μια πλαστική ερωτική κούκλα.
Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, η προαναφερθείσα επιστολή του 2021 έφτασε πράγματι στο e-mail της Εφορείας Αρχαιοτήτων και έγινε αντικείμενο συζητήσεων. Η επιτυχής αποστολή επιβεβαιώθηκε από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μαγική… εξαφάνισή της στη συνέχεια. Ετσι, έχει καλλιεργηθεί η αίσθηση πως επιχειρήθηκε από την επικεφαλής της Εφορείας προσπάθεια συγκάλυψης όσων καταγγέλλονταν.
Παραμένει άγνωστο εάν για τη συγκεκριμένη καταγγελία ενημερώθηκαν το υπουργείο Πολιτισμού και η υπουργός Λίνα Μενδώνη. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, πάντως, πως η προϊσταμένη της Εφορείας, η οποία έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και λίγους μήνες, αποτελεί άνθρωπο του στενού φιλικού περιβάλλοντος της υπουργού. Μοιάζει, ωστόσο, απίθανο να μην έχει ενημερωθεί για κάτι τόσο σοβαρό. Αν όμως δεν ενημερώθηκε, αυτό αποδεικνύει την έλλειψη ελέγχου των υπηρεσιών του υπουργείου της και, κατά συνέπεια, την πρόδηλη ανεπάρκειά της.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο οφείλει, σήμερα κιόλας, να απαντήσει: Η κυρία Μιχαηλίδου διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, όπως είχε δικαίωμα και υποχρέωση να πράξει; Τον κάλεσε για εξηγήσεις; Εν συνεχεία, προώθησε τις σοβαρές καταγγελίες στην πολιτική ηγεσία, στην οποία μάλιστα είναι βέβαιο ότι είχε ανεμπόδιστη πρόσβαση, ή τις απέκρυψε; Ηταν ενήμερη η υπουργός ή «ξεγελάστηκε» από την προϊσταμένη, όπως είχε δηλώσει ότι συνέβη στην περίπτωση Λιγνάδη; Στην περίπτωση που ενημερώθηκε η κυρία Μενδώνη, εκκίνησε εκείνη κάποια έρευνα τότε, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσα καταγγέλλονταν ήταν ψευδή ή αληθή; Κι αν εκκίνησε έρευνα, γιατί παρέμενε ο αρχαιοφύλακας στη θέση του μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, όταν μάλιστα από το 2020 έως το 2023 υπήρχε κι άλλη αρχαιοφύλακας στο νησί, επομένως δεν θα έμενε κενή η θέση; Και, αλήθεια, αυτή η δεύτερη αρχαιοφύλακας γιατί έφυγε στις αρχές του 2023 και δεν παρέμεινε, από τη στιγμή που για τον συνάδελφό της εκφράζονταν ανησυχίες;
Πάντως, το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Πολιτισμού, με καθυστέρηση αρκετών ημερών μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, έδωσε εντολή στην αρμόδια γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας για τον αρχαιοφύλακα, ο οποίος παράλληλα τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων, ενδυναμώνει το σενάριο ότι το 2021 δεν έγινε απολύτως τίποτα. Μένει, λοιπόν, να απαντηθεί εάν είχε ενημερωθεί το 2021 το υπουργείο από την επικεφαλής της Εφορείας και γνώριμη της κυρίας Μενδώνη ή αν έκανε κάτι η ίδια η προϊσταμένη.
συνέχεια του άρθρου στην εφημερίδα Δημοκρατια
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου