Ε.Ε: Πιέσεις σε χώρες που διαθέτουν Patriot όπως η Ελλάδα να αυξήσουν τις δωρεές στο Κίεβο (vid)

Ουκρανία, Στρατιωτικοί εξοπλισμοί, συστήματα Patriot,

Πιέσεις σε χώρες που διαθέτουν Patriot όπως η Ελλάδα και η Ισπανία να αυξήσουν τις δωρεές στο Κίεβο

     Η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται υπό έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ζήτησε περισσότερη βοήθεια στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τη Δευτέρα (ft.com)


Το θέμα της βοήθειας απέκτησε μεγαλύτερη αίσθηση επείγοντος μετά την ανανέωση των επιθέσεων της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους , καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές και κτίρια κατοικιών και σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους.

Η Γερμανία δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα στείλει στο Κίεβο μια τρίτη συστοιχία Patriot, ένα προηγμένο σύστημα αμερικανικής κατασκευής που μπορεί να αναχαιτίσει τα εισερχόμενα βλήματα, και δημιούργησε μια πρωτοβουλία για να ενθαρρύνει άλλες χώρες να δωρίσουν πρόσθετα συστήματα αεράμυνας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα επεκτείνει σύντομα το μπαράζ των αεροπορικών επιδρομών της και ζήτησε τουλάχιστον επτά ακόμη συστήματα Patriot ή παρόμοιο εξοπλισμό για την προστασία του ουρανού.

"Δεν αποκλείουμε ότι οι υποδομές των άλλων πυρηνικών σταθμών μας και τα δίκτυα διανομής απειλούνται επίσης από τη ρωσική τρομοκρατία", δήλωσε ο Ζελένσκι στους ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

"Αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο με την αεράμυνα - με συγκεκριμένα συστήματα όπως τα Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS... Συστήματα που διαθέτετε. Χρειάζονται στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή - χρειάζονται για να σταματήσουν τον Πούτιν από το να βασίζεται σε τρομοκρατικές μεθόδους".

Το ΝΑΤΟ συζήτησε επίσης το θέμα την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Ουκρανούς εκπροσώπους. Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι σύμμαχοι έχουν "χαρτογραφήσει" τις υπάρχουσες δυνατότητες των αεροπορικών συστημάτων και νέες ανακοινώσεις θα γίνουν "σύντομα"

Ωστόσο, δεν ακολούθησαν περισσότερες δεσμεύσεις μετά την υπόσχεση του Βερολίνου.

Αυτό έχει αυξήσει τον έλεγχο σε σχέση με την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Ρουμανία, τις άλλες χώρες της ΕΕ που διαθέτουν συστήματα Patriot. Εκτός από την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους, τα συστήματα αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι οικεία στον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, η κατασκευή τους μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αντικατάστασή τους βραχυπρόθεσμα.
Η Πολωνία διαθέτει επίσης δύο συστήματα Patriot, αλλά είναι απαραίτητα για την υπεράσπιση της χώρας, η οποία μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας τη Δευτέρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ άσκησε μεγαλύτερη πολιτική πίεση, ζητώντας την παράδοση τόσο των συστοιχιών όσο και των πυρομαχικών.

"Πρέπει να επισημάνουμε την ικανότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία", δήλωσε ο Μπορέλ κατά την άφιξή του.

"Πρέπει να προμηθεύσουμε πυραύλους στις συστοιχίες που ήδη διαθέτουν και να αυξήσουμε τον αριθμό τους. Και ας δούμε τι είναι σε θέση να κάνουν τα κράτη μέλη, να προμηθεύσουν. Γιατί στις Βρυξέλλες, δεν έχουμε".

Η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Χάνκε Μπρούινς Σλοτ δήλωσε ότι η χώρα της εξετάζει "κάθε είδους δυνατότητα" και εξέφρασε την υποστήριξή της στη νέα πρωτοβουλία της Γερμανίας. Αλλά προειδοποίησε ότι η εξάντληση των αποθεμάτων της χώρας θα είναι "δύσκολη".

Ερωτηθείς εάν η Ισπανία θα συνεισφέρει, ο José Manuel Albares Bueno απέφυγε να απαντήσει ευθέως και δήλωσε ότι η Ισπανία θα βρίσκεται "πάντα" στο πλευρό της Ουκρανίας.

"Γνωρίζουμε πολύ καλά την ανάγκη για συστήματα αεράμυνας και ιδιαίτερα για τα συστήματα Patriot", είπε. "Επιμένω: Η Ισπανία έκανε πάντα ό,τι μπορούσε".

Η συνάντηση της Δευτέρας έγινε λίγες ημέρες αφότου το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα αποδεσμεύσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια (57,4 δισεκατομμύρια ευρώ) για την παροχή θανατηφόρου εξοπλισμού στην Ουκρανία. Η ανακάλυψη έγινε δεκτή με πανηγυρικά μηνύματα από τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι αγωνίζονται να αντισταθμίσουν την απουσία αμερικανικής υποστήριξης και φοβούνται ότι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω το χέρι της Ρωσίας.

Όμως το γεγονός ότι η βοήθεια των ΗΠΑ επανήλθε σε τροχιά δεν σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και να μειώσει τις προσπάθειές της, προειδοποίησαν οι υπουργοί τη Δευτέρα.

"Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να πούμε ότι αποφύγαμε μια ιστορική σφαίρα, αλλά δυστυχώς, πολλές ακόμη σφαίρες βρίσκονται καθ' οδόν. Επομένως, μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι για μια μέρα, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τη μάχη που έρχεται αύριο. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία διακοπή της βοήθειας", δήλωσε ο Λιθουανός Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις.

"Όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά", πρόσθεσε. "Πρέπει να τα πάμε καλύτερα".

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Pål Jonson, επανέλαβε την έκκληση, επισημαίνοντας την εξέλιξη του πολέμου και τις μικρές προόδους που έχουν κάνει τα ρωσικά στρατεύματα τις τελευταίες εβδομάδες.

"Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, αυτό είναι απολύτως κρίσιμο", δήλωσε ο Jonson στους δημοσιογράφους. "Η πρόκληση είναι αυτή τη στιγμή στις χερσαίες δυνάμεις, η πορεία πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση".
euronews 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου