Η ίδια η Ουκρανία «κατέστρεψε την εδαφική της ακεραιότητα με τα χέρια εκείνων που ήρθαν στην εξουσία μέσω ενός αιματηρού κρατικού πραξικοπήματος και άρχισαν να επιβάλλουν ρωσοφοβικούς και νεοναζιστικούς κανόνες», τόνισε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.
«Η ειρηνευτική πρωτοβουλία που περιέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 14 Ιουνίου είναι η τέταρτη πρόταση της Μόσχας για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
«Τώρα καταλήξαμε στην επόμενη, ουσιαστικά τέταρτη πρόταση από τη Ρωσία [για τη διευθέτηση της Ουκρανίας] με τη μορφή πρωτοβουλίας του Προέδρου Πούτιν στις 14 Ιουνίου», είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης σε συνέντευξη Τύπου μετά από μια σύνοδο του CSTO (Συλλογικό Οργανισμός Συνθήκης Ασφαλείας) Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.
Αν η συμφωνία για την πολιτική διευθέτηση δεν είχε διαταραχθεί τον Φεβρουάριο του 2014, η Ουκρανία θα ήταν πλέον εντός των ορίων του 1991 που «ονειρεύεται τόσο γλυκά τώρα», είπε ο Λαβρόφ.
Η ίδια η Ουκρανία «κατέστρεψε την εδαφική της ακεραιότητα με τα χέρια εκείνων που ήρθαν στην εξουσία μέσω ενός αιματηρού κρατικού πραξικοπήματος και άρχισαν να επιβάλλουν ρωσοφοβικούς και νεοναζιστικούς κανόνες», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.
«Συμφωνίες επετεύχθησαν στο Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015 και, αν είχαν εφαρμοστεί, η Ουκρανία θα είχε αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά, φυσικά, ήδη χωρίς την Κριμαία. Αλλά η Ουκρανία δεν έδειξε καμία επιθυμία να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα με τίμημα την παροχή στοιχειωδών αυτόνομων δικαιωμάτων στο Ντονμπάς, το Λούγκανσκ και το Ντόνετσκ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να μιλούν στη μητρική τους γλώσσα», είπε στη συνέχεια.
«Το επόμενο στάδιο, όταν χάθηκε ξανά μια ευκαιρία να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με κάποια μορφή, αφορούσε τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης του Απριλίου 2022 που εγγυήθηκαν επίσης την εδαφική της ακεραιότητα στην Ουκρανία, αλλά με βάση τις πραγματικότητες που είχαν προκύψει επί τόπου μέχρι τότε», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Και πάλι, όπως γνωρίζετε, δυτικοί χειριστές απαγόρευσαν στον [Ουκρανό Πρόεδρο] Βλαντιμίρ Ζελένσκι να υπογράψει αυτές τις συμφωνίες», είπε ο Λαβρόφ.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι σοβαροί πολιτικοί, και κάποιοι έχουν μείνει εκεί κάπου, κατανοούν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν κάποιες διανοητικές και διπλωματικές δεξιότητες και να αρχίσουν να σκέφτονται τη ρεαλπολιτίκ αντί για πλαστές ψευδαισθήσεις», είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου