Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας συνέχισε την εκδοχή που παρουσίασαν χθες πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, γράφοντας ότι η Αθήνα αναγνώρισε ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κάσο ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ζήτησε άδεια από την Άγκυρα.
Με εθνικιστική ρητορική παρουσιάζουν κάποια τουρκικά ΜΜΕ το επεισόδιο στην Κάσο, όπου τουρκικά πολεμικά πλοία φέρονται να εμπόδισαν ερευνητικό πλοίο με ιταλική σημαία να ολοκληρώσει τις έρευνές, που έκανε για λογαριασμό της Ελλάδας.
Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας συνέχισε την εκδοχή που παρουσίασαν χθες πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, γράφοντας ότι η Αθήνα αναγνώρισε ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κάσο ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ζήτησε άδεια από την Άγκυρα.
Μάλιστα συνδέουν το θέμα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο υποστηρίζοντας ότι με αυτή την κίνηση το αποδέχθηκε η Αθήνα.
Η Χουριέτ
«Βήμα από την Αθήνα – “Εδώ είναι δικό σας” – Ιστορική χορήγηση άδειας από την Άγκυρα στην Αθήνα κατά την κρίση στο Αιγαίο» γράφει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Χουριέτ σε ρεπορτάζ, όπου υποστηρίζεται ότι Ελλαδα έλαβε άδεια από την Τουρκία.
Το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση άδειας σημαίνει ότι αναγνώρισε τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, γράφει η Χουριέτ.
Σύμφωνα με τη Χουριέτ «οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου πόντισης καλωδίων. Αυτό το ιστορικό αίτημα για άδεια ερμηνεύτηκε ως αποδοχή από την Ελλάδα των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που καθορίστηκαν με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη το 2019. Αυτό το βήμα της Αθήνας, το οποίο σέβεται τις ζώνες τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας, απέτρεψε την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών».
Υπενθυμίζεται ότι από 22/7 έως και 24/7 που διήρκεσε η κρίση στην Κάσο η Τουρκία ανέπτυξε στην περιοχή πέντε πολεμικά πλοία μεταξύ των οποίων δύο φρεγάτες και η Ελλάδα είχε αρχικά μία κανονιοφόρο την οποία ενίσχυσε με μία φρεγάτα και ένα περιπολικό του Λιμενικού.
Η Τουρκιγέ
Η εθνικιστική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγιέ, δημοσιεύει ρεπορτάζ που γράφει ότι «η Αθήνα, η οποία ζήτησε άδεια από την Άγκυρα για τις εργασίες, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την υφαλοκρηπίδα μας».
Σύμφωνα με την Τουρκιγέ «η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να κάνει τον κόσμο να αποδεχθεί τον ισχυρισμό της ότι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο είναι 12 μίλια, ήρθε αντιμέτωπη με μια απρόσμενη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να συνεργαστεί παρανόμως με την Ιταλία στη Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αναγκάστηκε να ζητήσει άδεια από την Άγκυρα όταν βρήκε μπροστά της το τουρκικό ναυτικό. Με την άδεια που δόθηκε, η Αθήνα, η οποία δεν αποδέχεται τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και ενεργεί κατά παράβαση των διεθνών νόμων στο Αιγαίο, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας».
Απάντηση από πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας
«Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει».
Το παραπάνω αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας αναφορικά με ισχυρισμούς πηγών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Το βέβαιο είναι ότι το θέμα έχει ρίξει μια βαριά σκιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν που είπε χθες Πέμπτη ότι «εμείς με την Λιβύη, όπως γνωρίζετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα».
αναδημοσίευση ααό documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου