Χακάν Φιντάν: «Η Τουρκία δεν θα ενδιαφερόταν να ενταχθεί στους BRICS εάν ήταν κράτος μέλος της ΕΕ», λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Τουρκία, Χακάν Φιντάν, BRIICSS, E.E.,

     Εν μέσω αυξανόμενων φημών ότι η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στη συμμαχία BRICS υπό την ηγεσία της Ρωσίας, ο κορυφαίος διπλωμάτης της μεσογειακής χώρας είπε ότι το ενδιαφέρον δεν θα υπήρχε αν η Τουρκία ήταν ήδη κράτος μέλος της ΕΕ.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις επιλογές της σχετικά με τις παγκόσμιες συμμαχίες, προβάλλοντας μακροχρόνιες φιλοδοξίες για ένταξη στην ΕΕ.

Εν μέσω αυξανόμενων φημών ότι η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στη συμμαχία BRICS υπό την ηγεσία της Ρωσίας, ο κορυφαίος διπλωμάτης της μεσογειακής χώρας είπε ότι το ενδιαφέρον δεν θα υπήρχε αν η Τουρκία ήταν ήδη κράτος μέλος της ΕΕ.

"Η Τουρκία ενήργησε με καλές προθέσεις όσον αφορά τις φιλοδοξίες της για πλήρη ένταξη στην ΕΕ", από τότε που υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο μπλοκ το 1987, είπε ο Φιντάν, αλλά στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν. Τώρα, η Άγκυρα εξετάζει άλλες επιλογές, όπως οι BRICS και η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Αν η οικονομική μας ολοκλήρωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε στεφθεί με ένταξη, η οποία είναι τώρα (μόνο) στο επίπεδο της Τελωνειακής Ένωσης, ίσως δεν θα ήμασταν σε μια τέτοια αναζήτηση», δήλωσε στο Anadolu την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Δηλώνοντας ότι «κάθε χώρα πρέπει να σχηματίσει οικονομικές, ασφαλείς και πολιτικές συμμαχίες», ο Τούρκος κορυφαίος διπλωμάτης επεσήμανε αυτό που αποκάλεσε «αρχαίες πρακτικές κρατικής υπόστασης της Τουρκίας», οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης «μια πολύ ισχυρή παράδοση σχηματισμού συμμαχιών».

«Βλέπουμε ότι η μήτρα ισχύος εξελίσσεται συνεχώς, ειδικά στον σημερινό κόσμο όπου υπάρχουν περίπου 200 παράγοντες των εθνικών κρατών», πρόσθεσε ο Φιντάν.

«Καμία χώρα δεν έχει την ευκαιρία να χειριστεί κρίσεις στον κόσμο χωρίς να σχηματίσει συμμαχία, δηλαδή χωρίς να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα».

Οι BRICS δηλώνουν ότι στόχος τους είναι να ενισχύσει τη φωνή των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών για να αντισταθμίσουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό τη Δύση. Ιδρύθηκε το 2006, περιλάμβανε τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα, ενώ η Νότια Αφρική προσχώρησε το 2010. Πρόσφατα, επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τα ΗΑΕ. Προεδρεύεται επί του παρόντος από τη Μόσχα.

Σύνοδος κορυφής της συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν της Ρωσίας τον Οκτώβριο και αναμένεται να παραστούν και Τούρκοι εκπρόσωποι.

Η Δύση βλέπει συχνά τους BRICS ως πιθανό αντίθετο στο ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου