Σε αναζήτηση συμμαχιών στις χώρες του Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου - Η Κοινή Δήλωση EU - GCC

E.U., Gulf Cooperation Council, Συμβούλιο Συνεργασίας Κόλπου, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,

     Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση κοινής δήλωσης, ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, κατά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του «μπλοκ» με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε την πρώτη σύνοδο κορυφής με τα κράτη του Κόλπου την Τετάρτη, στο πλαίσιο της διπλωματικής φλερτ της ΕΕ με λιγότερο γνωστούς φίλους, καθώς αναζητά νέους οικονομικούς συμμάχους και ζητά διεθνή υποστήριξη για να απομονώσει τη Ρωσία.

Μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η ΕΕ των 27 μελών έχει προσεγγίσει άλλα περιφερειακά μπλοκ, πραγματοποιώντας την πρώτη της σύνοδο κορυφής με την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και την πρώτη της σε οκτώ χρόνια με την Κοινότητα των χωρών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής (CELAC). ).

Ο στόχος της συνάντησης με τα έξι πλούσια αραβικά κράτη στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Σ.Σ.Κ)  ήταν να εμβαθύνει τη συνεργασία και να αναγνωρίσει την επιρροή αυτών των χωρών, ιδιαίτερα στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Σε κοινή δήλωση στο τέλος της συνόδου κορυφής, οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα αναβιώσουν τις συνομιλίες που ξεκίνησαν πριν από 35 χρόνια για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών αλλά ανεστάλησαν το 2008. Θα πραγματοποιήσουν επίσης διετή συνόδους κορυφής, την επόμενη στη Σαουδική Αραβία το 2026.

Η εταιρική σχέση της ΕΕ με το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επιδιώξει να ενισχύσει τη συνεργασία σε καθαρές τεχνολογίες, κρίσιμα ορυκτά που απαιτούνται στην πράσινη μετάβαση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παραγωγή υδρογόνου.

Οι Βρυξέλλες ήθελαν οι εταίροι του ΣΣΚ να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή γλώσσα σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τελική δήλωση επιβεβαίωσε την κυριαρχία των κρατών, καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και ζωτικής σημασίας υποδομές και αποδοκίμασε τον «παρατεταμένο πόλεμο».

Η Ρωσία αναφέρθηκε μόνο σε μια αναφορά σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που επικρίνει τη ρωσική επιθετικότητα και απαίτηση να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.

Ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι είπε ότι οι στενότερες σχέσεις θα πρέπει να σημαίνουν μεγαλύτερη προσήλωση στη διεθνή δικαιοσύνη και «μακριά από τις πολιτικές διπλών σταθμών».

Οι επικριτές στον Παγκόσμιο Νότο λένε ότι τα έθνη της ΕΕ επικαλούνται επανειλημμένα τη Ρωσία για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη σύγκρουση της Ουκρανίας, αλλά δεν εφαρμόζουν τα ίδια πρότυπα στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέτρεψε τα κράτη του Κόλπου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να φέρουν ειρήνη στην Ουκρανία. «Γνωρίζω πόσο ευαίσθητη είστε στην ιδέα της κυριαρχίας και είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί και να βασιστούμε σε εσάς για να σταματήσουμε αυτόν τον παράνομο ρωσικό πόλεμο», είπε στους ηγέτες της ΕΕ και του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, η δήλωση εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στο Ισραήλ, τη Γάζα και τον Λίβανο, κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός και προέτρεψε όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου.

.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας Ε.Ε. και Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Σ.Σ.Κ)

Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινό κείμενο, που στέλνει «ισχυρό μήνυμα» στους λαούς των δύο περιοχών, αλλά και σε όλο τον κόσμο ότι «είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε και να εμβαθύνουμε μια στρατηγική συνεργασία, κατάλληλη για τον 21ο αιώνα και να την αναβαθμίσουμε», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε έξι τομείς: εμπόριο, επενδύσεις, διασυνδεσιμότητα (τηλεπικοινωνίες, ψηφιακές τεχνολογίες), ενέργεια, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κοινές δράσεις ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας, κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης των σοβαρών παγκόσμιων ζητημάτων.

Ενα σημαντικό «σημείο» της κοινής δήλωσης αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. «Αναγνωρίζουμε τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας μας σε σταθερές, αξιόπιστες και βιώσιμες ενεργειακές αγορές προκειμένου να μειωθεί η μεταβλητότητα και να ενισχυθεί η ασφάλεια των προμηθειών ενέργειας», αναφέρεται στο κείμενο, που προσθέτει ωστόσο ότι «υπενθυμίζουμε την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και υπογραμμίζουμε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης».

Παράλληλα, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι παρά την ενισχυμένη συνεργασία, ιδίως στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και εκείνων των χωρών του Κόλπου, υπάρχουν σημαντικές άλλες δυνατότητες σε διάφορους τομείς. Δεν απέκρυψαν παράλληλα ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στη διαφορετική στάση που έχουν σχετικά με τους περιορισμούς στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.

1η Κοινή Δήλωση Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου




πληροφορίες από Διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr