O Μοχάμεντ αλ Μπασίρ προήδρευσε συνεδρίασης στη Δαμασκό χθες, Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν μέλη της νέας κυβέρνησής του και μέλη του πρώην υπουργικού συμβουλίου του Άσαντ, για να συζητήσουν τη μεταφορά χαρτοφυλακίων και θεσμών...
Ο πρωθυπουργός της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας Μοχάμεντ αλ Μπασίρ δήλωσε ότι είναι καιρός οι άνθρωποι «να απολαύσουν σταθερότητα και ηρεμία» μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, ο πρώην επικεφαλής της διοίκησης των ανταρτών στα βορειοδυτικά, μιλούσε στο Al Jazeera αφού του ανατέθηκε να κυβερνήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2025 από την ισλαμιστική μαχητική ομάδα Χαγιάτ Ταχίρ αλ Σαμ (HTS) και τους συμμάχους της.Ο Μπασίρ προήδρευσε συνεδρίασης στη Δαμασκό την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν μέλη της νέας κυβέρνησής του και μέλη του πρώην υπουργικού συμβουλίου του Άσαντ, για να συζητήσουν τη μεταφορά χαρτοφυλακίων και θεσμών.
Έγινε καθώς ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία είπε ότι οι αντάρτες πρέπει να μετατρέψουν τα «καλά μηνύματά» τους σε πράξη επί τόπου.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον θα αναγνωρίσει και θα υποστηρίξει πλήρως μια μελλοντική συριακή κυβέρνηση, εφόσον προκύψει από μια αξιόπιστη, χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία που σέβεται τις μειονότητες.
Το 2011, ο Άσαντ συνέτριψε βάναυσα μια ειρηνική εξέγερση υπέρ της δημοκρατίας, πυροδοτώντας έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στον οποίο περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 εκατομμύρια άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Πριν από αυτήν την εβδομάδα, ο Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ ήταν ελάχιστα γνωστός εκτός των περιοχών στις οποίες κυριαρχούσε το HTS στις βορειοδυτικές επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, εκπαιδεύτηκε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργάστηκε σε εργοστάσια αερίου πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011.
Τον Ιανουάριο, ο Μπασίρ διορίστηκε πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της Σωτηρίας (SG), την οποία ίδρυσε το HTS για να διαχειρίζεται την περιοχή υπό τον έλεγχό του.
Το SG λειτουργούσε σαν κράτος, με υπουργεία, τοπικά τμήματα, δικαστικές αρχές και αρχές ασφαλείας, ενώ διατηρούσε ένα θρησκευτικό συμβούλιο καθοδηγούμενο από τον ισλαμικό νόμο.
Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους εκτοπίστηκαν από άλλα μέρη της χώρας, ζούσαν υπό την κυριαρχία του.
Όταν οι θεσμοί σταμάτησαν να λειτουργούν στο Χαλέπι αφού το HTS και οι σύμμαχοί του κατέλαβαν την πόλη νωρίτερα αυτό το μήνα κατά την έναρξη της αστραπιαίας επίθεσής τους, ο SG παρενέβη για να αποκαταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνικοί βοήθησαν στην επισκευή των τοπικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, οι δυνάμεις ασφαλείας περιπολούσαν στους δρόμους, γιατροί προσφέρθηκαν εθελοντικά σε νοσοκομεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις διένειμαν ψωμί.
"Είναι αλήθεια ότι το Idlib είναι μια μικρή περιοχή χωρίς πόρους, αλλά αυτοί [οι αξιωματούχοι του SG] έχουν πολύ υψηλό επίπεδο εμπειρίας αφού δεν ξεκίνησαν με τίποτα", ακούστηκε να λέει ο αρχηγός του HTS Abu Mohammed al-Jolani στον πρώην πρωθυπουργό του Άσαντ, Μοχάμεντ αλ. -Τζαλάλι, σε βίντεο από συνάντηση στη Δαμασκό τη Δευτέρα.
"Θα επωφεληθούμε από τις εμπειρίες σας. Σίγουρα δεν θα σας αγνοήσουμε", πρόσθεσε.
Την Τρίτη, ο Μπασίρ απεικονίστηκε να προεδρεύει μιας συνάντησης πρώην υπουργών του ΓΓ και υπουργών που υπηρέτησαν υπό τον Τζαλάλι. Καθόταν μπροστά από τη συριακή αντιπολίτευση και τις σημαίες του HTS.
«Προσκαλέσαμε μέλη από την παλιά κυβέρνηση και μερικούς διευθυντές από τη διοίκηση στην Ιντλίμπ και τις γύρω περιοχές προκειμένου να διευκολυνθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες για τους επόμενους δύο μήνες έως ότου έχουμε ένα συνταγματικό σύστημα για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τον συριακό λαό." Είπε ο Μπασίρ στο Al Jazeera μετά.
«Είχαμε και άλλες συναντήσεις για την επανεκκίνηση των θεσμών για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τον λαό μας στη Συρία», πρόσθεσε.
Επίσης την Τρίτη, ο διοικητής των ανταρτών Χασάν Αμπντούλ Γκάνι ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν αναλάβει τον έλεγχο της πόλης Ντέιρ αλ-Ζουρ της ανατολικής Συρίας. Είχε καταληφθεί στο παρελθόν από τα συριακά κουρδικά στρατεύματα την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, η ζωή φάνηκε να επιστρέφει σιγά σιγά στους κανονικούς ρυθμούς στην πρωτεύουσα Δαμασκό μετά από δύο ημέρες σχεδόν διακοπής λειτουργίας.
Υπήρχαν πολλοί πεζοί και αυτοκίνητα στους δρόμους, ενώ μερικά καταστήματα και εστιατόρια ήταν ανοιχτά.
Ο κόσμος σάρωνε επίσης τις εξαντλημένες σφαίρες που είχαν σκουπίσει το έδαφος γύρω από την κεντρική πλατεία Umayyad, όπου πολλοί αντάρτες μαχητές πυροβόλησαν στον αέρα καθώς τα πλήθη γιόρταζαν το τέλος της 24χρονης διακυβέρνησης του Άσαντ.
Ένας μουσουλμάνος κληρικός εκεί είπε στο BBC ότι οι Σύροι κοιτάζουν προς το μέλλον και θέλουν μια ειρηνική και ενωμένη χώρα.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα έθνος που βασίζεται στις αρχές του εθνικισμού, της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου, ένα τεχνοκρατικό κράτος όπου οι θεσμοί γίνονται σεβαστοί και οι ίσες ευκαιρίες είναι εγγυημένες για όλους», δήλωσε ο Σεΐχης Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Κούκι.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη τη μετάβαση που απαιτείται για να διασφαλιστεί "η εκπροσώπηση του ευρύτερου δυνατού φάσματος της συριακής κοινωνίας και των συριακών μερών".
«Αν αυτό δεν συμβεί, τότε κινδυνεύουμε με νέα σύγκρουση», προειδοποίησε.
Ο Πέντερσεν είπε ότι ο χαρακτηρισμός του HTS ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες θα ήταν ένας "περίπλοκος παράγοντας" στις προσπάθειες εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός.
Ο πρόδρομος του HTS, το Μέτωπο αλ-Νούσρα, ορκίστηκε πίστη στην Αλ Κάιντα το 2013. Όμως τρία χρόνια αργότερα, διέκοψε επίσημα τους δεσμούς της με την τζιχαντιστική ομάδα.
«Η πραγματικότητα είναι τόσο μακριά που το HTS και επίσης οι άλλες ένοπλες ομάδες στέλνουν καλά μηνύματα στον συριακό λαό... ενότητας, συμπερίληψης», σημείωσε ο Πέντερσεν.
«Δώσαμε επίσης δει... καθησυχαστικά πράγματα στο έδαφος» στο Χαλέπι και τη Χάμα, μια άλλη μεγάλη πόλη που κατελήφθη την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε.
Είπε ότι το πιο σημαντικό τεστ θα είναι το πώς οργανώθηκαν και εφαρμόστηκαν οι μεταβατικές ρυθμίσεις στη Δαμασκό.
«Εάν πραγματικά περιλαμβάνουν όλες τις διαφορετικές ομάδες και όλες τις κοινότητες στη Συρία... τότε υπάρχει πιθανότητα για μια νέα αρχή».
«Και μετά πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα εξετάσει ξανά την [τρομοκρατική] καταχώριση του HTS», πρόσθεσε.
Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έθεσε στην πραγματικότητα μια σειρά από προϋποθέσεις που, εάν εκπληρωθούν, θα έβλεπαν τη Συρία να απολαμβάνει την πλήρη αναγνώριση της Ουάσιγκτον.
«Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να προστατεύουν τους αμάχους, να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των ευάλωτων μειονοτήτων, να διατηρούν τους θεσμούς του κράτους, τις υπηρεσίες του για να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών του Σύρου και να οικοδομήσουμε προς μια διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς», είπε.
«Οι δηλώσεις των ηγετών των ανταρτών για αυτούς τους σκοπούς είναι πολύ ευπρόσδεκτες, αλλά φυσικά, το πραγματικό μέτρο της δέσμευσής τους δεν είναι μόνο αυτό που λένε αλλά αυτό που κάνουν».
πηγή: bbc.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου