Αντιδράσεις σε Αθήνα και Λευκωσία για την επικείμενη συμφωνία Τουρκίας - Συρίας για οριοθέτηση ΑΟΖ (vid)

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου,

    Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της Συρίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Το τουρκικό μέσο ενημέρωσης επικαλείται δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου...


Τα δημοσιεύματα στην Τουρκία και οι διαρροές από ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση

Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την νέα κυβέρνηση της Συρίας, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της Συρίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Το τουρκικό μέσο ενημέρωσης επικαλείται δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, σύμφωνα με τον οποίο «η Αγκυρα και το νέο καθεστώς της Συρίας πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή κυβέρνηση. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει τις αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και επικοινωνιακές υπηρεσίες στη Συρία. Θα επαναλειτουργήσουμε τα αεροδρόμια» φέρεται να είπε ο κορυφαίος τούρκος υπουργός.

Την είδηση μετέδωσε και ο Φατίχ Ατίκ, ανταποκριτής στην Άγκυρα του φιλοκυβερνητικού ενημερωτικού δικτύου TGRT Haber. H δήλωση του υπουργού φέρεται να έγινε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμφωνία αυτή, όπως αναφέρει ο Τούρκος υπουργός, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στην Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας.

Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας θα μεταβεί στη Συρία "σύντομα" προκειμένου να συζητήσει ενδεχόμενη ενεργειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές ελλείψεις, όπως δήλωσε αργά χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Αντιδράσεις από Αθήνα - Λευκωσία

«Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή» αναφέρει σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δεν νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ αναφέρουν από την πλευρά τους και ελληνικές διπλωματικές πηγές που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα όσα προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας περί συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την νέα κυβέρνηση της Συρίας.

Η Αθήνα δίνει αυστηρή και σαφή απάντηση σε αυτές τις διαφαινόμενες εξελίξεις. «Πρόκειται για μια μεταβατική κατάσταση στην Συρία, που δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Το παρακολουθούμε. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν στην ΕΡΤ πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει τη νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου», δήλωσε ο Δημήτρης Μάντζος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ.

Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου: Η Άγκυρα σκοπεύει να συνάψει «συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση».

Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση TGRT News, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα σκοπεύει να συνάψει «συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση».

Η Τουρκία και η Ελλάδα, υποστηριζόμενες από την Αίγυπτο, διαφωνούν εδώ και καιρό για το εύρος των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τη σημασία των ελληνικών νησιών στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία υποστηρίζεται σε αυτή τη διαμάχη από την κυβέρνηση της Λιβύης στην.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr