Οι ηγέτες της ΕΕ επιμένουν ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία ή πίσω από την πλάτη της

Ε.Ε., Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας, Αποφάσεις της ΕΕ για την Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι,

    Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας / Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αριστερά, μιλά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα καθώς φτάνουν για μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες,...


Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμειναν την Πέμπτη ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς τη συγκατάθεσή της ή πίσω από την πλάτη των εταίρων της στην Ευρώπη, μόλις ένα μήνα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η θέση της Ουκρανίας είναι επισφαλής για περισσότερες από 1.000 ημέρες μετά τον πόλεμο. Η Ρωσία συνεχίζει να σημειώνει κέρδη στο πεδίο της μάχης, ωθώντας τη γραμμή του μετώπου σταδιακά προς τα δυτικά, παρά τις βαριές απώλειες. Το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας έχει καταρρεύσει και είναι δύσκολο να βρεθούν στρατιώτες.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πολλοί ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν μια παραλλαγή αυτού που έχει γίνει κοινό μάντρα - τίποτα για την Ουκρανία χωρίς Ουκρανία, τίποτα για την ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς τους Ευρωπαίους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, έχοντας υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία και μίλησε για τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν . Πολλοί Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια κακή συμφωνία για την Ουκρανία.

Η άλλη μεγάλη ανησυχία είναι ότι ο Πούτιν απλώς θα χρησιμοποιήσει κάθε μεσοβασιλεία για να επανεξοπλιστεί και να προκαλέσει περισσότερες διαμάχες.

Στην Ευρώπη στροβιλίζονται φήμες για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες στις αρχές του 2025 και για το αν χρειαστούν ευρωπαίοι ειρηνευτικοί για την επιβολή οποιασδήποτε διευθέτησης, αλλά οι ηγέτες προσπαθούν να συγκρατήσουν τις εικασίες για το τι είναι έτοιμοι να κάνουν, για να μην ανατρέψουν τους χέρι στη Ρωσία.

Προτεραιότητα τώρα, λένε, πρέπει να είναι η ενίσχυση του χεριού της Ουκρανίας, εάν ο Ζελένσκι αποφασίσει ότι είναι ώρα να διαπραγματευτεί.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι είναι σημαντικό να «διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Ουκρανία – πρέπει να είναι σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να επιτρέψουμε την υποστήριξη για όσο διάστημα χρειάζεται». Η αεράμυνα, το πυροβολικό και τα πυρομαχικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα, είπε στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς για τον Τραμπ, ο Σολτς είπε ότι η εντύπωσή του από τη συνομιλία με τον εκλεγμένο πρόεδρο «είναι ότι η καλή συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ είναι δυνατή». Είπε ότι «η αρχή είναι πάντα: καμία απόφαση πάνω από τα κεφάλια των Ουκρανών, και αυτό φυσικά σημαίνει πάνω από εκείνα των ευρωπαϊκών κρατών».

Παρόμοιο μήνυμα είχε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λυκ Φρίντεν\

«Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας και κάθε βήμα… πρέπει να γίνει με την Ουκρανία και παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέλλον της Ουκρανίας αποφασίζεται στην Ευρώπη και όχι αλλού», είπε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σούφ υπογράμμισε ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι η χώρα που «καθορίζει υπό ποιες συνθήκες μπορεί να γίνουν οι συνομιλίες. Και δεν είναι δικό μας θέμα να μιλήσουμε γι' αυτό. Προς το παρόν, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη δηλώσει ότι είναι έτοιμη να το πράξει».

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνει ο Τραμπ και αν η ιστορία μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος οδηγός.

Υπό την προηγούμενη προεδρία του, το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μια συμφωνία για μια στρατιωτική απόσυρση από το Αφγανιστάν απευθείας με τον ισχυρότερο παίκτη - τους αντάρτες Ταλιμπάν - να υποτιμούν κυρίως τις ανησυχίες της αφγανικής κυβέρνησης και του προέδρου.

Η χαοτική έξοδος το 2021, που τελικά διατάχθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ταπείνωσε την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ καθώς οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που είχαν εκπαιδεύσει επί χρόνια και είχαν επενδύσει δισεκατομμύρια κατέρρευσαν και οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία.

Στην Ουκρανία, η ΕΕ των 27 εθνών έχει παράσχει τουλάχιστον τόση υποστήριξη - περισσότερα από 180 δισεκατομμύρια ευρώ (187 δισεκατομμύρια δολάρια) από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της πριν από σχεδόν τρία χρόνια - όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως, ενώ το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο μπορεί πιθανώς να συνεχίσει να στηρίζει την κατεστραμμένη οικονομία της Ουκρανίας, η ΕΕ είναι σχεδόν απίθανο να είναι σε θέση να παράσχει τη στρατιωτική υποστήριξη που θα απαιτούσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας για να επικρατήσουν.

«Από τις αρχές του επόμενου έτους, χρειαζόμαστε πολύ ενότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, και των χωρών της Ευρώπης», είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής. «Μόνο μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη μπορούν να σταματήσουν τον Πούτιν και να σώσουν την Ουκρανία».

«Είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξεις την Ουκρανία χωρίς την αμερικανική βοήθεια», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr