Μπορεί ο Τραμπ να πείσει τον Ζελένσκι και τον Πούτιν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Διαπραγματεύσεις,

    Επί του παρόντος, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την ειρήνη. Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν επιτύχει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα, αλλά και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να είναι απρόθυμες να διεξάγουν άμεσες διαπραγματεύσεις....


Ο Ντόναλντ Τραμπ, σαν υποψήφιος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια μέρα. Αυτή η φιλόδοξη δήλωση, που έγινε τον Μάιο του 2023, έγινε κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής του εκστρατείας. Ωστόσο, το αμερικανικό δημοσίευμα Foreign Affairs σημειώνει ότι το έργο που έχει μπροστά του θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά δεδομένης της περίπλοκης πολιτικής κατάστασης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αναφέρει το Focus.

Η πραγματικότητα του πολέμου

Επί του παρόντος, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την ειρήνη. Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν επιτύχει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα, αλλά και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να είναι απρόθυμες να διεξάγουν άμεσες διαπραγματεύσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει μια πιθανή μείωση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ως πιθανό βήμα προς μια επίθεση.

Μαθήματα από το Αφγανιστάν

Η συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση. Οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν το χρόνο για να εδραιώσουν τη θέση τους, κάτι που οδήγησε σε πιο σοβαρές συγκρούσεις. Ένα παρόμοιο σενάριο με τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες εάν δεν υπάρχουν βιώσιμες εγγυήσεις για την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ ως μέρος της λύσης

Μια πιθανή λύση είναι να παραχωρηθεί στην Ουκρανία η ένταξη στο ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για την ειρήνη. Αυτό θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ασφάλεια. Ωστόσο, η Ουκρανία επιμένει σε σαφείς εγγυήσεις, καθώς έχει ελάχιστη εμπιστοσύνη στις διεθνείς δεσμεύσεις της Μόσχας.

Η πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γίνει μέρος της συμφωνίας, παρέχοντάς της προστασία από μελλοντικές επιθέσεις και σταθεροποιώντας την κατάσταση στην περιοχή.

Προκλήσεις για τον Τραμπ

Η μεσολάβηση στην ουκρανική σύγκρουση θα ήταν μια ευκαιρία για τον Τραμπ να επιδείξει τις διπλωματικές του ικανότητες. Είναι πιθανό ότι αυτό θα αύξανε το διεθνές του κύρος και θα του εξασφάλιζε ακόμη και το Νόμπελ Ειρήνης. Παράλληλα, αναμένεται να αποφύγει μια κλιμάκωση της σύγκρουσης που θα μπορούσε να βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Το δημοσίευμα συνοψίζει ότι ενώ η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι είναι δύσκολη, ο ατελείωτος πόλεμος ή η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας θα ήταν πολύ χειρότερα σενάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr