Στα σύνορα με τον Λίβανο, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη Συρία, ανάμεσά τους είναι πολλοί σιίτες που περιγράφουν απειλές εναντίον τους μέσω των κοινωνικών δικτύων και αυτοπροσώπως...
Χιλιάδες Σύροι, κυρίως σιίτες, κατέφυγαν στον Λίβανο μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ από τους σουνίτες ισλαμιστές.
Οι πρόσφυγες φοβούνται διώξεις παρά τις διαβεβαιώσεις από τους νέους κυβερνώντες στη Δαμασκό ότι θα προστατευτούν, δήλωσε Λιβανέζος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters.Στα σύνορα με τον Λίβανο, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη Συρία. Ανάμεσά τους είναι σιίτες που περιγράφουν απειλές εναντίον τους μέσω των κοινωνικών δικτύων και αυτοπροσώπως.
«Δεν ξέρουμε ποιος στέλνει αυτές τις απειλές – μπορεί να είναι από άλλες φατρίες ή άτομα. Αλλά ξέρουμε ότι είναι ώρα να φύγουμε», είπε η Σαμίρα Μπάμπα, η οποία περίμενε τρεις μέρες για να μπει στον Λίβανο με την οικογένειά της.
Σύμφωνα με Λιβανέζο αξιωματούχο, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, κυρίως από θρησκευτικές μειονότητες, πέρασαν στον Λίβανο από την Κυριακή, οι περισσότεροι χρησιμοποιώντας παράνομες διαδρομές.
Οι σιιτικές κοινότητες, που βρίσκονται συχνά στην πρώτη γραμμή του 13χρονου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.
Ο πόλεμος, που έχει λάβει θρησκευτικές διαστάσεις, οδήγησε στην κινητοποίηση περιφερειακών σιιτών συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, για υποστήριξη του Άσαντ.
Η νέα σουνιτική κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχεί η ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, ανακοίνωσε ότι θα προστατεύσει τις μειονότητες.
Ο αρχηγός της Αχμέτ αλ Σάρα έχει εκφράσει τη δέσμευσή του να προστατεύσει όλους τους πολίτες, αλλά οι ανησυχίες της μειονότητας παραμένουν.
Ορισμένοι πρόσφυγες λένε ότι ένοπλοι και μασκοφόροι εισέβαλαν στα σπίτια τους, εκδιώκοντάς τους με τη βία. «Αφήσαμε τα πάντα και φύγαμε», είπε η Έλχαμ, μια νοσοκόμα από τη Δαμασκό, που περίμενε στα σύνορα με ένα μωρό 10 ημερών και δύο παιδιά.
Στη βόρεια Συρία, ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι αισθάνονται σίγουροι για την επιστροφή τους. Στη σιιτική πόλη Νουμπλ, πρώην βάση της Χεζμπολάχ, κάτοικοι της περιοχής καθαρίζουν τα σπίτια τους και ξαναχτίζουν κατεστραμμένα κτίρια.
«Είμαστε ένας λαός και ένα έθνος», είπε ο Χουσεΐν Αλ-Σαμάν, σιίτης πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος επαίνεσε τις προσπάθειες του Σαράα να προστατεύσει τις μειονότητες. «Τώρα, μετά το τέλος του πολέμου, είμαστε ελεύθεροι».
Παρά την αισιοδοξία, κάποιοι παραμένουν επιφυλακτικοί. «Είμαστε Σιίτες και η νέα ηγεσία είναι σουνίτες. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί», είπε ένας κάτοικος της περιοχής.
πηγή: ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου