Με την απώλεια ροών μέσω Ουκρανίας, η Ευρώπη θα βασιστεί ακόμη περισσότερο στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), συμπεριλαμβανομένου αυτού από τη Ρωσία - Η διακοπή της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη έγινε λόγω λήξης της σύμβασης.
► Η Ουκρανία διέκοψε τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες την Πρωτοχρονιά, θέτοντας τέλος στην κυριαρχία της Μόσχας επί δεκαετίες στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης.
► Η ευρέως αναμενόμενη κίνηση σηματοδοτεί το τέλος μιας πενταετούς συμφωνίας διαμετακόμισης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με καμία πλευρά να μην επιθυμεί να συνάψει νέα συμφωνία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.
► Η Αυστρία επέμεινε ότι είναι καλά προετοιμασμένη για τη διακοπή, αλλά ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, απείλησε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική Ουκρανία.
Οι τιμές αναφοράς για τον Ιανουάριο έφτασαν τα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2023
Μπορεί η ΕΕ να διατείνεται ότι τα κράτη – μέλη δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, θα δουν, όμως, τις τιμές να εκτοξεύονται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ημέρα μετά το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου της Gazprom στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2025.
Οι τιμές αναφοράς Ιανουαρίου αυξήθηκαν έως και 4,3% στα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή που είναι η υψηλότερη για το φυσικό αέριο που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2023.
Οι προβλέψεις, μάλιστα, των ειδικών είναι ότι τον Φεβρουάριο αναμένεται νέα και μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της ΕΕ είναι αυτό της μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου καθώς αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης επηρεάστηκαν άμεσα από το κλείσιμο της ροής του αγωγού προς την Ουκρανία, οπότε θα χρειαστεί να αντληθούν ποσότητες από τις αποθήκες.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμες τα αποθέματα σε ολόκληρη την Ευρώπη μειώνονται ήδη με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021, όταν ξέσπασε η κρίση με το φυσικό αέριο, η οποία κορυφώθηκε με δραματικές επιπτώσεις το 2022.
Διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας
Σύμφωνα με το TASS η συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η οποία έληξε την 1η Ιανουαρίου, προέβλεπε τη μεταφορά 40 δις κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας ετησίως. Ωστόσο, η άρνηση του Κιέβου να παρατείνει τη συμφωνία ανάγκασε τη ρωσική εταιρεία Gazprom να σταματήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου το πρωί της 1ης Ιανουαρίου, ανέφερε ο κολοσσός του φυσικού αερίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα ότι σίγουρα δεν θα υπάρξει νέο συμβόλαιο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου, επειδή δεν είναι δυνατόν να γίνει συμφωνία λίγες μέρες πριν από την Πρωτοχρονιά. Το Κίεβο, με τη σειρά του, ανακοίνωσε σχέδια για διακοπή της ρωσικής διαμετακόμισης φυσικού αερίου!.
— Gazprom (@GazpromEN) January 1, 2025
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου