Η ειρηνική επανάσταση του Τραμπ: Μια νέα παγκόσμια τάξη μέσω εμπορίου και διπλωματίας!

Donald Trump, Διπλωματία, Εμπόριο, Νέα παγκόσμια τάξη, Δημήτρης Γ. Απόκης, thepresident.gr,

     Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στις 13 Μαΐου 2025 υπήρξε μια ιστορική στιγμή για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Στην ομιλία του Ριάντ, ο Τραμπ παρουσίασε το όραμά του για την «Πρώτα η Αμερική στην Εθνική Ασφάλεια 2.0»...

 



Δημήτρης Απόκης*

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στις 13 Μαΐου 2025 υπήρξε μια ιστορική στιγμή για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Στην ομιλία του Ριάντ, ο Τραμπ παρουσίασε το όραμά του για την «Πρώτα η Αμερική στην Εθνική Ασφάλεια 2.0», μια φιλόδοξη στρατηγική που συνδυάζει εμπόριο, διπλωματία και ειρηνική συνεργασία για την προώθηση της παγκόσμιας σταθερότητας και ευημερίας. Αυτή η προσέγγιση, δίκαια χαρακτηρίζεται, η πιο σημαντική ομιλία εξωτερικής πολιτικής της εποχής μας, διότι έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τις διεθνείς σχέσεις και να εγκαινιάσει μια νέα παγκόσμια τάξη.

Το Όραμα της «Πρώτα η Αμερική»

Η φιλοσοφία της «Πρώτα η Αμερική» θέτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των πολιτών τους στο επίκεντρο κάθε απόφασης. Ο Τραμπ υποστηρίζει έναν ισχυρό στρατό, αλλά με φειδώ στη χρήση στρατιωτικής ισχύος, αποφεύγοντας νέους και περιττούς πολέμους. Έχει επανειλημμένα καταδικάσει διεθνείς συνθήκες, όπως η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, τις οποίες θεωρεί επιζήμιες για την αμερικανική οικονομία χωρίς ουσιαστικό περιβαλλοντικό όφελος. Στην ομιλία του στο Ριάντ, ο Τραμπ προχώρησε πέρα από τις προηγούμενες πολιτικές του, προτείνοντας μια επαναστατική στρατηγική που βασίζεται στην οικονομική ευημερία ως μέσο για την επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι προτιμά το «εμπόριο αντί του χάους» και οραματίζεται μια Μέση Ανατολή που «εξάγει τεχνολογία, όχι τρομοκρατία». Στόχος του είναι η δημιουργία ενός κόσμου όπου λαοί διαφορετικών εθνών, θρησκειών και πεποιθήσεων συνεργάζονται για την οικοδόμηση σύγχρονων πόλεων αντί να καταστρέφονται από συγκρούσεις. Αυτή η φιλοσοφία δεν περιορίζεται στη Μέση Ανατολή, αλλά αποτελεί ένα παγκόσμιο κάλεσμα για συνεργασία και αμοιβαία ευημερία.

Εμπόριο ως Εργαλείο Ειρήνης

Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής του Τραμπ είναι η χρήση του εμπορίου ως εργαλείου για τη σταθερότητα. Υπογράμμισε την επιτυχία πόλεων όπως το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι, που αναπτύχθηκαν από οραματιστές Άραβες ηγέτες με βάση τις δικές τους παραδόσεις και αξίες, χωρίς την ανάγκη δυτικών στρατιωτικών επεμβάσεων, νεοσυντηρητικών πολιτικών ή φιλελεύθερων ΜΚΟ. Οι εμπορικές συμφωνίες ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ, που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, αποτελούν απόδειξη του τεράστιου δυναμικού της οικονομικής συνεργασίας στη Μέση Ανατολή.

Η παρουσία κορυφαίων CEOs από εταιρείες όπως η Tesla (Ίλον Μασκ), η Nvidia (Τζένσεν Χουάνγκ) και η OpenAI (Σαμ Άλτμαν) υπογράμμισε τη δέσμευση του Τραμπ να προωθήσει την καινοτομία και την τεχνολογία μέσω του εμπορίου. Αυτές οι συμφωνίες δεν αφορούν μόνο την ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά και τη δημιουργία ευκαιριών για τις χώρες της περιοχής να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν, μειώνοντας έτσι τις εντάσεις που οδηγούν σε συγκρούσεις.

Απομάκρυνση από την Πολιτική Παρέμβαση

Ένα από τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία της ομιλίας του Τραμπ ήταν η απόρριψη της παραδοσιακής αμερικανικής πρακτικής να επιβάλλει το δυτικό μοντέλο διακυβέρνησης σε άλλες χώρες ή να επιδιώκει αλλαγές καθεστώτος. «Δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ να κρίνουν τις ψυχές ξένων ηγετών ή να απονέμουν δικαιοσύνη για τις πράξεις τους». Αντί να επιβάλλει την αμερικανική ηθική, ο Τραμπ προτείνει μια πολιτική ανεκτικότητας απέναντι σε χώρες με διαφορετικά πολιτικά συστήματα, εφόσον δεν απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.

Επιπλέον, ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να έχουν μόνιμους εχθρούς. Αναφέρθηκε σε πρώην αντιπάλους, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, που σήμερα είναι στενοί σύμμαχοι, υποδεικνύοντας ότι η διπλωματία μπορεί να μετατρέψει ακόμη και τις πιο τεταμένες σχέσεις σε συνεργασίες.

Διπλωματία και Ειρηνική Επίλυση Συγκρούσεων

Παρά την ετοιμότητά του να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για την υπεράσπιση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ο Τραμπ τόνισε ότι η μεγαλύτερη φιλοδοξία του είναι να γίνει «ειρηνοποιός και ενοποιητής». Εξέφρασε την επιθυμία του για ειρηνική επίλυση των ανησυχιών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και πρότεινε τη μετατροπή της Γάζας σε «ζώνη ελευθερίας». Επιπλέον, αποφάσισε να άρει τις κυρώσεις κατά της νέας κυβέρνησης της Συρίας, δίνοντάς της την ευκαιρία να σταθεροποιηθεί και να ανοικοδομηθεί.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τραμπ παραμένει προσηλωμένος στη διπλωματία, παρά την άρνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να τηρήσει τις συμφωνίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ο Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον Πούτιν για να συζητήσουν τρόπους επίλυσης του πολέμου, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του στην ειρήνη μέσω διαλόγου.

Αντιμετώπιση της Κινεζικής Επιρροής

Η στρατηγική του Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή της Κίνας, ιδιαίτερα μέσω της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», η οποία έχει παγιδεύσει πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου σε χρέη και έχει επιτρέψει στην Κίνα να ελέγξει κρίσιμες υποδομές, όπως λιμάνια. Ο Τραμπ γνωρίζει ότι τα περισσότερα έθνη δεν επιθυμούν μια παγκόσμια τάξη υπό την κυριαρχία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και προτιμούν συνεργασίες με τις ΗΠΑ, οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες για αμοιβαία ευημερία χωρίς επαχθείς όρους.

Η Σημασία της Στρατηγικής

Η «Πρώτα η Αμερική στην Εθνική Ασφάλεια 2.0» αποτελεί μια τολμηρή ρήξη με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες συχνά βασίζονταν σε στρατιωτικές επεμβάσεις και πολιτικές παρεμβάσεις. Μέσω του εμπορίου, της διπλωματίας και της ανεκτικότητας απέναντι σε διαφορετικά πολιτικά συστήματα, ο Τραμπ προσφέρει στις χώρες του κόσμου, ακόμη και σε σημερινούς αντιπάλους, την ευκαιρία να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για κοινά οφέλη. Όπως δήλωσε, ελπίζει ότι τα ισχυρά όπλα που πωλούνται στους συμμάχους του Κόλπου δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν, αλλά είναι έτοιμος να υπερασπιστεί αποφασιστικά την ασφάλεια των ΗΠΑ αν απειληθεί.

Η προσέγγιση αυτή όχι μόνο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες πολλών εθνών για συνεργασία αντί για σύγκρουση, αλλά και αντιμετωπίζει την πρόκληση της κινεζικής επιρροής, προσφέροντας μια εναλλακτική παγκόσμια τάξη βασισμένη στην ελευθερία και την ευημερία. Ο Τραμπ, με την αντισυμβατική του ηγεσία, συνεχίζει να αμφισβητεί το κατεστημένο, προτείνοντας ένα μέλλον όπου η συνεργασία υπερισχύει των πολέμων.

Συμπέρασμα

Η ομιλία του Τραμπ στο Ριάντ δεν ήταν απλώς μια παρουσίαση πολιτικής, αλλά ένα κάλεσμα για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής, με τη δυνατότητα να φέρει πρωτοφανή ειρήνη και σταθερότητα. Η «Πρώτα η Αμερική στην Εθνική Ασφάλεια 2.0» δεν είναι απλώς μια στρατηγική, αλλά ένα όραμα για έναν κόσμο όπου η ευημερία και η συνεργασία αποτελούν τη βάση των διεθνών σχέσεων.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr