Η συζήτηση είχε ως στόχο να βοηθήσει στην πρόοδο των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, και η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει "μια νέα αρχή" στις διεθνείς σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.
Η εμπορική σχέση ΕΕ - ΗΠΑ στο επίκεντρο των συνομιλιών
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι φιλοξένησε την Κυριακή στη Ρώμη διατλαντικές συνομιλίες μεταξύ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η συζήτηση είχε ως στόχο να βοηθήσει στην πρόοδο των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, και η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει «μια νέα αρχή» στις διεθνείς σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.
Κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων σχολίων του Βανς χαρακτήρισε την Ευρώπη «σημαντικό σύμμαχο», παρόλο που «έχουν κάποιες διαφωνίες, όπως κάνουν μερικές φορές οι φίλοι, σε θέματα όπως το εμπόριο».
Η φον Λάιεν υπογράμμισε τη σημαντική εμπορική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο μερών: «Πράγματι, έχουμε τη μεγαλύτερη εμπορική σχέση στον κόσμο, με περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, πολύ αλληλένδετη».
Νωρίτερα την Κυριακή, η Μαλόνι, η φον ντερ Λάιεν και ο Βανς είχαν παρακολουθήσει όλοι τη λειτουργία για την ανάληψη των καθηκόντων του Πάπα Λέοντα ΙΔ' στο Βατικανό.
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόσθεσε: «Όλοι γνωρίζουν ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αλλά αυτό που μας ενώνει είναι ότι στο τέλος θέλουμε, από κοινού, να έχουμε μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές».
Χρησιμοποίησε επίσης τη στιγμή για να θέσει την Ουκρανία στο τραπέζι και να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ για τη δέσμευσή τους να θελήσουν να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημείωσε: «Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι σίγουρα ότι πιέζουμε, ότι τα πράγματα προχωρούν και νομίζω ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για αυτό».
Πέρα από την Ουκρανία, το τελευταίο θέμα που τέθηκε ήταν η άμυνα. Η φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε την ανάγκη τα κράτη μέλη της ΕΕ να αυξήσουν τις αμυντικές επενδύσεις, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει μέτρα για να το διευκολύνει αυτό. «Για τον λόγο αυτό, ως Επιτροπή, επιτρέψαμε τη χρήση έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια για αμυντικές επενδύσεις».
euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου