Η Λιβύη κατέθεσε στον ΟΗΕ χάρτη με υφαλοκρηπίδα έως την Κρήτη - Η αντίδραση της Αθήνας

Λιβύη, Ρηματική Διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα, Ανατολική Μεσόγειος, Κρήτη,

    Το διεθνές δίκαιο δεν επικαθορίζεται από μονομερείς ρηματικές διακοινώσεις, ούτε από ευσεβείς πόθους τρίτων, ανέφεραν διπλωματικές πηγές...


Με Ρηματική Διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, η Λιβύη κατέθεσε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της, βάσει του Τουρκολιβυκού Μνημονίου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η χώρα αποτυπώνει επίσημα τη διεκδίκησή της εις βάρος των ορίων της Ελλάδας.

Η Λιβύη υποστηρίζει ότι η μέση γραμμή με την Ελλάδα πρέπει να χαραχθεί μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών, αγνοώντας τα νησιά, τα οποία —όπως αναφέρει— δεν δημιουργούν αυτομάτως θαλάσσιες ζώνες και πρέπει να αγνοηθούν ή να έχουν περιορισμένη επίδραση αναλόγως των συνθηκών.

Μάλιστα ο χάρτης που συνοδεύει τη ρηματική διακοίνωσή της στον ΟΗΕ η Λιβύη τοποθετεί τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στην Κρήτη.


Επίσης, δηλώνει ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή, σε κάθε συζήτηση για οριοθέτηση, η λιβυκή νομοθεσία (για τις λοιπές ζώνες: αλιευτική, συνορεύουσα κ.λπ.), αλλά και το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Χαρακτηρίζει παράνομη τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, ισχυριζόμενη ότι παραβιάζει δήθεν τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα.

Χαρακτηρίζει παράνομη και την κήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα στο Ιόνιο, όπως και τον Ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Δηλώνει, επίσης, ότι Ελλάδα και Αίγυπτος πρέπει να ανακαλέσουν τις άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων που έχουν εκδώσει, μέχρις ότου επιλυθούν οι διαφορές.

Τέλος, δηλώνει πρόθυμη για διάλογο και ανοιχτή σε όλες τις μορφές επίλυσης διαφορών που προβλέπει το άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η παραπομπή στη Χάγη.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν σχετικά με τη Ρηματική Διακοίνωση της 27ης Μαΐου 2025 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (16.07.2025)*

Η Ρηματική Διακοίνωση της 27ης Μαΐου 2025 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε αντίδραση ελληνικών πρωτοβουλιών άσκησης νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Λιβύης, ωστόσο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Οι θέσεις αυτές έχουν τεθεί στο παρελθόν και απαντηθεί προσηκόντως από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Το διεθνές δίκαιο δεν επικαθορίζεται από μονομερείς ρηματικές διακοινώσεις, ούτε από ευσεβείς πόθους τρίτων. Τέτοιες θέσεις δεν παραπέμπουν σε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών για οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο του διεθνούς δικαίου και των στέρεων περιφερειακών συμμαχιών που πολλαπλασιάζουν τη διπλωματική της ισχύ.

Σε αντίθεση με άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, η Ελλάδα βαδίζει και ενεργεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και δεν διστάζει να διατυπώνει ευθέως τις θέσεις της σε κάθε συνομιλητή της, όπως έπραξε και πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη.
πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr