Β. Αποστόλου: Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, που θα ανακουφίσει τον αγροτικό κόσμο, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής

Μετά το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε χθες  η καθιερωμένη τελετή παραλαβής-παράδοσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη νέα πολιτική ηγεσία Β. ΑποστόλουΠ. Σγουρίδη να παραλαμβάνει από τους επερχόμενους Καρασμάνη - Κουκουλόπουλο.

Η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Β. Αποστόλου στην τελετή παραλαβή-παράδοσης

Δεν θα σας κουράσω πολύ, εξάλλου θα έχουμε το χρόνο εμείς να τα λέμε σε καθημερινή βάση. Να σας ευχαριστήσω κι εγώ για τη μαζική παρουσία σας, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την απερχόμενη πολιτική ηγεσία για τα καλά λόγια, πολλά χρόνια γνωριζόμαστε, είχαμε συγκρούσεις στη Βουλή αλλά δεν μπορώ και από αυτό το βήμα να αμφισβητήσω την ευαισθησία τους ιδιαίτερα για τα ζητήματα του αγροτικού χώρου.

Αυτό για μας είναι θα έλεγα μια βάση πάνω στην οποία ορμώμενοι από διαφορετικές προσεγγίσεις να χτίσουμε μαζί με εσάς την πολιτική μας την αυριανή, στον αγροτικό χώρο. Και το λέω «μαζί με εσάς» γιατί όλοι οι ψίθυροι που υπήρξαν ιδιαίτερα στην Περιφέρεια για την αυτόνομη παρουσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η συγκρότηση ενός υπερυπουργείου που θα έχει ως βασικό στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αποτελεί αναβάθμιση για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεδομένου ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον ότι η αγροτική δραστηριότητα, ο αγροτικός χώρος είναι αυτός που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Για ποιο λόγο; Γιατί μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας, πλεονεκτήματα ιδιαίτερα που έχουν σχέση με το φυσικό περιβάλλον, με το ανάγλυφο της χώρας.

Γι' αυτό και υπάρχει αυτή η σύζευξη. Διότι δεν είναι ο πρωτογενής τομέας μόνο ο καθαρά τομέας της ζωικής και της φυτικής παραγωγής, πρωτογενής τομέας είναι η οικονομική δραστηριότητα εκείνη, που αφορά θα έλεγα τη βασική οικονομική απασχόληση της υπαίθρου, της Περιφέρειας και για μας αυτό θα είναι το ζητούμενο: πως μέσα από τις πολιτικές που θα κληθούμε αύριο να εφαρμόσουμε, θα διασφαλιστεί για τους κατοίκους της υπαίθρου ένα βιώσιμο εισόδημα, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Δεν είναι η ώρα να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις, αυτό που θέλω να σας πω μόνο είναι δυο τρία σημεία τα οποία θα είναι βασικός οδηγός.

Το πρώτο είναι ότι οπωσδήποτε πρέπει να καταστήσουμε ανταγωνιστικά τ’ αγροτικά μας προϊόντα ιδιαίτερα επαναφέροντας τα παραδοσιακά προϊόντα που τόσα χρόνια αποτελούσαν βασικό εργαλείο για την πατρίδα μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση βάλτε στο νου σας μια φράση που πάντα θα χρησιμοποιούμε: Προστιθέμενη αξία. Προστιθέμενη αξία την οποία πολλαπλά μπορούμε να ερμηνεύσουμε και να συμβάλλουμε.

Και το δεύτερο κομμάτι είναι αυτό που αποτελεί ζητούμενο για κάθε χώρα, η διασφάλιση των αγροτοδιατροφικών αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Και αυτό σημαίνει, το ακούτε και από μας, το άκουσα και από τον Πάρι προηγούμενα, αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα. Εκεί θα δώσουμε μεγάλη ώθηση. Και βέβαια βασική παράμετρος ενός αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος δε μπορεί να μην είναι η κτηνοτροφία.

Οι ορεινοί όγκοι, μιλάμε για μια σύνδεση τέτοια, θα προσπαθήσουμε, διότι νομίζω πως, αγαπητοί μου πρώην Υπουργοί, όντως στο ζήτημα της διαχείρισης των βοσκίσιμων, των επιλέξιμων εκτάσεων, δεν υπήρξε τόσα χρόνια μια σωστή αντιμετώπιση, και δεν το καταθέτω σε βάρος σας, έγινε μια προσπάθεια και μάλιστα η τελευταία τροπολογία που καταθέσατε λύνει κατά μεγάλο μέρος το πρόβλημα, όμως υπήρξε μια αβλεψία και προχειρότητα.

Τα κουβεντιάζαμε, τα είπαμε πολλές φορές στη Βουλή, αλλά να μην παρελθοντολογούμε, αυτό που προέχει σήμερα είναι να δούμε πώς από δω και πέρα όλα αυτά που θα πάρουμε από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία κα αυτά που εμείς ως πολιτικές φέρνουμε, να μπορέσουμε μαζί μ’ εσάς, το επαναλαμβάνω, να δώσουμε το ζητούμενο σήμερα για την ύπαιθρο, για τον αγροτικό κόσμο, επιτέλους ν’ αρχίσει ν’ αναζωογονείται και επιτέλους οι νέοι ναι παραμένουν στις ρίζες τους.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ και βέβαια θα τα πούμε από αύριο.