Οι Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις στον διεθνή τύπο

Η αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας – Ελλάδας και η πρώτη σύγκρουση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες με την διαμαρτυρία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση με την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως δεν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση των ηγετών για επικείμενες νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία και πως η θέση της Ελλάδας είναι διαφορετική, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης και δη των αμερικανικών.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, στην κυβέρνηση συζητείται το ενδεχόμενο η Αθήνα να ασκήσει βέτο στην άσκηση πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, για τις ελληνικές προθέσεις έχει ενημερωθεί από χθες η Μόσχα, που εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαιρέσει εφ’ εξής τα ελληνικά προϊόντα από το εμπάργκο κατά των χωρών της Ε.Ε.

Ο νέος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, την οποία συγκαλεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Αντικείμενο συζήτησης της αυριανής Συνόδου είναι οι κυρώσεις στη Ρωσία σε σχέση με το θέμα της Ουκρανίας. Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, ο έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε χαρακτηριστικά πως «θα είναι δημοκρατική».

«Επικίνδυνο ένα ελληνικό βέτο»

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αμφισβήτησε τα βήματα για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας έτσι πως διαφαίνεται μια νέα διάσταση στην πρόκλησή της με το status quo στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι νέες κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία μεταξύ των 28 κυβερνήσεων, ως εκ τούτου, ένα ελληνικό βέτο θα ταρακουνούσε την εύθραυστη ευρωπαϊκή συναίνεση για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πιέσεις για ευνοϊκότερους όρους της διάσωσης της Ελλάδας, ενώ θα βαθύνει μια αντιπαράθεση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Σε άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNBC, διερωτάται εάν η Ελλάδα αναθερμαίνει τις σχέσεις της με τον «παλιό της σύμμαχο», τη Ρωσία, επισημαίνοντας πως πρόκειται για το πρώτο δείγμα της σύγκρουσης με την Ευρώπη, το οποίο πολλοί θεωρούν αναμενόμενο. «Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, και υποδηλώνει ότι οι διαφορές τους μπορεί να εκτείνονται και πέρα από την εγχώρια οικονομική πολιτική και τα μέτρα λιτότητας», αναφέρει το CNBC. Ωστόσο τονίζει πως ίσως δεν πρόκειται απλώς για ένα «διαπραγματευτικό χαρτί» της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον αμερικανό αναλυτή και επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στην Standard Bank Τίμοθι Ας, «ορισμένοι θα υποστήριζαν ακόμη ότι η θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι απλώς ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα αναφορικά με την προτεραιότητά της να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας». Κατά τον Ας, η υποστήριξη που επέδειξε η Ελλάδα προς τη Ρωσία, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη. Και αυτό διότι η Μέρκελ και οι λοιποί εταίροι θα εξοργιστούν αν καταλάβουν πως η Ουκρανία χρησιμοποιείται από τους Έλληνες ως διαπραγματευτικό χαρτί. Από την μεριά της η Ρωσία κατέστησε σαφές πως είναι ανοιχτή να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή της.

Ωστόσο στο άρθρο του CNBC επισημαίνει ότι η προφανής υποστήριξη στη Ρωσία δεν έχει απλώς εδραιώσει την προφανή πορεία σύγκρουσης της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά δείχνει ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγηθεί σε πιο χαλαρές σχέσεις με την Ρωσία: «Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν ιστορία εγκάρδιων σχέσεων και πολιτιστικών δεσμών, όπως την κοινή ορθόδοξη χριστιανοσύνη» γράφει χαρακτηριστικά.