«Στο τραπέζι» η επαναγορά χρέους ..

Αμαντέο Αλταφάιγ,
εκπρόσωπος επιτρόπου Ολι Ρεν
Το θέμα της επαναγοράς δημόσιου χρέους της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται στο «τραπέζι» των συζητήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, όπως και άλλες προτάσεις, που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Αυτό απάντησε χθες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το Νταβός.


 Μάλιστα, στο Νταβός συναντήθηκαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ο κ. Ρεν με τον Ελληνα υπουργό.

Αυτό απάντησε χθες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το Νταβός. Μάλιστα, στο Νταβός συναντήθηκαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ο κ. Ρεν με τον Ελληνα υπουργό.

Σύμφωνα με τον Αμαντέο Αλταφάιγ, οι συζητήσεις που γίνονται περιλαμβάνουν τόσο τη λειτουργία του σημερινού ταμείου στήριξης χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, όσο και του μελλοντικού που θα το διαδεχθεί τον Ιούνιο του 2013.

Εντάσσονται δε στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης της Ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους και από αυτήν την άποψη είμαστε ικανοποιημένοι γιατί τόσο ο κ. Μπαρόζο όσο και ο κ. Ρεν ζητούν εδώ και καιρό μια συνολική απάντηση το συντομότερο. Προσδιορίζοντας το ρόλο της Κομισιόν στις συζητήσεις, διευκρίνισε ότι δεν συμμετέχει στο ταμείο, αλλά έχει ρόλο παρατηρητή.

Ωστόσο, όπως είπε, η Επιτροπή έχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία σ' αυτά τα θέματα και το απέδειξε τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και γενικότερα στα μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα είπε ότι το θέμα της επαναγοράς χρέους βρίσκεται στο «τραπέζι» όπως και άλλες προτάσεις, ενώ η συζήτηση είναι ανοικτή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου

Επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τις συζητήσεις για την επαναγορά τμήματος του ελληνικού χρέους, με κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), πρωτοβουλία που εφόσον ολοκληρωθεί θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Με δηλώσεις του από το Νταβός της Ελβετίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στο τραπέζι των ανεπίσημων συζητήσεων που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι και το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους.

Ερωτώμενος από το Reuters αν συζητείται η ιδέα να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία ιδέα που συζητείται, όχι επισήμως. Η ιδέα, όπως και άλλες, αξίζει κάποια συζήτηση».

Παράλληλα εκτίμησε ότι η ολοκληρωμένη λύση πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες, θα βοηθήσει να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές. «Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως κατά το τέλος της χρονιάς, να επιστρέψουμε με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας», πρόσθεσε.

Προϋπόθεση όλων αυτών, σύμφωνα με τον υπουργό είναι η ενίσχυση της «δύναμης πυρός» και της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Σε άλλη συνέντευξή του στο Market News International, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η πρόταση επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να συζητηθεί παράλληλα με τις προτάσεις για την επέκταση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του οπλοστασίου του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Η επαναγορά παλαιών ομολόγων θα ανοίξει και το δρόμο για την έξοδο στις αγορές, με μακροπρόθεσμους τίτλους εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών.

Το σχέδιο

Το σχέδιο προεξόφλησης ομολόγων πριν από τη λήξη τους είναι γερμανικής έμπνευσης και αποσκοπεί στη δραστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους, που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η σκέψη είναι να χορηγηθεί στην Ελλάδα δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα διατεθεί για την εξαγορά ομολόγων που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές. Το επιτόκιο του EFSF θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο των δανείων που «τρέχουν», που σημαίνει ελάφρυνση του κονδυλίου των τόκων.

Το δάνειο θα συνοδευτεί και με ένα αυστηρότερο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Οι Γερμανοί θεωρούν ότι οι προαγορές των ομολόγων δεν θα γίνουν στο 100% της αξίας τους, αλλά κοντά στην τρέχουσα αξία στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, που άλλωστε τα ελληνικά ομόλογα έχουν αξιολογηθεί ως «junk».

Προκειμένου να μην υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις θεσμικών, προτείνεται να γίνει συμφωνία ώστε το hair cut να μην είναι δραστικό.

Απέκλεισε δύο φορές το «κούρεμα»

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, ομιλώντας χθες σε 30 κορυφαίους δημοσιογράφους απ΄ όλο τον κόσμο, στο Νταβός, απέκλεισε -δύο φορές- κατηγορηματικά την περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οπως σημείωσε, εάν ήταν η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή «κούρεμα» θα το είχε ήδη κάνει από την αρχή της κρίσης, επανέλαβε ότι έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το χρέος και δεν ακολουθούμε το δρόμο της αναδιάρθρωσης και τόνισε: «Είμαστε στον καλό και σωστό δρόμο».

«Τώρα όλοι έχουν διαπιστώσει ότι εννοούσαμε αυτά που λέγαμε και η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της. Έχουμε φιλόδοξο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε και θα επαναφέρουμε την οικονομία σε υγιείς βάσεις», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε τη στήριξη που δίνουν οι πολίτες σε δύσκολα και σκληρά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε μεγάλη διαφορά στο κλίμα για την Ελλάδα στο Νταβός, σε σύγκριση με ό,τι επικρατούσε πριν από ένα χρόνο κι όταν ρωτήθηκε ποιον τίτλο θα έδινε επέλεξε το «η επιστροφή της αξιοπιστίας στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ελβετίας Ντόρις Λόιτχαρτ, με την οποία συζήτησε το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί διμερής επιτροπή, η οποία θα ελέγξει αν έχουν διαφύγει κεφάλαια από την Ελλάδα που δεν έχουν φορολογηθεί στη χώρα μας.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται κοντά σε επίλυση της κρίσης

Αισιοδοξία έχει αρχίσει να διακατέχει τους διαμορφωτές πολιτικής που βρίσκονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, καθώς πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην επίλυση της κρίσης και ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε σημαντική συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες, που σύμφωνα με αναλυτές θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη πειθαρχία από τις χώρες της περιφέρειας και περισσότερη βοήθεια από τις πλούσιες χώρες.

Αυτό σημαίνει ότι η χειρότερη φάση της κρίσης ίσως να φθάνει στο τέλος της και ότι ακόμη και η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να εξέλθει από το σημερινό αδιέξοδο. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ανάλυση του Reuters, η Γερμανία συνειδητοποιεί ότι έχει ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Ευρωζώνη ενωμένη και γι' αυτό θα κάνει ό,τι χρειαστεί για το σκοπό αυτό.

Ανώνυμες πηγές της Ευρωζώνης αποκάλυψαν χθες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκέπτονται να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στις αρχές Μαρτίου για να συζητήσουν για το ευρώ και να προωθήσουν συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Η Γερμανία έχει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και θα επιτύχει τους στόχους της.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε επίσης διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου της, την ταύτισή της με τη δέσμευση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για την Ευρωζώνη, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ταμπού στο κόμμα του, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, κατά της διεύρυνσης του EFSF.

Από το Νταβός, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε ανοικτή στην προοπτική αύξησης του μεγέθους του EFSF με την «επιλογή» της αγοράς κρατικού χρέους, ενώ η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάρι Κιβινιέμι δήλωσε ότι η χώρα της δεν είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διάσωση άλλης χώρας της Ευρωζώνης.

Συνέχιση της λιτότητας και επιμονή στις δομικές μεταρρυθμίσεις βλέπει για την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελλάδας.
πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου