Ελεύθερη πτώση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας...

ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ πτώση βρίσκεται η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 2010 έναντι του 2009 η χώρα μας έπεσε... χωρίς αλεξίπτωτο από την 71η θέση - επί συνόλω 139 της διεθνούς κατάταξης - στην 83η, χάνοντας δηλαδή 12 θέσεις!

Η δραματική αυτή εικόνα αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2010-2011 του World Economic Forum, που δημοσιοποιήθηκε χθες στο Νταβός. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην έσχατη θέση από πλευράς ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και μακράν πίσω με διαφορά επίσης 12 θέσεων από την προηγούμενη Βουλγαρία και 13 θέσεων από τη Λετονία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες σε ανάλογη κατάσταση με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, με αντίστοιχα προβλήματα, βρίσκονται σε πολύ υψηλότερη θέση και εμφανίζουν ισχυρή ανταγωνιστικότητα. Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία βρίσκεται στην 29η θέση και η Πορτογαλία στην 46η.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, ο πλέον προβληματικός και ανασχετικός παράγοντας για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης είναι η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα που συμβαδίζει με τη διαφθορά. Σοβαρότερο αντικίνητρο είναι το περιοριστικό εργασιακό περιβάλλον και η σχετική νομοθεσία και ακολουθεί η έλλειψη σταθερότητας στην άσκηση των πολιτικών, το φορολογικό σύστημα αλλά και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Τα στοιχεία είναι καταπέλτης για την ελληνική οικονομία, που βρίσκεται ακόμη σε βαθιά ύφεση και καταβάλλει μία δραματική προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης που εκ των πραγμάτων απορροφά πόρους από την πραγματική οικονομία. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπτυχθεί μία αποτελεσματική αναπτυξιακή πολιτική με αποτελέσματα σε βραχυπρόθεσμη βάση. Εντούτοις, μέσα από το πλέγμα των διαρθρωτικών κυρίως μέτρων που δρομολογούνται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αναμένεται να ενισχυθεί.

ΕΛΛΟΧΕΥΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΔΙΠΛΗΣ ΥΦΕΣΗΣ»

Η έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2010-2011 παρουσιάζεται σε μία στιγμή που η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να διέπεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Η διαδικασία ανάπτυξης είναι πάλι ενεργή χάρις στις σημαντικές «ενέσεις» κυβερνητικών μέτρων τόνωσης που έγιναν σε μία σειρά χωρών, προκειμένου να εξισορροπήσουν τις δυνάμεις της χειρότερης ύφεσης πολλών δεκαετιών.


Η έκθεση διαπιστώνει, πάντως, ότι οι οικονομίες κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες και σε ορισμένες ελλοχεύει ακόμη ο κίνδυνος μίας «διπλής ύφεσης».

Εντούτοις, ακόμη και στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, οι συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να χάνεται η σημασία του πόσο βασική είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις της οικονομίας. Υπογραμμίζει, λοιπόν, την ανάγκη να συμπληρωθούν οι όποιες στρατηγικές εξόδου από προσπάθειες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με στόχο την ενδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλουν στη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Οι ανταγωνιστικές οικονομίες είναι αυτές που έχουν ήδη εδραιώσει εκείνους τους παράγοντες που οδηγούν σε βελτίωση της παραγωγικότητας, στην οποία βασίζεται η σημερινή και μελλοντική τους ευημερία. Ενα οικονομικό περιβάλλον που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα βοηθά τις οικονομίες να υποστηρίξουν τα υψηλά εισοδήματα και να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν εκείνοι οι μηχανισμοί που εγγυώνται μία σταθερή οικονομική πορεία προς το μέλλον.
πηγή: kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου