Ανασχηματισμός και «σκούπα» σε υπουργούς ..

Μπορεί να συνεχίζει να κυκλοφορεί λίγο πολύ ως ανέκδοτο στους διαδρόμους του Μαξίμου και τα υπουργικά γραφεία, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού και η πιθανότητα ο Γιώργος Παπανδρέου να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά την ολοκλήρωση της εαρινής Συνόδου Κορυφής, απασχολεί το σύνολο των υπουργών αλλά και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Μια κατάσταση την οποία βέβαια επιμένουν να διατηρούν στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, αφήνοντας υπονοούμενα και μισόλογα πίσω από παγωμένα μειδιάματα, κάθε φορά που ερωτώνται. Στην πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης άλλωστε οφείλεται και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν βάλει στα θηκάρια τα βέλη που εκτόξευαν εναντίον της κυβέρνησης και των υπουργών.

Με άλλα λόγια, έχει επέλθει γενικό σιωπητήριο μέχρι να βγει... άσπρος καπνός από το Μαξίμου. Βέβαια, όσο ο ανασχηματισμός καλλιεργείται από τους υπουργούς τόσο διαψεύδεται από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Διάψευση, ικανή και αναγκαία, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο στις 25 Μαρτίου για να μη διαλυθεί και η τελευταία υποτυπώδης συνοχή της κυβέρνησης υπό το βάρος των σεναρίων που ακούγονται. Στη λίστα των σεναρίων τελευταία προστέθηκε ακόμη ένα - από συνεργάτες του κ. Παπανδρέου που επιθυμούν να δείξουν ότι είναι προνομιακοί του συνομιλητές.

Σύμφωνα με αυτό, ο πρωθυπουργός εξετάζει την εισαγωγή της «κατά μόνας βαθμολογίας», ενός συστήματος δηλαδή κατά το οποίο κάθε υπουργός θα εξετάζεται ανά εξάμηνο ως προς τις επιδόσεις του στην υλοποίηση ενός πλαισίου πρωτοβουλιών και δράσεων στο πεδίο ευθύνης του, το οποίο θα έχει θέσει ο ίδιος. Εάν κρίνεται αναποτελεσματικός, θα υποχρεώνεται σε παραίτηση.
Βασικό κριτήριο της παραμονής ή της απομάκρυνσης κάποιου από τους 49 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς θα είναι η πιστή ή μη εφαρμογή του Μνημονίου. Και ισχυρότερο επιχείρημα των υπέρμαχων αυτής της μεθόδου είναι η υποχρέωση του κάθε μέλους της κυβέρνησης να είναι αποτελεσματικό, καθώς η αποπομπή τους ουσιαστικά θα συνιστά και διαπόμπευσή τους λόγω ανικανότητας, αφού θα τεκμαίρεται ότι οι ίδιοι απέτυχαν να υλοποιήσουν όσα από μόνοι θα έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα.

Βάσει της συγκυρίας ωστόσο, αν και το καθεστώς ασυνεννοησίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι περισσότερο από προφανές, λίγοι πραγματικά είναι αυτοί οι υπουργοί που πιστεύουν πως οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι αναγκαίες. Κορυφαίος εξ αυτών, μάλιστα, εκμυστηρεύτηκε στις «Α» ότι δεν θα στοιχημάτιζε με ευκολία για τις επόμενες κινήσεις Παπανδρέου, ωστόσο αν έβαζε στοίχημα τότε, θα στοιχημάτιζε υπέρ του ανασχηματισμού.
Tο πρόσωπο-κλειδί αναμφισβήτητα θεωρείται ο τσάρος της Οικονομίας. Αν ο κ. Παπανδρέου θελήσει να χρυσώσει το χάπι στον κ. Παπακωνσταντίνου -που τελευταία εμφανίστηκε ενισχυμένος μετά τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής- θα τον μετακινήσει στο Υπουργείο Αμυνας, παραχωρώντας του ένα προνομιακό χαρτοφυλάκιο κύρους. Δεν αποκλείεται όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου να διατηρηθεί στη θέση του -στο Μαξίμου εκτιμάται ότι δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να αναδειχθεί σε εξίσου καλό συνομιλητή των τροϊκανών- και να ενισχυθεί από τον κ. Φλωρίδη. Παρ’ όλα αυτά, για τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου «παίζουν» και άλλα ονόματα, όπως του κ. Βενιζέλου -προωθείται παράλληλα και το ενδεχόμενο να αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, της κ. Διαμαντοπούλου και του κ. Χρυσοχοΐδη.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απομάκρυνση του Θ. Πάγκαλου, καθώς εκείνα που τον χωρίζουν από τον κ. Παπανδρέου είναι περισσότερα από εκείνα που τους ενώνουν. Πλην του κ. Βενιζέλου, για τη θέση του αντιπροέδρου λέγεται και γράφεται και το όνομα του κ. Ραγκούση. Από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών, σχετικά δημοσιεύματα αποδίδονται στους λεγόμενους εκσυγχρονιστές που θέλουν να «κάψουν» το όνομα Ραγκούση, λοξοκοιτώντας και την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Τα συντροφικά μαχαιρώματα είναι από τα αγαπημένα αθλήματα του πολιτικού βίου...

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός μελετά όλες τις πιθανές κινήσεις, χωρίς όμως να ανοίγει τα χαρτιά του και αναμένει τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής. Αν και θεωρείται ότι η εξέλιξη της 25ης Μαρτίου είναι λίγο πολύ προδιαγραμμένη, μια και οι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην Ελλάδα εν πολλοίς ελήφθησαν την προηγούμενη Παρασκευή, θεωρείται βέβαιο ότι η ολοκλήρωση της εαρινής Συνόδου θα κρίνει ως ένα βαθμό και τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, το οποίο είναι κάθε άλλο παρά αρραγές.
Δημοσιεύτηκε στις Apokalypseis.gr - 21/2/2011


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου