Economist: Τι αλλαγές θα φέρει η τραγωδία της Ιαπωνίας

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ αλλάζουν την ιστορία. Το τσουνάμι στην Ιαπωνία μπορεί να είναι μία από αυτές και μόνο το γεγονός ότι η λέξη «τσουνάμι» είναι ιαπωνική καταδεικνύει την άμεση σχέση της χώρας με τις ξαφνικές διαθέσεις της φύσης, επισημαίνει το περιοδικό Economist.

Ο σεισμός των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 11ης Μαρτίου- ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα και αντιστοιχεί σε ισχύ με 30.000 «Χιροσίμες»- ακολουθήθηκε από ένα τεράστιο κύμα που εξαφάνισε ολόκληρες πόλεις και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με την καταστροφή, οι Ιάπωνες αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικοί και αξιοπρεπείς. Δεν υπήρξε η παραμικρή λεηλασία ή ελάχιστη γκρίνια, ενώ στο Τόκυο οι πολίτες περίμεναν στις ουρές για τις υποχρεώσεις τους. Παντού υπήρχε μια ήρεμη αποφασιστικότητα για ξορκιστεί το χάος με λίγη τάξη.

Η τραγωδία μπορεί να αγγίζει άμεσα την Ιαπωνία, αλλά φαίνεται ότι μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει όλο τον κόσμο. Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές κλονίστηκαν υπό το φόβο του αντίκτυπου από την καταστροφή στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ωστόσο η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας κατεύνασε τον οικονομικό πανικό με τεράστιες ενέσεις ρευστότητας.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ για τη συνολική ζημία ξεπερνά τα 100 δισ., αλλά δεν αρκεί για να καταστρέψει μια πλούσια χώρα. Οι διακοπές του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας θα βλάψουν την ανάπτυξη και ορισμένες ασιατικές αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα.

Όμως κάποιες νέες δαπάνες υποδομής, θα αντισταθμίσουν την καταστροφή από το σεισμό. Πάντως όλες αυτές οι εκτιμήσεις μπορούν να αλλάξουν δραματικά αν επιδεινωθεί δραματικά η πυρηνική κρίση.

ΑΚΟΜΗ και αν το πυρηνικό ατύχημα τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο και η απελευθέρωση της ραδιενέργειας αποδειχθεί μικρή, ώστε να βλάψει τη δημόσια υγεία, το ατύχημα αυτό θα έχει τεράστια επίδραση στην πυρηνική βιομηχανία, τόσο εντός όσο και εκτός Ιαπωνίας. Η Γερμανία έθεσε ήδη σε αναμονή τα σχέδια της για την παράταση ζωής των πυρηνικών σταθμών της, ενώ τα βήματα της Αμερικής προς την κατασκευή νέων αντιδραστήρων θα επιβραδυνθούν. Η Κίνα επίσης ανακοίνωσε ότι κάνει μια παύση στα φιλόδοξα πυρηνικά της σχέδια.

Πάντως η Ιαπωνία είναι στην πιο οδυνηρή θέση. Αν εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να δεσμευτεί με μαζικές εισαγωγές φυσικού αερίου ή άνθρακα.

Η ΤΡΙΒΗ της Ιαπωνίας με τις καταστροφές έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους τραγωδίες ακολουθούνται από μεγάλες αλλαγές.

Μετά το σεισμό του 1923, στράφηκε στον μιλιταρισμό. Μετά την ήττα της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την εγκατάλειψη των ατομικών βομβών, ευαγγελίστηκε την ειρηνική ανάπτυξη.

Η ΝΕΑ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ φαίνεται πιθανό να έχει μια εξίσου τεράστια επίδραση στην ψυχή του έθνους. Μπορεί η εντυπωσιακή ανταπόκριση του ιαπωνικού λαού στην καταστροφή και το δέος που προκάλεσε στον υπόλοιπο κόσμο, να τονώσει την αυτοπεποίθηση της χώρας, που τόσο έχει ανάγκη. Μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε μεγάλες πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Δημοσιεύτηκε στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ 19/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου