"Η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές"

ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ της ευρωκρίσης, η διαχείρισή της από τους Ευρωπαίους πολιτικούς και ασφαλώς η Ελλάδα είναι και σήμερα στο επίκεντρο πολλών γερμανικών εφημερίδων.
«Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος συνομιλίας του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τους ανταποκριτές της γερμανικής έκδοσης των Financial Times στην Αθήνα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πιέζει ώστε οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν τάχιστα για το 2ο δανειοδοτικό πακέτο. «Το κλίμα που υπάρχει τώρα δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση», λέει ο κ. Παπανδρέου και εξηγεί: «Η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Εάν δεν ληφθεί σύντομα η απόφαση για το 2ο ευρωπακέτο που θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προχωρήσει στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα. '»

«Ο Παπανδρέου χαιρετίζει τα σχέδια των Ευρωπαίων εταίρων για επαναγορά κρατικών ομολόγων με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ήμισυ της ονομαστικής τους αξίας:« Είμαστε ανοιχτοί σε όλες αυτές τις ιδέες. Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να ανακουφίσει την Ελλάδα από τις επιβαρύνσεις του χρέους αλλά και από την εξυπηρέτησή του. "

Ο Παπανδρέου είπε επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής στάσης πληρωμών: «. Θεωρητικά ενδέχεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή πολύ περισσότερο προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη ζημία» »

Η εφημερίδα αναφέρεται στην πρόθεση του πρωθυπουργού να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες την πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς επίσης και στην ελληνική γραφειοκρατία αλλά και τη δικαιοσύνη: «Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι« η Ελλάδα δεν έχει καλά οργανωμένο διοικητικό μηχανισμό, όπως οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, όπου αρκεί η λήψη αποφάσεων για την αξιόπιστη εφαρμογή τους. Ολόκληρος ο δημόσιος μηχανισμός είναι πολύ γραφειοκρατικός και λίγο διαφανής. Είναι λοιπόν απαραίτητες οι βαθιές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση για να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία. "»

Χωρίς σχέδιο οι πολιτικοί για την αντιμετώπιση της κρίσης?


«Οι πολιτικοί χρειάζονται ένα σχέδιο», είναι ο τίτλος συνέντευξης του προέδρου της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν για την κρίση χρέους στην ΕΕ στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ υπογράμμισε την ανάγκη επιτελικού σχεδίου σε περίπτωση αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος διάσωσης για να αποτραπεί ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης και σε άλλα κράτη μέλη και επέκρινε τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες: «Δεν συνέβαλε η πολυφωνία στις δημόσιες συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων στην δημιουργία εμπιστοσύνης για τις ικανότητες των πολιτικών στην επίλυση των προβλημάτων ». Επίσης ο Γενς Βάιντμαν τάχθηκε κατά της μείωσης των επιτοκίων των δανειοδοτικών πακέτων, καθώς και κατά της πρότασης να επιτραπεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας να αγοράζει κρατικά ομόλογα των χρεωμένων χωρών: «Αυτό θα σήμαινε υψηλό κόστος, ελάχιστο όφελος και επικίνδυνες παρενέργειες».

«Πρέπει να σώσουμε το ευρώ»

«Ο κακός δαίμονας της Ευρώπης», είναι ο τίτλος σχολίου της SüddeutscheZeitung (Στέφαν  Κορνέλιους) για τις δραματικές διαστάσεις που λαμβάνει η ευρωκρίση. Η εφημερίδα επαναλαμβάνει ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλέσει «Αλυσιδωτές και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις» τόσο για το τραπεζικό σύστημα και το ευρώ, όσο και για τις άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης και υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να προχωρήσει έστω σε μερική διαγραφή του χρέους της. Το ζητούμενο όμως είναι ποια θα είναι  η κατάλληλη στιγμή. Η νευρικότητα για την Ιταλία και την Ιρλανδία δείχνουν ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ».

«Η ευρωκρίση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε μόνον στο ουσιαστικό: πρέπει να σώσουμε το ευρώ, με ή χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Αργότερα θα πρέπει να θεσπιστούν δίκαιοι κανόνες. Τώρα πρόκειται για τη διατήρηση του κοινού νομίσματος. Γι 'αυτό θα πληρώσει η Γερμανία πολλά χρήματα, αλλά μια εναλλακτική λύση θα είναι πιο ακριβή, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου