Γ. Παπακωνσταντίνου: Λυπάμαι, αλλά δεν ξέρω που είναι το πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ!!!

Ευθύνες στο ΣΔΟΕ για τη διαχείριση της «λίστας Λαγκάρντ» επέρριψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την πολύωρη ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τους δύο πρώην επικεφαλής, Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη, ότι δεν προχώρησαν σε φορολογικούς ελέγχους, καθώς το ΣΔΟΕ είχε την υπηρεσιακή αυτοτέλεια να το κάνει και δεν έπρεπε να περιμένει πολιτικές εντολές.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρωτότυπο ηλεκτρονικό υλικό σε CD με τα περίπου 20.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία. Ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, απέφυγε να απαντήσει σε ποιον το έδωσε για εμπιστευτική φύλαξη, ενώ δήλωσε άγνοια για το πού βρίσκεται σήμερα.

Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Παπακωνσταντίνου και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωσταντοπούλου, που ζητούσε επίμονα το ονοματεπώνυμο του προσώπου, στο οποίο παρέδωσε για φύλαξη το υλικό.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε, επίσης, γνωστό ότι είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τόσο για τη σχετική λίστα, που είχαν οι γαλλικές αρχές στα χέρια τους, όσο και για τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του ΣΔΟΕ και, όπως είπε, και στις δύο περιπτώσεις τού είχε πει να προχωρήσει.

Ευθύνες σε ΣΔΟΕ, αιχμές για Ι. Καπελέρη

Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε τα στοιχεία από τη Γαλλία, τα παρέλαβε και έδωσε 20 ονόματα μεγαλοκαταθετών στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, προκειμένου να διευρευνήσει το οικονομικό προφίλ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι από τον κ. Καπελέρη ζήτησε περαιτέρω έλεγχο για τα 20 ονόματα, όταν εκείνος του είπε ότι δεν δικαιολογούνται οι καταθέσεις, που έχουν στο εξωτερικό.

«Του έδωσα 20 ονόματα με καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Αξιοσημείωτο ήταν πως ορισμένα ονόματα είχαν πολύ μεγάλες καταθέσεις, όπως για παράδειγμα ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις άνω των 500 εκ δολλαρίων. Του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσον δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις. Με βάση τα στοιχεία, που προέκυψαν από την έρευνα του κ. Καπελέρη για το οικονομικό προφίλ τους, ήταν σαφής η ανάγκη για τη συνέχιση της έρευνας από το ΣΔΟΕ και των σχετικών ελέγχων. [...]. Ο κ. Καπελέρης ήταν επικεφαλής ΣΔΟΕ και αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη (σσ. που του είχαμε) και θεωρώ ότι άφησε θετικό έργο. Δεν θεωρώ, όμως, ότι στο συγκεκριμένο θέμα έγιναν σωστοί χειρισμοί» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Το ΣΔΟΕ από τη φύση του δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει, ή να μην κάνει, έλεγχο, πρέπει να ενεργεί αυτόνομα».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει στις 25 Ιανουαρίου στο γραφείο του, όπου, όπως είπε, «ο νομικός σύμβουλος του κράτους ήταν κατηγορηματικός ότι τα στοιχεία μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου».

Γιατί δεν έδωσε για έλεγχο όλα τα ονόματα της λίστας

Ερωτηθείς γιατί δεν έδωσε όλα τα ονόματα στον κ. Καπελέρη, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Γιατί μέχρι τότε δεν είχα δει αποτελέσματα από τα στοιχεία του Λίχτενστάϊν, που τους είχαν παραδοθεί πολύ νωρίτερα από τη φορολογική αρχή της Γερμανίας με στοιχεία Ελλήνων καταθετών. Οι προβληματισμοί, που διατύπωναν, μου έδιναν την αίσθηση ότι υπήρχε μια δυσκολία στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων από τις υπηρεσίες και περίμενα τα πρώτα αποτελέσματα που ήταν άλλωστε και για τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Δέκα τέσσερις μήνες δεν έκαναν τίποτα»
Συμπλήρωσε, δε: «Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έδωσα όλα τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ στον Γιάννη Καπελέρη μαζί με τον φόβο ότι θα μπορούσαν τα στοιχεία να διαρρεύσουν, δεδομένου ότι η κ. Λαγκαρντ ανάφερε ότι όλο το υλικό είναι απόρρητο» συμπλήρωσε.

Αιχμές για Ι. Διώτη 

Αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Τον Ιούνιο του 2011, σε συνεργασία με τον κ. Διώτη, συζητήσαμε τα στοιχεία που είχαμε. Μετά τη μετακίνησή μου, με τον ανασχηματισμό, τα στοιχεία παρέμειναν στην αρμόδια υπηρεσία. Παρέδωσα όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα. Κακώς ο κ. Διώτης δεν προχώρησε σε ελέγχους και παρέδωσε τη λίστα στη νέα πολιτική ηγεσία».

«Υπάρχει πρωτότυπο CD λίστας Λαγκάρντ, δεν γνωρίζω που βρίσκεται»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρωτότυπο CD της λίστας Λαγκάρντ το οποίο, όπως είπε, παρέλαβε στην Ελλάδα σε διπλωματικό σάκο και εστάλη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με το συνοδευτικό έγγραφο να εξηγεί ότι τα στοιχεία έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα.
«Έγινε αντίγραφο του cd που μας στάλθηκε και δόθηκε στον κ. Διώτη σε στικ. Το αρχικό, μαζί με το διαβιβαστικό από τη Γαλλία το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου, στους συνεργάτες μου, και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν ξέρω που είναι σήμερα» τόνισε.

«Να σταματήσει η σπέκουλα για αλλοίωση λίστας» 

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρ. υπουργός Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι μπορεί να υπήρξε από κάποιον άλλον αλλοίωση της αρχικής λίστας.
«Θα έπρεπε να είναι κανείς... συγγνώμη που θα το πω, αλλά, πρέπει να είναι ηλίθιος για να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση σε ένα αρχείο τέτοιου είδους που μάλιστα το πρωτότυπο βρίσκεται στη Γαλλία και μπορεί να έρθει κάποια στιγμή» επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ σχολιάζοντας αιχμές που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον ίδιο, τόνισε:
«Δεν ανέχομαι αυτή την ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας να πλανάται. Το πρωτότυπο cd είναι στη Γαλλία και ελπίζω να επανέλθει για να σταματήσει όλη αυτή η σπέκουλα».
Σε ερώτηση βουλευτών για το πόσο θα είχε ωφεληθεί το ελληνικό Δημόσιο από τον έλεγχο της λίστας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν κατηγορηματικός.
«Το όφελος από τη "λίστα Λαγκάρντ", ακόμα και αν το κράτος έκανε όλους τους ελέγχους και εισέπραττε από τα περίπου 22 δισ., που εκτιμάται ότι ήταν το συνολικό ποσό όλα όσα έπρεπε, θα ήταν πενιχρό. Θα ήταν 100-150 εκατ. ευρώ» ανέφερε.

Δεν θα ήμουν εδώ αν είχα βάλει το αρχείο σε φάκελο με διαβιβαστικό

Απαντώντας στον Μανώλη Κεφαλογιάννη (γραμματέας της ΝΔ) για το πώς κρίνει εκ των υστέρων τους χειρισμούς που έγιναν σημείωσε:
«Με ρωτάτε εάν εκ των υστέρων πιστεύω πως έγινε λάθος χειρισμός. Καταλαβαίνετε πως αυτή η ιστορία με ταλαιπώρησε και αναρωτήθηκα αν έγιναν σωστοί χειρισμοί. Θα ήταν καλύτερο αν είχα βάλει το αρχείο σε έναν φάκελο με ένα διαβιβαστικό. Έτσι, εγώ δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Δε θεωρώ, όμως, ότι θα μπορούσε να προσφέρει κάτι […]. Θα είχε δώσει αίμα στον λαό, αλλά εγώ δε θα ταλαιπωριόμουν. Πολλές φορές σκέφτομαι πως θα έπρεπε να πετάξω το μπαλάκι, είναι ένα σπορ το οποίο βλέπω πως ευδοκιμεί».

Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό

Σε ερώτηση αν είχε ενημερωθεί ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε καταφατικά.
«Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από μένα ότι υπάρχουν στοιχεία που μπορούμε να πάρουμε από τη Γαλλία και μου είπε "προχώρα". Στη συνέχεια τον ενημέρωσα για τα στοιχεία που προέκυψαν και μου είπε πάλι "προχώρα"»

Ενημερώσατε τον κ. Βενιζέλο; ρωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Αυτός που είχε υποχρέωση να τον ενημερώσει δεν ήταν ο υπουργός, αλλά ο υπηρεσιακός παράγοντας, δηλαδή ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο κ. Διώτης, ο οποίος το έκανε με τη πάροδο του χρόνου. Είχαμε πρόσφατα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βενιζέλο που του επανέλαβα όσα είπα και δημόσια» απάντησε.

Αντιπαράθεση Γ. Παπακωνσταντίνου - Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) για το πού βρίσκεται το πρωτότυπο CD.

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώθηκε όταν η τελευταία επίμονα ζητούσε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών να αποκαλύψει σε ποιον έδωσε για εμπιστευτική φύλαξη το πρωτότυπο CD Λαγκάρντ και αν γνωρίζει πού βρίσκεται σήμερα. Αποτέλεσμα ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, Τάσου Νεράντζη.

Ακολουθεί ο διάλογος:

- Γ. Παπακωνσταντίνου: «Παρελήφθη ένα CD. Ζήτησα να το φυλάξω εμπιστευτικά στο γραφείο μου».
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Σε ποιόν το δώσατε; Δεν απαντάτε. Θέλουμε ονοματεπώνυμο».
- Γ. Παπακωνσταντίνου: «Δεν έγινε πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής. Ήταν τέτοια η υπόθεση που δεν μου επιτρεπόταν να το κάνω. Επιχειρείτε να μου αποδώσετε πρόθεση ότι επιχείρησα να καλύψω κόσμο. Ποτέ κανένας στη διαδρομή μου τη μικρή στην πολιτική δεν μου έκανε τέτοια κατηγορία. Όταν μπήκα στην πολιτική ήμουν πετυχημένος επιχειρηματίας. Σήμερα είμαι εκτός πολιτικής, εκτός Βουλής και βρίσκομαι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτή που βρέθηκα, όταν μπήκα στην πολιτική. Εγώ δεν έχω καταθέσεις στην Ελβετία, δεν μετέχω σε off shore εταιρείες, δεν έχω καν καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες παρά μόνον δάνεια. Δεν αποδέχομαι από κανέναν παρόμοιου τύπου δηλώσεις. Μη μου αποδίδετε πως με πρόθεση προσπάθησα να καλύψω κόσμο».
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Πείτε σε ποιον δώσατε το cd και αφήστε τους αφορισμούς».
- Γ. Παπακωνσταντίνου: «Δεν υποβάθμισα τίποτα, είπα ότι σε σχέση με άλλα στοιχεία, η σημασία που δίνεται σε αυτή τη λίστα είναι υπερβολική. Υπάρχουν πιο σημαντικές πηγές στοιχείων για καταθέτες εξωτερικού, π.χ. της Τράπεζας της Ελλάδας που μπορούν να οδηγήσουν σε έσοδα 2,5 - 3 δισ. ευρώ (σσ. από φορολόγηση).
Η αίσθηση που προσπαθείτε να δώσετε ότι δεν με βολεύει, ότι προσπαθώ να κρύψω κάτι, να καλύψω κάποιον, είναι λάθος και παραπλανητική. Έγινε αντίγραφο για λόγους ασφάλειας. Δόθηκε το πρωτότυπο για αρχειοθέτηση στο γραφείο μου.
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Σε ποιον; Απαντάτε σε αυτό που ρώτησα.
-Τ. Νεράντζης: «Δεν θα του υπαγορεύσετε εσείς τον τρόπο και τη σειρά που θα απαντήσει. Θα απαντάει όπως θέλει».
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Εδώ έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο και θα λέμε κρίμα θα λέτε να δείξουμε κατανόηση… Προστατέψτε τον, όπως τον κ. Βενιζέλο, κύριε πρόεδρε. Να καταγραφεί πως ο κ. Νεράτζης δεν θέλει να καταγραφεί. Συντηρείτε τη συσκότιση. Συντηρήστε την κι άλλο για να καταλάβουν όλοι τι γίνεται».
- Τ. Νεράντζης «Δεν με ενδιαφέρουν οι παρεκτροπές σας. Έχω καταλάβει τον λόγο για τον οποίο γίνεται αυτό. Μην υποβιβάζετε τη συζήτηση».
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Περισσότερο από εσάς είναι αδύνατο».
- Γ. Παπακωνσταντίνου: «Προσπαθείτε να μετατρέψετε σε ένα κατηγορητήριο την Επιτροπή. Ούτε ο Χριστόφιας, ούτε ο Ισπανός, ούτε ο Πορτογάλλος, ούτε οι άλλοι που υπέγραψαν μνημόνια είναι προδότες. Προσπαθείτε να συνδέσετε τη λίστα με το μνημόνιο. Δεν την είχαμε πριν το μνημόνιο. Είναι μυθεύματα όλα τα δημοσιεύματα. Στις 20 Οκτωβρίου το παρέλαβα σε διπλωματικό σάκο από τη Γαλλία. Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου, που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb, γιατί είναι πιο ασφαλές».
Παρά τις εξηγήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε.
- Γ. Παπακωνσταντίνου: «Με ρωτήσατε σε ποιον παρέδωσα το αρχείο. Είπα, στο γραφείο μου. Εγώ το παρέδωσα. Από κει και πέρα καμία άλλη γνώση για το θέμα δεν έχω».
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Σε ποιον;»
- Γ. Παπακωνσταντίνου: «Δεν θα κάνουμε διάλογο. Τα πλήρη στοιχεία βρίσκονται στο ΣΔΟΕ».
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Το αντίγραφο βρίσκεται. Το πρωτότυπο;»
- Γ. Παπακωνσταντίνου: «Τα πλήρη στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ».
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Να σας εμπιστευτούμε ότι είναι ακριβές αντίγραφο; Σε ποιον δώσατε το πρωτότυπο;»
- Γ. Παπακωνσταντίνου: «Χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ξανά το πρωτότυπο.Το αρχείο, που έχει το ΣΔΟΕ, είναι αυτό που παραλάβαμε. Όποιος έχει υποψίες, ας περιμένει το αρχείο από τη Γαλλία που θα έρθει ξανά».