Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις, ενώ η αποτελεσματικότητα του σχήματος σε τομείς όπως είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, η υγεία , ο εξορθολογισμός των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ώθηση της ανάπτυξης είναι κατά κοινή ομολογία χαμηλή.

Οι υπουργοί που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν ή να αλλάξουν πόστο είναι πλέον γνωστοί στο Μαξίμου και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και απομένει η επίσημη συζήτηση που θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.

Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παραμένει ως έχει, με τον Γιάννη Στουρνάρα να βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό και τους Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργο Μαυραγάνη να διατηρούν τις αρμοδιότητές τους.

Το οικονομικό επιτελείο συμπληρώνεται ατύπως από το Χρ. Λαζαρίδη, αφού είναι πλέον κοινό μυστικό ότι «τίποτα δεν ανακοινώνεται από την πλατεία Συντάγματος, αν δεν ρίξει προηγουμένως μια ματιά ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στα οικονομικά». Το επιτελείο ενδέχεται ωστόσο να συμπληρωθεί, εάν οι εταίροι καταθέσουν ανάλογο αίτημα.

Επικρίσεις
Σταθερά αναμένονται και τα σχήματα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας όχι όμως και στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί προεξοφλείται η απομάκρυνση του Ευρ. Στυλιανίδη ο οποίος επικρίνεται για αδυναμία ελέγχου των ΟΤΑ και εφαρμογής των απαραίτητων αλλαγών. Στα αρνητικά του υπουργού προστέθηκε και η δημόσια καταγγελία από τον Αλ. Τσίπρα ότι αντιτίθεται στην επένδυση για την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης.

Ειδικά για τη συγκεκριμένη επένδυση ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ενεργήσει ώστε να αρθούν τα εμπόδια. Αντίθετα με τον κ. Στυλιανίδη, εύσημα από το Μαξίμου παίρνει ο αναπληρωτής υπουργός Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος κατ΄ εντολήν του πρωθυπουργού έχει αναλάβει να συντάξει και το νέο νόμο για την ιθαγένεια. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο υπουργός Αντ. Μανιτάκης έχει την πλήρη κάλυψη του Φώτη Κουβέλη, και καλείται να πείσει την τρόικα ότι το σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα οδηγήσει τελικά σε μείωση του δημοσίου τομέα με βάση τα συμφωνηθέντα.

Ζήτημα απόδοσης
Θέμα απόδοσης υπάρχει και με το υπερυπουργείο Ανάπτυξης το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα διαιρεθεί στα δύο. Ο κ. Χατζηδάκης θα μείνει στο τιμόνι του υπουργείου Ανάπτυξης και όλα δείχνουν ότι θα διατηρηθούν στις θέσεις τους οι Νότης Μηταράκης και Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στο δεύτερο κομμάτι του υπουργείου που ενδέχεται να ονομασθεί Μεταφορών και Υποδομών είναι πιθανό να τοποθετηθεί ο Μάκης Βορίδης, εφόσον αρθούν οι επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αλλαγή ηγεσίας προεξοφλείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος αναμένεται να αντικατασταθεί από τον Γιάννη Μανιάτη, ενώ πιθανή είναι και η αντικατάσταση του Στ. Καλαφάτη. Στο υπουργείο Πολιτισμού ενδέχεται επίσης να υπάρξει αλλαγή φρουράς με αντικατάσταση του Κώστα Τζαβάρα με πρόσωπο που θα προέρχεται ενδεχομένως από τη ΔΗΜΑΡ. Ερώτημα αποτελεί η αντικατάσταση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, καθώς οι γνώμες για την πορεία του Γ. Βρούτση διχάζονται. Αντίθετα, προεξοφλείται η αντικατάσταση του υφυπουργού Ν. Παναγιωτοπούλου.

Στο υπουργείο Υγείας έχει επίσης ληφθεί η απόφαση για την αλλαγή φρουράς τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τη Φωτ. Σκοπούλη, ενώ πιθανή είναι και η μετακίνηση του Μ. Σαλμά. Αντίθετα, φαίνεται πως εδραιώθηκε η θέση του Αθανασίου Τσαυτάρη μετά την προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά και την εμφανή στήριξη που προσέφερε στον υπουργό ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

Στο Μαξίμου αναμένουν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει τις προτάσεις του για το κυβερνητικό σχήμα και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να δώσει και επιπλέον θέσεις αναπληρωτών υπουργών σε περίπτωση που το ζητήσει ο κ. Βενιζέλος.

Αλλαγή αναμένεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον Αντ. Ρουπακιώτη να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον Ν. Δένδια, που θεωρείται από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Θέμα για αντικατάσταση υπάρχει και στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, με τον Θόδωρο Καράογλου να βλέπει την έξοδο.

Η συζήτηση στη ΝΔ για τον επικείμενο ανασχηματισμό φουντώνει, με τους βουλευτές να βρίσκονται σε θέση αναμονής. Πιθανοί προς υπουργοποίηση θεωρούνται οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης, Αδωνης Γεωργιάδης, αλλά και μια σειρά νέοι βουλευτές, από την περιφέρεια. Στο ΠΑΣΟΚ προς υπουργοποίηση φέρονται εκτός από τον Γιάννη Μανιάτη, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά και στελέχη που δεν έχουν βουλευτική ιδιότητα.
πηγή: imerisia.gr