Ξεκίνησε ο έλεγχος της Τρόικα

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε χθες συνομιλίες με τους διεθνείς επιθεωρητές της τρόϊκας οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για ένα τρίτο δάνειο ύψους πολλών δις euro, αν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Αθήνα αναφέρθηκαν σε σημάδια οικονομικής ανάκαμψης μετά από χρόνια βαθιάς ύφεσης στη χώρα.

Αυτό υποστηρίζουν οι Stelios Bouras, Alkman Granitsas και Matina Stevis σε ανταπόκριση από την Αθήαν στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece, Creditors Begin Talks on New Bailout».

Οι εν λόγω συζητήσεις, τονίζεται, πραγματοποιούνται εν μέσω αυξημένων πολιτικών εντάσεων στην Αθήνα που ενδέχεται να θέσουν σε δοκιμασία την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας. Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Αθήνα έκαναν λόγο για σταδιακή έξοδο από το δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας που συνδέεται με τα δάνεια, προειδοποίησαν ωστόσο ότι η οικονομική αυτή μεταστροφή δεν έχει γίνει προς το παρόν αισθητή από το μέσο Έλληνα και ότι αυξάνεται ο εξτρεμισμός στη χώρα.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην πιθανότητα εξασφάλισης πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό εντός του 2013 για πρώτη φορά επί περίπου μια δεκαετία. «Η Ελλάδα πετυχαίνει στους στόχους της και δεν τίθεται περίπτωση να απαιτηθεί από μια χώρα που έχει θυσιάσει τόσα πολλά όσα αυτή και έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της περί προϋπολογισμού να λάβει νέα μέτρα εκτός εάν επιθυμούν από εμάς να διαπράξουμε πολιτική αυτοκτονία», τόνισε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο μετά την οικονομική μεταστροφή και πριν οι θετικές αλλαγές γίνουν αισθητές στο ευρύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. «Αυτό καθιστά κρίσιμους τους επόμενους μήνες. Δεν είναι οι πιο δύσκολοι, αλλά είναι οι πιο ευαίσθητοι από πολιτικής απόψεως», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σίγουρα, επισημαίνουν οι ανταποκριτές, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων και οι επιθεωρητές αναμένονται να επικεντρωθούν σε μερικές από τις ελλείψεις σε επίπεδο δομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, όπως στο ενδεχόμενο κλείσιμο μη κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων του αμυντικού τομέα, την αναδιάταξη περίπου 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, την περαιτέρω απελευθέρωση των υπηρεσιών και πιθανώς την άμβλυνση των κανονισμών για πλειστηριασμούς ακινήτων.

Το προβληματικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας, ο βραδύς ρυθμός των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και οι προσπάθειες για κάλυψη των κενών στα ταμεία κοινωνικής πρόνοιας θα βρίσκονται επίσης στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, προσθέτει το δημοσίευμα.
πηγή: mignatiou.com 
© all rights reserved
customized with από: antikry.gr