Ανησυχία για την εγγύηση των καταθέσεων από την απάντηση Αλμούνια

Δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση των καταθέσεων ακόμα και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, σε τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.

Νίκος Χουντής: Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση κουρέματος καταθέσεων; «Έχει τη δυνατότητα ένα κράτος μέλος να προβεί σε πρόσθετα μέτρα, όπως η καταβολή εισφοράς από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, προς όφελος της κεφαλαιακής ενίσχυσης μιας τράπεζας;».
 
Χοακίν Αλμούνια: «Κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων».
 
Ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής
Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής έθεσε το θέμα του κουρέματος των ασφαλισμένων καταθέσεων, (κάτω των 100.000 ευρώ) των Eυρωπαίων πολιτών, σε ενδεχόμενη κρίση υπο-κεφαλαιοποίησης μιας τράπεζας, υπό το πρίσμα των νέων ρυθμίσεων της Κομισιόν, όπως αυτές αποτυπώνονται στην "Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων στα μέτρα στήριξης των τραπεζών στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης (2013/C 216/01)", και ισχύουν από την 1η Αυγούστου 2013.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

 Ερώτηση του Νίκου Χουντή :
«Θέμα: Εφαρμογή κανόνων κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2013/C 216/01) για τις «κρατικές ενισχύσεις των τραπεζών», δηλώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η «Επιτροπή δεν θα απαιτεί την καταβολή εισφοράς από τους κατόχους χρεωστικών τίτλων αυξημένης εξασφάλισης (ιδίως από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, ανασφάλιστων καταθέσεων, ομολόγων και κάθε άλλου χρεωστικού τίτλου αυξημένης εξασφάλισης) ως υποχρεωτικό στοιχείο του καταμερισμού των επιβαρύνσεων».

Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

– Έχει τη δυνατότητα ένα κράτος μέλος να προβεί σε πρόσθετα μέτρα, όπως η καταβολή εισφοράς (φορολογίας) από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, προς όφελος της κεφαλαιακής ενίσχυσης μιας τράπεζας, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή «δεν θα απαιτεί» τέτοιου είδους επιβαρύνσεις;

– Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ποια είναι η διαφορά, μεταξύ της εξασφαλισμένης και της μη εξασφαλισμένης κατάθεσης; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ «ομολόγων και άλλων χρεωστικών τίτλων» αυξημένης και μη, εξασφάλισης; »
Η απάντηση Χοακίν Almunia εξ ονόματος της Επιτροπής
«Η ανακοίνωση της Επιτροπής  (2013/C 216/01• «τραπεζική ανακοίνωση του 2013») θεσπίζει την ελάχιστη απαίτηση για τον καταμερισμό των επιβαρύνσεων. Σύμφωνα με αυτή, πριν τη χορήγηση ενίσχυσης αναδιάρθρωσης σε μια τράπεζα, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ζημίες καλύπτονται πρώτα από τους μετόχους, και ότι οι κάτοχοι υβριδικού κεφαλαίου και οι κάτοχοι μετοχικών τίτλων μειωμένης εξασφάλισης θα συμβάλουν στη μείωση του κεφαλαιακού ελλείμματος στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τους φορολογούμενους.
H παράγραφος 42 της τραπεζικής ανακοίνωσης του 2013 ορίζει ότι η Επιτροπή δεν θα απαιτεί την καταβολή εισφοράς από τους κατόχους χρεωστικών τίτλων αυξημένης εξασφάλισης (ιδίως από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, ανασφάλιστων καταθέσεων, ομολόγων και κάθε άλλου χρεωστικού τίτλου αυξημένης εξασφάλισης) ως υποχρεωτικό στοιχείο του καταμερισμού των επιβαρύνσεων σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις είτε με μετατροπή σε κεφάλαιο, είτε με μείωση της αξίας των μέσων.
Κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων.
Ασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις που καλύπτονται από συστήματα εγγύησης των καταθέσεων τα οποία προβλέπει το εθνικό δίκαιο σύμφωνα με την οδηγία 94/19/EΚ, και μέχρι του ποσού που ορίζει το άρθρο 7 της οδηγίας 94/19/EΚ. Ανασφάλιστες καταθέσεις είναι εκείνες που δεν καλύπτονται από συστήματα εγγύησης των καταθέσεων σύμφωνα με τον νόμο.
Η παράγραφος 42 της τραπεζικής ανακοίνωσης του 2013 εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής του καταμερισμού των επιβαρύνσεων τις ασφαλισμένες καταθέσεις, τις ανασφάλιστες καταθέσεις, τα ομόλογα και κάθε άλλο χρεωστικό τίτλο αυξημένης εξασφάλισης. Η παράγραφος 42 διευκρινίζει ότι  οι χρεωστικοί τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης  εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του καταμερισμού των επιβαρύνσεων που η Επιτροπή θα απαιτεί όταν τα κράτη μέλη της ζητούν να εγκρίνει ενίσχυση αναδιάρθρωσης σε τράπεζα βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά όχι χρεωστικό τίτλο αυξημένης εξασφάλισης, οποιουδήποτε είδους κι αν είναι αυτός».  
Προβόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση για κούρεμα καταθέσεων

Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα «δείξουν» τις νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, δηλώνει ο διοικητής της ΤτΕ. Στο προβλεπτό μέλλον δεν υπάρχει περίπτωση για κούρεμα καταθέσεων. 
Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, απαντώντας στα θέματα που τέθηκαν από την ΟΤΟΕ στη σημερινή τους συνάντηση, ανέφερε τα εξής:

- οι Τράπεζες έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, αφού η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών και των Ξένων επενδυτών, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.

- Το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οι τράπεζες είναι οι αυξημένες επισφάλειες γεγονός που θα τους επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα θέματα χρηματοδότησης που θα αρχίσουν να εξομαλύνονται μέσα στο 2014.

- Η περιορισμένη πιστωτική επέκταση δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο, γιατί υπάρχει ακόμα αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος, αλλά στη χώρα μας η ψυχολογία θα αλλάξει και θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση, όταν αρχίσει να ανεβαίνει το ΑΕΠ.

- Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα «δείξουν» τις νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, γιατί υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» αδιάθετων κεφαλαίων.

- Η γιγαντιαία συγχώνευση τραπεζών δίνει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα «να μαζευτεί» με ομαλό τρόπο, χωρίς αναταράξεις στα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και οι επιμέρους στρατηγικές των τραπεζών επιβεβαιώνουν αυτήν τη διαπίστωση.

- Μια ουσιαστική συμβολή των τραπεζών στην οικονομική ανάπτυξη θα ήταν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας (αξιοποιώντας τη δική τους εμπειρία), έτσι ώστε να υπάρξει υγιής επανεκκίνηση σε παραγωγικούς τομείς.

- Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα και θα δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο «μάζεμα».

- Τα χρονικά περιθώρια από την Τράπεζα Ελλάδος εξαντλήθηκαν για τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, που έκλεισαν, όμως οι καταθέσεις σ’ αυτές τις τράπεζες διασφαλίστηκαν απόλυτα και οι διαδικασίες που αφορούν στους εργαζόμενους θα εξελιχθούν ομαλά, αλλά σε κάθε περίπτωση οι συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να λειτουργούν με τραπεζικά κριτήρια. Επίσης δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταθέσει προτάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των συνεταιριστικών τραπεζών.