Public Issue: Δυσαρέσκεια των πολιτών για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Πολιτικό Βαρόμετρο ,Public Issue,

Δυσαρέσκεια καταγράφει το μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ». Το 90% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 80% από την αντιπολίτευση...


Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue 

* Παρά τον ορυμαγδό της καταστροφολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε το τελευταίο εννιάμηνο να διευρύνει την επιρροή του 
* Η μονοκαλλιέργεια της... ενημέρωσης για τις άδειες των καναλιών ελάχιστα επηρέασε τις απόψεις των πολιτών 
* Οι πολίτες ανησυχούν για το προσφυγικό, πλην όμως η αίσθηση της απειλής υποχωρεί

Απογοητευμένη και δυσαρεστημένη εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία, καθώς δεν βλέπει άμεσες βελτιώσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της καθημερινότητάς της. Δεν βλέπει, όμως, ούτε και μια πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τα ευρήματα του μηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου της Public Issue, οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση σε ποσοστό 85%, με κάποιες εκλάμψεις εμπιστοσύνης από αυτούς που κατά δήλωσή τους ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές (25%), αλλά και ΚΚΕ (9%) και Ποτάμι (7%). 

Την ίδια ώρα, το 90% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 80% από τη λειτουργία της αντιπολίτευσης. Πιθανόν γι’ αυτό είναι οριακή (51%) η εκτίμηση ότι μάλλον χρειάζεται να γίνουν εκλογές, παρά το συνεχές πλασάρισμα από τα μέσα ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ως “καταλληλότερου” και το σαφές προβάδισμά του έναντι του Αλέξη Τσίπρα (42% έναντι 23%). Αυτό το προβάδισμα το διατηρεί σταθερά ο Μητσοτάκης από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, χωρίς να καταφέρει να το διευρύνει μέσα στον ορυμαγδό της καταστροφολογίας. Και στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, η σημερινή κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση της Ν.Δ., η απάντηση της πλειονότητας (45%) είναι “καμία από τις δυο”.

Έτσι εξηγείται και η ταυτόσημη απάντηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. ότι το κυρίαρχο συναίσθημά τους είναι απογοήτευση (25%), ενώ η οργή χαρακτηρίζει πρωτίστως τους δεύτερους (32%) και η ελπίδα πρωτίστως τους πρώτους (14%). Το άγχος και η ανησυχία είναι στην τρίτη θέση (17%), παρά το γεγονός ότι το 73% των ερωτηθέντων απαντά ότι “υπάρχει δυσκολία” με το εισόδημα που έχει σήμερα.

Στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών, που μονοπώλησε τον τελευταίο καιρό τα μέσα ενημέρωσης -σε βαθμό που όποιος έλειπε καιρό από αυτή τη χώρα κι άνοιγε αίφνης την τηλεόραση να πίστευε ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο ζήτημα που να “καίει” την ελληνική κοινωνία έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς κρίσης-, οι απαντήσεις των ερωτηθέντων ελάχιστα έχουν αλλάξει από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα: Η πλειονότητα επιθυμεί από 5 έως 10 κανάλια, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που θα ήθελαν 11 έως 20. Αλλά και ο αριθμός αυτών που είναι πεισμένοι ότι αρκούν 4 κανάλια παρέμεινε σταθερός και μικρός. Ωσάν αυτή η ατέλειωτη συζήτηση να μην έκανε κανέναν να αλλάξει την αρχική του γνώμη. 


Στο πολύ πιο σοβαρό θέμα των προσφύγων, για τους οποίους γίνεται πλέον πεποίθηση ότι, αν και δεν ήταν τελικός προορισμός τους η Ελλάδα, έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα και οι περισσότεροι τελικά θα μείνουν η πλειονότητα των ερωτηθέντων (73%) εκτιμά ότι μάλλον δεν θα καταφέρουν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Το ποσοστό είναι μικρότερο στις μικρές ηλικίες, στους αποφοίτους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στους κατά δήλωσή τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Όπερ σημαίνει ότι χρειάζεται προσπάθεια για να ξεπεραστεί η ανησυχία των πολιτών, η οποία πάντως δεν έχει πάρει τα υστερικά χαρακτηριστικά άλλων χωρών. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες έχει μειωθεί το ποσοστό των πολιτών που βλέπουν τους πρόσφυγες ως απειλή, από το 55% τον Ιούνιο στο 48% σήμερα. Και σ’ αυτό το ερώτημα οι απαντήσεις διαφοροποιούνται αρκετά ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης και την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων. Όσο πιο νέοι, πιο μορφωμένοι και πιο αριστεροί, τόσο λιγότερο βλέπουν στους πρόσφυγες την απειλή.
Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου