Συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά - Μήνυμα του πρωθυπουργού

Ελλάδα, Πρωτομαγιά 2017, εργατικές συγκεντρώσεις,

Με συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά και διαδήλωσαν ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, τις πολιτικές λιτότητας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς αποδοχές, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα...


Στην πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποιήθηκε η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, και ακολούθησε πορεία στη Βουλή.

Όπως τονίστηκε στις ομιλίες η σημερινή μέρα η βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας, σε θέση μάχης και για την προάσπιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία με τις μνημονιακές πολιτικές έχουν συρρικνωθεί.

Σημειώθηκε επίσης το επίκαιρο της σημερινής Πρωτομαγιάς, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι «με νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα» που ετοιμάζεται να ψηφίσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση. «Μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς ανέφερε ότι «με αυτά που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε αυτονόητο για αυτό πρέπει να τα διεκδικούμε συνεχώς με ξεκίνημα τη σημερινή ημέρα».

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα μνήμης είναι και αφετηρία αγώνων ενάντια στις πολιτικές που οδήγησαν σε μεγάλη ανεργία, ύφεση και αποδόμηση του ασφαλιστικού».

Από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έγινε κάλεσμα για τη Γενική Απεργία στις 17 Μαΐου, που θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς ώστε να δοθεί μια απάντηση με ξεκάθαρο τρόπο στις «βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές».

Εργατικά σωματεία, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, είχαν συγκέντρωση στο Μουσείο. Οι συγκεντρωμένοι τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά διαμαρτύρονται «για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τα σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Όπως αναφέρουν στα καλέσματα τους η σημερινή μέρα είναι «ένας αγώνας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν κεφάλαιο, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ».

Με σύνθημα την «εναντίωση στα νέα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, κόντρα σε παλιά και νέα μνημόνια», οι διαδηλωτές ζητούν να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας απαιτώντας «ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις» καθώς επίσης και «διαγραφή του χρέους και έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Νωρίτερα πορεία συγκέντρωση και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Στην απεργιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπασί, ενώ κεντρικός ομιλητής ή το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος.

Παρέμβαση της ΛΑΕ στο Χίλτον - Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Εδώ μέσα "μαγειρεύουν" το 4ο μνημόνιο»


Η ΛΑΕ, φορείς της Παλαιστινιακής Κοινότητας και το ΜΕΤΑ, συμμετέχοντας σπς Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, στην Αθήνα πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στη Χαλκοκονδύλη και Πατησίων και στη συνέχεια έκαναν πορεία ακολουθώντας τη διαδρομή Κλαυθμώνος, Βουλή, Χίλτον και κατέληξε στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Το μπλοκ φτάνοντας έξω από το Χίλτον, όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, σταμάτησε για λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν κυβερνάει το Μαξίμου, το Χίλτον κυβερνάει», «εδώ είναι η εξαθλίωση και ο πόνος του ελληνικού λαού», «εδώ μέσα "μαγειρεύουν" το 4ο μνημόνιο. Πρόκειται για την καταστροφή της Ελλάδας».

Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την Πρωτομαγιά

Με συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τους αγώνες των εργαζομένων και τη θυσία τους στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και διαδήλωσαν ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, τις πολιτικές λιτότητας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς αποδοχές, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Να σταματήσει ο κατήφορος και οι μνημονιακές πολιτικές» τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης των ΕΚΘ- ΕΔΟΘ, που έγινε μπροστά στο ΕΚΘ, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και εργαζόμενος της ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας. «Λέμε ακόμη μια φορά πως είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ξεπουλήματος. Της ΕΛΒΟ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΒΖ, των λιμανιών και της ΕΥΑΘ» συνέχισε και ζήτησε κατάργηση «αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων» στα εργασιακά, μέτρα ανακούφισης των ανέργων, πολιτικές ανάπτυξης, διασφάλιση της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης, επαναφορά των συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης, κ.ά.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο όπλο, παρά τις τεκμηριωμένες θέσεις τους και τις κινητοποιήσεις» τόνισε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα το επόμενο δεκαπενθήμερο, ενόψει της επικείμενης απεργιακής κινητοποίησης «για να μπλοκάρουμε όσο γίνεται περισσότερο τα μνημόνια και της επιλογές του κουαρτέτου και της κυβέρνησης».

Χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «πρωταθλήτρια» σε ό,τι αφορά το ύψος της ανεργίας, τονίζοντας ότι «η πραγματική ανεργία «κινείται στο 30%, τουλάχιστον πέντε μονάδες πάνω από τα επίσημα στοιχεία» και η νεανική ανεργία «λίγο πάνω από το 50%», διευκρινίζοντας ότι σε αυτό επιδρά και η μαζικότητα του φαινόμενου της νεανικής μετανάστευσης στο εξωτερικό.

«Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με τους ανέργους και τους συνταξιούχους, προχωράμε με ψηλά το κεφάλι, να συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Πέτρος Κετικίδης.

Το ψήφισμα του ΕΚΘ ανέγνωσε το μέλος της διοίκησης, Παύλος Σαββουλίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ και ενός λεπτού σιγή.

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.


Στην κεντρική του ομιλία το μέλος της Εκτλεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Λεωνίδας Στολτίδης αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του ξένου και του «εγχώριου κεφαλαίου» και των πολιτικών εκφραστών του και τους «ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» δημιουργούν φτώχεια, πολέμους και δυστυχία στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.

«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των σωματείων μας για όσους αγωνίζονται αλλά και για όσους υποφέρουν. Τους πρόσφυγες που μένουν εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες, τους ανέργους, τους απλήρωτους τους φτωχούς στις γειτονιές», τόνισε ο κ. Στολτίδης και προσέθεσε: «Θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων στη δουλειά, στο μισθό, τη σύνταξη, την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό και την ειρήνη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στο εργοτάξιο στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου (παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη).

Συγκέντρωση στην Καμάρα πραγματοποίησαν τα «πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.α.), συλλογικότητες, κ.τ.λ.

Μέλη της ΛΑΕ που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Αγίας Σοφίας ενώθηκαν και συμπορεύτηκαν με τους διαδηλωτές που ξεκίνησαν από την Καμάρα την πορεία τους, η οποία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.

Με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε στην Πάτρα η εργατική Πρωτομαγιά.


Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το εργατικό κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και συμμετείχαν μεταξύ άλλων, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι κ.ά.

Οι ομιλητές κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης τόνισαν μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να επαναφέρουν τα κεκτημένα τους, τα οποία όπως είπαν, «ισοπέδωσαν και προσπαθούν να αποτελειώσουν οι νεοφιλελεύθερες και τροϊκανές πολιτικές, που εξαθλιώνουν την κοινωνία, εξοντώνουν τους εργαζόμενους και έχουν ως στόχο την κατάργηση των συνδικάτων». Επίσης απηύθυναν κάλεσμα προς όλους να δώσουν «ηχηρή απάντηση ενάντια στα μέτρα που προετοιμάζονται», διότι όπως υπογράμμισαν, «το οφείλουμε προς όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους και προς τα παιδιά μας, να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Η δεύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και συνδικάτα στην πλατεία Γεωργίου. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, άνεργοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη

Όπως σημείωσαν οι ομιλητές, «η αντεργατική- αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος, αν δεν τη σταματήσουμε με τη δύναμη της οργάνωσής μας, με την απόφασή μας να την ανατρέψουμε». «Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο έχουν συμφωνήσει και με εκβιασμούς και απειλές θέλουν την ανοχή και συνενοχή των εργαζομένων, για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέα μείωση μισθών και μεροκάματων, νέα άγρια φοροληστεία με την μείωση του αφορολόγητου, νέα επιδρομή στις συντάξεις και πλειστηριασμούς για τα σπίτια του λαού», ανέφεραν μεταξύ άλλων, και απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή «στον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς».

Η τρίτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τριών Συμμάχων και συμμετείχαν μέλη αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, μετανάστες, αλληλέγγυοι, καθώς και μέλη αντιεξουσιαστικών κινήσεων.

Μετά τις τρεις συγκεντρώσεις, ακολούθησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Να σημειωθεί, ότι πριν ξεκινήσει η πορεία από το Εργατικό Κέντρο, μέλη της «Λαϊκής Ενότητας», αποχώρησαν και έκαναν την δική τους πορεία στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο, στο Αίγιο, στην Ναύπακτο κ.α.

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες τιμήθηκε στα Χανιά η εργατική Πρωτομαγιά


Η συγκέντρωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο της πόλης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς και οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς με τη συμμετοχή ωστόσο των πολιτών να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οργανωτών.

« Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης και να στείλουμε το μήνυμα της αντίθεσης στα μέτρα που λαμβάνονται», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης που κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στην προγραμματισμένη για τις 17 Μαΐου πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία της δημοτικής αγοράς πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση που οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 1866.

«Ο λαός θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση.

Να αντιδράσει στα νέα μέτρα που έρχονται και να συμμετέχει δυναμικά στην πανελλαδική απεργία στις 17 Μαΐου». δήλωσε το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Φώτης Ριγανάκος.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στο παλιό λιμάνι των Χανίων και οργάνωσαν λαϊκό γλέντι στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων.

Μύνημα Αλ. Τσίπρα: «Να ξανακερδίσουμε την εργασία με όρους αξιοπρέπειας και προοπτικής»


Ο νέος μεγάλος εθνικός στόχος τής μετα-μνημονιακής εποχής στην πατρίδα μας είναι να επουλώσουμε τις κοινωνικές πληγές της κρίσης, να ξανακερδίσουμε την εργασία με όρους αξιοπρέπειας και προοπτικής, να ξαναγυρίσουμε πίσω τους νέους μας που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στη νέα γενιά, τονίζει στο μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Όπως πριν από εκατόν τριάντα ένα χρόνια, έτσι και σήμερα οι αγώνες του κόσμου της εργασίας είναι αγώνες για πρόοδο και ευημερία των κοινωνιών. Στο Σικάγο των ΗΠΑ, το 1886, οι εργάτες αγωνίστηκαν για οκτώ ώρες εργασίας και καλύτερες συνθήκες. Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, η εργασία βάλλεται από την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού που αποθεώνει το κέρδος και στο βωμό αυτού, απαιτεί πολιτικές συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους με κάθε τρόπο», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπογραμμίζει:

«Στη χώρα μας η χρεοκοπία και η κρίση, με τις υφεσιακές πολιτικές των μνημονίων που την ακολούθησαν, είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας, τη διεύρυνση της επισφάλειας αλλά και την ελαστικοποίηση της εργασίας.

Η κυβέρνηση μας τα τελευταία δυο χρόνια, παρά την ασφυκτική επιτροπεία και τους εκβιασμούς, αγωνίζεται για την εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, έχοντας καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Δώσαμε με επιτυχία, την πιο δύσκολη διαπραγματευτική μάχη με τους δανειστές μας, αυτή για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας».

«Χάρη στις συμμαχίες μας σε ευρωπαϊκό πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο», συνεχίζει ο κ. Τσίπρας, «και παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, η οποία χαρακτήρισε την επιμονή μας «ιδεοληπτική», καθώς και την αξιοσημείωτη αδιαφορία της εγχώριας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, κατορθώσαμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη προς όφελος των εργαζομένων.

Αποτρέψαμε τις παράλογες απαιτήσεις για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, για το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία, επαναφέρουμε σύντομα την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ δίνουμε συντονισμένα τον καθημερινό αγώνα κατά της αδήλωτης εργασίας, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να βρίσκονται εντός του πλαισίου των εγγυήσεων του κράτους.

Ο αγώνας, ωστόσο, για τη διατήρηση των κεκτημένων των εργασιακών δικαιωμάτων και τη προστασία των εργαζομένων είναι διαρκής».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τονίζει, ότι «μετά το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης, που μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από τα μνημόνια, θέτουμε ως στρατηγικό στόχο της διακυβέρνησής μας τη δίκαιη ανάπτυξη. Θέτουμε με αυτό τον τρόπο, τις βάσεις για την μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων αξιοπρεπώς αμειβόμενων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης.

Αυτός θα είναι και ο νέος μεγάλος εθνικός στόχος τής μετα-μνημονιακής εποχής στην πατρίδα μας: Να επουλώσουμε τις κοινωνικές πληγές της κρίσης, να ξανακερδίσουμε την εργασία με όρους αξιοπρέπειας και προοπτικής, να ξαναγυρίσουμε πίσω τους νέους μας που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στη νέα γενιά.

Καλή εργατική Πρωτομαγιά και καλούς μας αγώνες!»
αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου