Ιστορική διακορεατική Σύνοδος Κορυφής

Διακορεατική Σύνοδος Κορυφής, Μουν Γε Ιν, Κιμ Γιονγκ Ουν, Νότιας Κορέα, Βόρεια Κορέα, DW,

Οι ιστορικές συνομιλίες μεταξύ του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Γε Ιν και του Βορειοκορέατη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ξεκίνησαν στη συνοριακή πόλη Πανμουνζόμ. Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας το μεγάλο ζήτημα.


Οι ιστορικές συνομιλίες μεταξύ του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Γε Ιν με τον Βορειοκορέατη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ξεκίνησαν στη συνοριακή πόλη Πανμουνζόμ.

Πολλά διακυβεύονται στην ιστορική διακορεατική Σύνοδο Κορυφής. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση κορυφής από τη διχοτόμηση της κορεατικής χερσονήσου το 1945 και για την πρώτη τα τελευταία δέκα χρόνια. Για πρώτη φορά από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53) ένας Βορειοκορεάτης ηγέτης πατά το έδαφος της Νότιας Κορέας.

Από την επιτυχία ή την αποτυχία της ιστορικής αυτής συνάντησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η έκβαση της προγραμματισμένης συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε λίγες εβδομάδες. Η πίεση για τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη αυξάνεται ώστε αυτός να αποσπάσει υποσχέσεις από τον Βορειοκορεάτη ομόλογο του για αποπυρηνικοποίηση. Οι δυσκολίες όμως είναι πολλές.

Προγραμματισμός μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια


Το πρωτόκολλο της συνάντησης είναι πάντως ακριβέστατο και έχουν γίνει αρκετές πρόβες. Τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Ακόμα και το τραπέζι που χρησιμοποιείται για τις συνομιλίες αλλά και τα φαγητά έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ιστορική χειραψία και η υποδοχή του Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε με στρατιωτικές τιμές.

Στον Οίκο της Ειρήνης, όπου γίνονται οι συνομιλίες και ο οποίος ανακαινίστηκε εσπευσμένα, ο Μουν Γε Ιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν τηρούν μεταξύ τους απόσταση 2018 χιλιοστά, αριθμός που αντιστοιχεί στη φετινή χρονιά.

Το φύτεμα ενός πεύκου από τους δύο ηγέτες στη διαχωριστική γραμμή που εδώ και 65 χρόνια χωρίζει τις δυο χώρες έχει επίσης υψηλό συμβολισμό. Πρόκειται για ένα δέντρο το οποίο προέρχεται από το 1953, τη χρονιά που υπεγράφη η συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της Κορέας (1950-1953).

Εκτιμήσεις ειδικών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας


Αποφασιστικής σημασίας είναι πάντως τι θα γίνει με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Ο Αντρέι Λάνκοβ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κουκμίν της Νότιας Κορέας, εξηγεί αυτή τη θεαματική αλλαγή στη στάση της Πιονγκγιάνγκ, λέγοντας πως η κλιμάκωση της κρίσης τον περασμένο χρόνο είχε φθάσει σε τέτοιο σημείο που η κορεατική χερσόνησος είχε φθάσει πολύ κοντά στον πόλεμο. Εκτός αυτού οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα θα είχαν μακροπρόθεσμα πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα.

Ωστόσο ο ειδικός δεν πιστεύει πως ο Βορειοκορεάτης Πρόεδρος θα εγκαταλείψει οριστικά το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά εκτιμά ότι θα το περιορίσει. Κινέζοι γεωλόγοι προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ. Δήλωσαν ότι εξαιτίας των τελευταίων δοκιμών ένα βουνό υπέστη μερική κατάρρευση και στη συνέχεια καταγράφηκαν ισχυροί σεισμοί. Οι Κινέζοι γεωλόγοι ζητούν να εξεταστεί εάν υπήρξε διαρροή πυρηνικής ενέργειας. Υποστηρίζουν πως η Βόρεια Κορέα δεν είναι πλέον σε θέση να προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές στα βορειανατολικά της χώρας. Ωστόσο το αμερικανικό ινστιτούτο κορεατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκιν υποστηρίζει πως μπορεί να σταμάτησαν οι δοκιμές στο βόρειο τμήμα, ωστόσο στο δυτικό τμήμα εντοπίστηκε ένα νέο τούνελ.

Βίντεο από την μετακίνηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν  στην ιστορική συνάντηση του με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε Ιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου