Χαστούκι στη Μέρκελ οι εκλογές στη Βαυαρία: Ιστορική ήττα 12 μονάδων για τους κυβερνητικούς εταίρους της

Γερμανία, εκλογές Βαυαρίας,

Σε θρίλερ με απρόβλεπτες εξελίξεις έχει εξελιχθεί η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Βαυαρία, σύμφωνα με το έγκυρο ρεπορτάζ του crashonline.gr, ενδεχόμενη ήττα του CSU αναμένεται να δώσει το έναυσμα για εξελίξεις...


Σύμφωνα με τα exit polls, το συγκυβερνών κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), που διατηρούσε την απόλυτη πλειοψηφία σχεδόν ανελλιπώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε οδυνηρή ήττα με πτώση 12% των ποσοστών της.

Η ήττα του CSU αναμένεται να δώσει το έναυσμα για εξελίξεις, που μπορεί να περιοριστούν στην ανατροπή του Αρχηγού του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ και την αποχώρησή του από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, ή ακόμη και να φθάσουν μέχρι και την διάσπαση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τα exit polls, στη Βουλή μπαίνει επίσης για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα AfD, ενώ 2ο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συγκεντρώνουν ποσοστό 35,3%.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι, με 18,5%, ενισχυόμενοι κατά 9,9 μονάδες από το 2013. Ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,6%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 10,9%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 9,9%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5,1% και η Αριστερά με 3,5%, η οποία φαίνεται ότι θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί ότι η Βαυαρία όπου δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότεροι από 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι το πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας, έχει την μικρότερη ανεργία και την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία από τα άλλα.

Τα σενάρια


Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών από τη Deutsche Welle, αν το CSU καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό από 35% και άνω, τότε δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και ενδεχομένως να διατηρήσει το αξίωμα του και ο πρόεδρος του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ. Όσο περισσότερο το ποσοστό θα πλησιάζει το 30%, τόσο πιο σίγουρη είναι η παραίτηση Ζεεχόφερ και αμφίβολο το πολιτικό μέλλον του Ζέντερ. Τόσο όμως στη μία, όσο και στην άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα του CSU θα έχει επιπτώσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο – σε καμία περίπτωση θετικές.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα επιτρέψει την παραμονή του Χορστ Ζεεχόφερ στο αξίωμα του πρόεδρου, τότε αναμένεται ότι ως υπουργός Εσωτερικών θα τηρεί μελλοντικά μια πιο αδιάλλακτη στάση στις ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις. Η στάση αυτή θα δυσκολέψει την παραμονή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση που οι απώλειες του CSU είναι όντος δραματικές, όπως προβλέπεται στις δημοσκοπήσεις, τότε θα πρέπει να αναμένεται η κλιμάκωση της κρίσης και των δύο χριστιανικών κομμάτων, δηλαδή της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άγκελα Μέρκελ. Ήδη το κοινό ποσοστό τους στις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται σε πανγερμανικό επίπεδο μόλις στο 26%. Πιθανολογείται ότι μια μεγάλη ήττα των Χριστιανολινωνιστών στη Βαυαρία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης σε δύο εβδομάδες. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου.

Το ρήγμα


Οι ένδοξες εποχές της παντοδυναμίας της CSU, φαίνεται πως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ποιές όμως είναι οι αιτίες; Τρελάθηκαν ξαφνικά οι Βαυαροί; Ξέχασαν ακόμα και την προειδοποίηση του πατριάρχη του κόμματος Φραντς-Γιόζεφ Στράους το 1983 ότι δεν πρέπει να υπάρξει δεξιότερα της CSU άλλο κόμμα;

Κατά γενική ομολογία την έβλαψε η ατέρμονη διαμάχη του Προέδρου του και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ με την καγκελάριο Μέρκελ για το προσφυγικό, χωρίς να καταφέρει τελικά να επιβάλει ανώτατο όριο, ενώ λίγο έλειψε να οδηγήσει στη διάλυσή του μεγάλου συνασπισμού. Αλλά και η απλή μετάθεση του Χανς-Γκέοργκ Mάασεν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, ο οποίος συντάχθηκε με την ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) στο θέμα της συμμετοχής νεοναζί στις ταραχές του Κέμνιτς, σε άλλο σε υψηλό πόστο του ΥΠΕΣ, εξέθεσε τον ίδιο και το κόμμα του. Επίσης, η μακροχρόνια διαμάχη του με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος Μάρκους Ζέντερ για την πρωτοκαθεδρία του κόμματος, απομάκρυνε πολλούς ψηφοφόρους. Διαφωνούσαν «κάθετα» και τώρα τους περιμένει «κοινή μοίρα στο ωραιότερο κρατίδιο που αντίκρισαν ποτέ τα ανθρώπινα μάτια», όπως έγραψε ειρωνικά το Spiegel.
πηγή: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου