Η Ελλάδα δίνει στις τράπεζες 1 δισ. ευρώ για τα "κόκκινα" δάνεια

Κόκκινα δάνεια, τράπεζες, κυβέρνηση,

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διοχετεύοντας στις τράπεζες 1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια...


Η Ελλάδα σχεδιάζει να διοχετεύσει στις τράπεζες κατά τα επόμενα πέντε έτη ένα ποσό που μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια), με τη μορφή της επιδότησης ενός μέρους από τις αποπληρωμές των ενυπόθηκων δανείων των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μερικά νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά δάνεια θα αναδιοργανώσουν τα χρέη τους με τις τράπεζες, με το κράτος να πληρώνει στη συνέχεια ένα μέρος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων, σύμφωνα με τρία άτομα εξοικειωμένα με το σχέδιο που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς εκκρεμούν λεπτομέρειες, προκειμένου το σχέδιο να οριστικοποιηθεί.

Οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν με τα επισφαλή δάνεια ύψους 88,6 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν κληρονομιά της οικονομικής κρίσης της χώρας. Τα στεγαστικά δάνεια θεωρούνται ως η πιο διαδεδομένη περίπτωση των μη εξυπηρετούμενων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων των τραπεζών, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα υπολείπονται των στόχων για τη μείωση αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θέτει η Ρυθμιστική τους Αρχή.

Ο στόχος είναι να μετατραπεί ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών σε στοιχεία ενεργητικού που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Το ετήσιο κόστος της επιδότησης αναμένεται να ανέλθει στα 200 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Το νέο πλαίσιο θα στηρίξει τα νοικοκυριά που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις υποθήκες τους, με αποτέλεσμα αυτά να κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους. Θα υπάρχουν εισοδήματα και προϋποθέσεις ιδιοκτησίας για την επιλεξιμότητα, ενώ οι δανειολήπτες θα χάσουν την επιδότηση αν χάσουν μια πληρωμή για περισσότερο από 90 ημέρες, όπως ανέφερε μια από τις παραπάνω πηγές. Η επιδότηση αναμένεται να ανέλθει στο ένα τρίτο της μηνιαίας δόσης κατά μέσο όρο.

Οδηγός, το κυπριακό μοντέλο


Το σχέδιο, το οποίο μιμείται το μοντέλο της Κύπρου "Εστία", θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ένα δημοφιλές πολιτικό επίτευγμα, εν όψει των εκλογών του τρέχοντος έτους. Το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ στεγαστικών δανείων, τα οποία καλύπτουν σχεδόν το 30% του συνόλου, προστατεύονται επί του παρόντος βάσει ενός νόμου που λήγει το 2010, ο οποίος εμποδίζει τον πλειστηριασμό ορισμένων βασικών κατοικιών, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες συμφώνησαν για ένα πλαίσιο αντικατάστασης του νόμου (Κατσέλη) για την προστασία των πρώτων κατοικιών στις συνομιλίες αργά την Πέμπτη, αν και οι ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει υποχρεωτικά να δώσουν το πράσινο φως.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους κατά 60% μέχρι τα τέλη του 2021. Άλλα σχέδια βρίσκονται επίσης στο τραπέζι, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σύντομα να ζητήσει από την Ευρώπη έγκριση ενός σχεδίου που θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις «κακών δανείων», ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που υιοθέτησε η Ιταλία. Η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται επίσης πάνω στο δικό της σχέδιο.
Bloomberg/Brief

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου