Με χάρτες και δηλώσεις η Τουρκία συντηρεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος Αν. Μεσόγειος, Διεθνές Δικαστήριο Χάγης, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ,
Αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών παραθέτει στην νέα του έκθεση το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι σε αυτές δεν εφαρμόστηκε η αρχή της ίσης απόστασης για τα νησιά αλλά η αρχή της ίσης κατανομής, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα...

Είναι αδύνατον να υλοποιηθεί οποιοδήποτε σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη την Τουρκία, είπε για άλλη μια φορά ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Καλίν απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων το βράδυ της Τρίτης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Καλίν είπε ότι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η «ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία οι τούρκοι, ενώθηκαν και αποκλείοντας εντελώς την Τουρκία, έκαναν μεταξύ τους ορισμένες συναντήσεις, συνάψανε συμφωνίες και ανέπτυξαν σχέδια χωρίς κανείς να επιδείξει αντίδραση.

Όταν όμως η Τουρκία συνάπτει συμφωνία με τη Λιβύη διατυπώνονται κάποιοι ισχυρισμοί ότι «η Τουρκία ενεργεί αντίθετα με το διεθνές δίκαιο».

«Είναι αδύνατο να υλοποιηθεί οποιοδήποτε σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη την Τουρκία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Συμφωνίες με τη κυβέρνηση της Λιβύης έχουν συνάψει χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία και κανείς δεν τις αμφισβητεί, δήλωσε ο Καλίν και πρόσθεσε τα εξής:

«Δεν είναι δουλειά κανενός να αμφισβητεί την νομιμότητα της συμφωνίας που έχει συνάψει η Τουρκία. Αλλά ως μια γενική αρχή θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί περιβάλλον ειρήνης, γαλήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλείοντας την Τουρκία.»

Από την πλευρά του ο τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη συνάφθηκε τελείως στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«Συνάφθηκαν τελείως στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά εδώ. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό πρέπει να το καταλάβουν».
Υπενθυμίζοντας πως το μνημόνιο συνάφθηκε με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης που αναγνωρίζεται διεθνώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε:

«Είναι πολύ φυσιολογικό να είμαστε μαζί, να συνεργαζόμαστε και να είμαστε σε αλληλεγγύη, στις δύσκολες ημέρες της με μια χώρα με την οποία είχαμε πολιτιστική συνεργασία καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Αυτό κάνουμε εμείς».

Συντηρεί την ένταση η Τουρκία με νέους χάρτες


Αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών παραθέτει στην νέα του έκθεση το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι σε αυτές δεν εφαρμόστηκε η αρχή της ίσης απόστασης για τα νησιά αλλά η αρχή της ίσης κατανομής, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα. Στην έκθεση χαρακτηρίζονται μαξιμαλιστικές και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο οι θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στη νέα έκθεσή ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου την οποία ετοίμασε ο αναπληρωτής διευθυντής ναυτιλίας και αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες παρουσιάζονται τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε αντιδιαστολή με εκείνα της Τουρκίας. Κατά την τουρκική επιχειρηματολογία η οριοθέτηση δεν γίνεται με βάση την αρχή της ίσης απόστασης όπως υποστήριζε η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά με βάση την αρχή της ίσης κατανομής.

Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι για τα νησιά στην περίπτωση που βρίσκονται στην λάθος πλευρά της μέσης γραμμής των δύο ηπειρωτικών χωρών, που έχουν μικρό μετωπικό μήκος και που κόβουν την υφαλοκρηπίδα των ηπειρωτικών χωρών μπορούν να έχουν μόνο χωρικά ύδατα. Οπως ισχυρίζεται η έκθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ υπάρχουν πολλές αποφάσεις δικαστηρίων και κρατικές εφαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση. Ως παραδείγματα δίνει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου 1977-78 για την Βρετανία και τη Γαλλία, παρουσιάζοντας σχετικό χάρτη.

Σε χάρτες που περιλαμβάνονται σε έκθεση του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας, Αεροπορίας και Συνόρων, πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες, με τίτλο: «Ανατολική Μεσόγειος, οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιων δικαιοδοσιών».

Στην έκθεση, εξηγούνται με χάρτες οι θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και του ψευδοκράτους.

Η έκθεση αποκαλεί μάλιστα τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη διεθνούς δικαίου.

Στη συνέχεια παρουσιάζει σε ποια σημεία γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, αλλά και πού διατηρεί αυτή τη στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα η Τουρκία.

Ο Τσαγατάι Ερτζίγες παρουσιάζει επίσης χάρτη με όλα τα τεμάχια, όπως τα έχει κατατμήσει, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, καλύπτοντας όλη σχεδόν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου δεν αναγνωρίζονται στο χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στην 28σέλιδη έκθεση παρατίθενται επίσης αποφάσεις (με χάρτες) διεθνών δικαστηρίων σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας για την ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο.

Λίγες ώρες μετά την έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δημοσίευμα ανάλυση που φιλοξενείται στο Anadolu περιγράφει τη μεγαλύτερη περιοχή στην οποία η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της και η οποία όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής “ασπίδας" και καλύπτει τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Μάλιστα ο αρθρογράφος συμπεριλαμβάνει στο δημοσίευμα και σχετικό χάρτη, τον οποίο είχε δημοσιεύσει το πρακτορείο Anadolu πριν από μερικές εβδομάδες, σημειώνοντας πως «η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους».


πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου