Συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη: Στα «ψιλά» τα ελληνοτουρκικά και χωρίς στήριξη

Ντόναλντ Τραμπ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ΗΠΑ, Ελλάδα,
Λέξη δεν ειπώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ στο διάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά, τα οποία ωστόσο ήταν το βασικό θέμα της ατζέντας του Έλληνα πρωθυπουργού για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. 
Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημαντική οικονομική ανάκαμψη της χώρας και στη σημασία της Ελλάδας ως συμμάχου των ΗΠΑ. Ακόμη κι όταν ρωτήθηκε για την τουρκική στάση και την προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε μόνο στο θέμα της αποστολής τουρκικού στρατού στη Λιβύη και όχι στην τουρκική προκλητικότητα. Ως ένδειξη του αδιεξόδου και της αρνητικής έκβασης εκλαμβάνεται από αναλυτές και το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε κάποια επίσημη δήλωση για αποτίμηση μετά τη συνάντηση, υποστηρίζοντας - ανεπίσημα - πως «όσα έπρεπε να ειπωθούν, ειπώθηκαν στο οβάλ γραφείο».

Όμως ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα κατά τη δική του αρχική τοποθέτηση. «Η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον ανέφερε πως η συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ μπορεί να ενισχυθεί και στο πεδίο της άμυνας και μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε έναν πολύπλοκο κόσμο».

«Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά», είπε και ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ τη στήριξη του ώστε να έρθουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν τη διαφορά», ανέφερε.

«Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις. Είστε ένα έθνος που έχει κάνει μια τεράστια οικονομική επιστροφή. Θα συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», είπε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, που προηγήθηκαν της συνάντησης, κράτησαν 20 λεπτά και αφορούσαν κυρίως θέματα εξωτερικής αλλά και εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών. Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συζήτησης ρωτήθηκε κυρίως για την κρίση με το Ιράν και την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό κυβερνητικών αξιωματούχων που υποστήριξαν λίγες ώρες νωρίτερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν ήθελε να ερωτηθεί και να μιλήσει δημόσια για αυτό το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως όπως αποκάλυψε το Tvxs.gr ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε την κοινή συνέντευξη Τύπου, ανατρέποντας την καθιερωμένη πρακτική που είχε ακολουθηθεί κατά την επίσκεψη των Ελλήνων πρωθυπουργών στις ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν επιθυμούσε να πάρει θέση και να δεσμευτεί δημόσια για τα ελληνοτουρκικά θέματα και την προκλητικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτο επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση. Σημειώνεται πως η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται μετά τη συνάντηση και σε αυτήν συζητούνται τα θέματα που τέθηκαν από τις δύο πλευρές, ενώ αντίθετα ο διάλογος στο Οβάλ γραφείο γίνεται πριν τη συνάντηση χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης.

Είναι ενδεικτικό πως σε μια μόνο ερώτηση που δέχτηκε για τη στάση της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, μετέφερε τη συζήτηση αποκλειστικά στο θέμα της αποστολής τουρκικού στρατού στη Λιβύη λέγοντας πως «συζητά με τον φίλο του Ερντογάν», όπως και με άλλες εμπλεκόμενες χώρες στην κρίση, όπως η Ρωσία. Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Έλληνας πρωθυπουργός θέτοντας το ζήτημα του «μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης», το οποίο όπως είπε είναι «παράνομο» και προκαλεί αποσταθεροποίηση. «Προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη», είπε, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση ή σχόλιο από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται πως από την ελληνική κύβερνηση όλο το προηγούμενο διάστημα το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είχε προβληθεί ως «κρίσιμο», καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έθετε και θα αναδείκνυε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Αναφερόταν μάλιστα πως «η επιτυχία του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαρτάται από τον βαθμό στήριξης των βασικών θέσεων της Ελλάδας» στα ελληνοτουρκικά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν πριν από τη συνάντηση πως οποιαδήποτε μη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελεί ένα «πράσινο φως» προς την Άγκυρα και μια σαφής διπλωματική ήττα για την Ελλάδα. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός πως ο διάλογος Τραμπ - Μητσοτάκη μετατράπηκε επί της ουσίας σε έναν μονόλογο του αμερικανού προέδρου καθώς τα θέματα που μονοπώλησαν τη συζήτηση ήταν αμερικανικού ενδιαφέροντος με τον Έλληνα πρωθυπουργό να παρακολουθεί αμήχανα. Στο σημείο που ζήτησε και πήρε το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το ζήτημα των F35. «Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα F-35. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που βγήκε από την κρίση», ανέφερε μεταξύ άλλων με τον Τραμπ να απαντά σε αυτήν την παρέμβαση: «Νιώθω τους Έλληνες κοντά μου. Μπορούμε να καταλήξουμε σε πολλές συμφωνίες».
πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου