Εκτός ορίων ο Ερντογάν: «Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά ιδιοκτήτες»

Τουρκία, Ρ.Τ. Ερντογάν, Ανατ. Μεσόγειος, Ιμπραήμ Καλίν, Ε.Ε.,

Σε νέες ακραίες προκλήσεις με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος φαίνεται πως ρίχνει λάδι στη φωτιά λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ....

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί 1 και 2 Οκτωβρίου 2020, κι ενώ ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, βρίσκεται στην Ελλάδα. «Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, οι αλλά ιδιοκτήτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε συνέδριο. Ο κ. Ερντογάν, θέλοντας να δείξει με προκλητικό τρόπο ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε πως «είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων…».

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα στη Μεσόγειο μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. «Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους» απείλησε εκ νέου. «Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε ο Ερντογάν προσθέτοντας μάλιστα ότι «κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».

 Ιμπραήμ Καλίν: «Μην τα περιμένετε όλα από εμάς…»


 

Ως ευκαιρία επανεκκίνησης των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ βλέπει η Τουρκία τη Σύνοδο Κορυφής, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. «Μπορούμε να έχουμε μια επανεκκίνηση εκεί. Και βλέπω αυτή την προθυμία από την πλευρά πολλών χωρών μελών της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters ο Ιμπραήμ Καλίν.

Σημείωσε, δε, πως ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και ένα χρονοδιάγραμμα για να δουλέψουν πάνω σ’ έναν οδικό χάρτη μαζί. «Οι εργασίες για να αποφασισθεί μια ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται», δήλωσε ακόμη ο Καλίν.

Ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου