Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αλλάζει τα δεδομένα. Η ανησυχία έχει επιστρέψει, με τους ειδικούς να κάνουν εφιαλτικές εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας να καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ.
Επισπεύδει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων η κυβέρνηση μετά την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα, που έχει ήδη οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού. Άμεσα ξεκινά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία, από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ θα δοθούν κίνητρα για εμβολιασμό σε μόνιμους και στρατεύσιμους των Ενόπλων Δυνάμεων.
"Τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες" είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα. Mίλησε για δύο σκιές που, όπως είπε, εμποδίζουν τη γρήγορη και οριστική έξοδό μας από τη δοκιμασία. Η μία είναι η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα και η δεύτερη ένα ποσοστό πολιτών που ακόμα διστάζουν να εμβολιαστούν. "Είναι μία διπλή απειλή που σήμερα απασχολεί όλες τις χώρες, αναγκάζοντας, μάλιστα, κάποιες από αυτές να επιστρέψουν στους αυστηρούς περιορισμούς. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί στον τόπο μας" επεσήμανε, ανακοινώνοντας μια σειρά ρυθμίσεων που, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, επιχειρούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού πριν, ενδεχομένως, πολιορκήσει ξανά το Σύστημα Υγείας, να αποδώσουν ξανά στους εμβολιασμένους τα δικαιώματά τους και να ωθήσουν προς το εμβόλιο όσους ακόμα το σκέφτονται.
Το σκεπτικό
Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αλλάζει τα δεδομένα. Η ανησυχία έχει επιστρέψει, με τους ειδικούς να κάνουν εφιαλτικές εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας να καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ. Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης έπαιξε και η εικόνα αντιστροφής του ισοζυγίου που παρατηρείται σε εισαγωγές και εξιτήρια ασθενών με κορονοϊό.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπήρχαν τρεις στόχοι πριν από το τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού.
1) Η αύξηση των εμβολιασμών, καθώς πρέπει να επιτευχθεί άμεσα ο στόχος για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού. "Και η Επιχείρηση «Ελευθερία» απλώνεται στην επικράτεια, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
2) Να σταλεί ένα μήνυμα στη νεολαία, καθώς το 75% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 24 ετών.
Το ίδιο ισχύει και επιμέρους για τη μετάλλαξη Δέλτα που αυτή τη στιγμή πλήττει κυρίως τους νέους οι οποίοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των κρουσμάτων με την ινδική μετάλλαξη είναι κάτω των 40 ετών. Μόλις το 14% των κρουσμάτων είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 7% είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη Πέμπτη.
3) Να καταλάβουν όλοι ότι έπεται και συνέχεια. Δηλαδή, ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον σκληρό πυρήνα λειτουργίας του κράτους, για τους οποίους ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός. Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους εμβολιασμένους, καθώς ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής επαναλαμβάνοντας ότι "έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις". "Ας ακούσουν τους νέους, που αξιοποιούν το Freedom Pass. Από μεθαύριο, μάλιστα, αρχίζουν να εμβολιάζονται και οι ηλικίες 15 με 17. Ας ακούσουν την Εκκλησία, που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον. Ας ακούσουν τους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να επανέλθουν οι δουλειές σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλά ας ακούσουν και τα εκατομμύρια γυναίκες και άντρες που θέλουν να ζήσουν με υγεία και ελευθερία" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι κυρώσεις
Το πλέγμα των μέτρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών και της δημιουργίας του τείχους ανοσίας, περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων – αρχικά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων στα γηροκομεία και στη συνέχεια των υγειονομικών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά στις κυρώσεις που θα προβλέπονται για όσους δεν το πράξουν, για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά, γιατί όπως σημείωσε, "δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου".
Σε σχέση με τους υγειονομικούς, ο εμβολιασμός τους καθίσταται υποχρεωτικός από την 1η Σεπτεμβρίου, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι είναι "αδιανόητο ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή" και να ζητεί από όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτή την απόφαση χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
Για τους υγειονομικούς το "ποινολόγιο" δεν ανακοινώθηκε από τα χείλη του Πρωθυπουργού και σήμερα αναμένεται να γίνουμε σοφότεροι. Ωστόσο, πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις στους υγειονομικούς θα έχουν μια διαβάθμιση και θα προβλέπεται από μετάθεση σε μη μάχιμο πόστο έως και αναστολή εργασίας. Δηλαδή θα είναι σαν να βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών, καθώς δεν θα πληρώνονται.
Η διαφοροποίηση εντοπίζεται στην αυστηρότητα των κυρώσεων για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η απόφαση να μπαίνουν απευθείας σε αναστολή εργασίας όσοι δεν εμβολιάζονται ελήφθη λόγω του ευάλωτου χαρακτήρα των δομών, των χαμηλών ποσοστών εμβολισμού στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα και των συρροών που είχαν παρατηρηθεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, καθώς πολλά κρούσματα είχαν εντοπιστεί σε γηροκομεία.
Αντίθετοι οι υγειονομικοί
"Ως Ομοσπονδία είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, είναι καθήκον των υγειονομικών απέναντι στους ασθενείς και τη Δημόσια Υγεία να εμβολιαστούν, ωστόσο είμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην υποχρεωτικότητα που ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός" δήλωσε στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σημειώνοντας ότι το μήνυμα του Πρωθυπουργού για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών συνιστά "ομολογία αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα".
"Ήταν ένα μήνυμα πυγμής και εντυπώσεων χωρίς ουσία. Δεν θα προσφέρει κάποια βοήθεια στον περιορισμό του ιού, διότι πάνω από το 90% των υγειονομικών της χώρας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν κλείσει ραντεβού για κάνουν το εμβόλιο είτε έχουν ανοσία, διότι πέρασαν την περιπέτεια με τον ιό. Επίσης ουδέποτε διαπιστώθηκε πως τα νοσοκομεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είναι εστίες μετάδοσης του ιού. Ταυτόχρονα γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, με τις στολές και τις μάσκες τους. Επομένως έγινε για τις εντυπώσεις" ανέφερε .
"Έτσι επαναλαμβάνω πως είμαστε κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που θίγει και συνταγματικά δικαιώματα, ήδη αρκετοί συνάδελφοι έχουν πάει ή σκέφτονται να πάνε στα δικαστήρια", υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος και διερωτήθηκε γιατί δεν ανακοινώθηκε για παράδειγμα υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην Εκκλησία. Τις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί ποιες θα είναι οι κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.
Τι θα ισχύει για τους κλειστούς χώρους
Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου και μέχρι τα τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ , σινεμά και θέατρα θα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για πλήρως εμβολιασμένους και για όσους έχουν αναρρώσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο. Παράλληλα, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η ψηφιακή εφαρμογή που προετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο ρόλος της οποίας θα είναι κομβικός, καθώς θα πιστοποιεί εάν ο κάθε πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Έτσι, στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, όμως, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.
Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ανέφερε επίσης ότι οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.
Η πληρότητα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο που είχε ανακοινωθεί, θα αυξηθεί και είτε θα καθοριστεί οριζοντίως σε ποσοστό 85%, είτε θα προβλέπεται μια διαβάθμιση. Πιθανότατα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και να επιτρέπεται αναλογικά μεγαλύτερος αριθμός ατόμων για μικρότερες επιχειρήσεις με στόχο να υποστηριχθεί η βιωσιμότητά τους.
Αναμένεται εξειδίκευση μέτρων
Η εξειδίκευση των μέτρων για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας θα γίνει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, από τους υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
Σήμερα επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα ενημερώσουν την Ιερά Σύνοδο για το κρίσιμο θέμα των εμβολιασμών. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να εκδοθεί μια εγκύκλιος που θα καλεί όχι μόνο τους κληρικούς αλλά και τους πιστούς να εμβολιαστούν άμεσα.
πηγή: kontranews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου