Τι μας διδάσκουν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Δέσποινα Σπανού, Λαϊκή Ενότητα, Αφγανιστάν, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, EE, Ταλιμπάν, Τουρκία, Ερντογάν,

Όπως θυμόμαστε η εισβολή των Αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 και μετά από 20 χρόνια, το αποτέλεσμα ήταν να επανέλθουν οι Ταλιμπάν θριαμβευτικά στην Καμπούλ!

 

της Δέσποινας Σπανού*

Θυμάστε την ομιλία του Πάϊατ στην αρχαία αγορά με ευκαιρία την ορκωμοσία του Μπάϊντεν, παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου;

Όσοι το θυμόμαστε εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ντροπή. Ο πρεσβευτής μιας χώρας έκανε διακηρύξεις για την επιθετική πολιτική που θα έχει η χώρα του έναντι άλλων χωρών (Ρωσία – Κίνα) και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρχηγός του Κράτους δηλαδή, παρακολουθούσε σιωπηλή, ενστερνιζόταν δηλαδή τις επιθετικές διακηρύξεις του πρεσβευτή! Η εικόνα του επικυρίαρχου σε ένα προτεκτοράτο!

Η ανάληψη της εξουσίας από τον Μπάιντεν συνοδεύτηκε από δηλώσεις ότι οι ΗΠΑ θα ανακτήσουν την παλιά τους δόξα.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είχε πει ότι η εικοσαετής επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ήταν επιτυχής και λίγο μετά φάνηκε η πραγματικότητα.
Οι Ταλιμπάν κυριάρχησαν σε όλο το Αφγανιστάν και επέστρεψαν στην Καμπούλ …. περπατώντας.

Ο μέχρι τότε πρόεδρος με την υποστήριξη των ΗΠΑ,  Ασράφ Γκανί, έφυγε προσπαθώντας να πάρει μαζί του όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε. Τα ξένα πρακτορεία λένε ότι έπεφταν χρήματα στους διαδρόμους του αεροδρομίου, γιατί δεν χωρούσαν στο ελικόπτερο!

Όπως θυμόμαστε η εισβολή των Αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 και μετά από 20 χρόνια, το αποτέλεσμα ήταν να επανέλθουν οι Ταλιμπάν θριαμβευτικά στην Καμπούλ.

Οι Αμερικάνοι τις επεμβάσεις τους τις είχαν βαφτίσει, «Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία – Αφγανιστάν» 2001 – 2014 και «Επιχείρηση Φρουρός της Ελευθερίας» 2015 έως σήμερα.

Η εισβολή των Αμερικανικών στρατευμάτων υποστηρίχθηκε και από άλλες 45 δυτικές χώρες, συμμετείχαν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με δύναμη 2500 Ελλήνων στρατιωτικών!

Φυσικά τα επιχειρήματα περί ελευθερίας, για την παρουσία τους στο Αφγανιστάν, καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν.

Η αλήθεια είναι ότι τους Ταλιμπάν τους κατασκεύασαν και ενίσχυσαν αυτοί που υποτίθεται ότι ήθελαν να τους διώξουν.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ τροφοδότησαν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό για να τον χρησιμοποιήσουν ως αντίβαρο για τα αριστερά κινήματα. Εκπαίδευσαν τους Ταλιμπάν στην CIA και στις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν. Μην ξεχνάμε ότι κορυφαίοι Αμερικάνοι διπλωμάτες, όπως ο Μπρεζίνσκι, φωτογραφίζονταν στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν με τον Μπιν Λάντεν την δεκαετία του ’80.

Βασικός στόχος της επέμβασης του 2001 ήταν ο έλεγχος των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων του Αφγανιστάν και των ενεργειακών διαδρόμων, όπως επίσης και ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία.

Στους πολέμους υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Στον πόλεμο αυτό κερδισμένες είναι οι μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες, που τροφοδοτούσαν με πυρομαχικά και υλικά τις Αμερικανονατοϊκές χώρες, την εγκάθετη Αφγανική Κυβέρνηση, αλλά και τους Ταλιμπάν. Χαμένος είναι ο ίδιος ο λαός του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην χώρα έχουν σκοτωθεί στρατιώτες και άμαχοι, περίπου 125.000 χωρίς να υπολογίσουμε τον αριθμό των Αφγανών που τραυματίστηκαν ή έμειναν ανάπηροι για όλη τους την ζωή. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ 2,7 εκατ. Αφγανοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να σωθούν. Από πλευράς Αμερικανονατοϊκών δυνάμεων ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τις 7.500!

Τα ποσά που δαπανήθηκαν είναι ιλιγγιώδη. Οι ΗΠΑ υπολογίζεται ότι έχουν ξοδέψει 2,26 τρις δολάρια, ποσό που έχει κληθεί να πληρώσει ο Αμερικανικός Λαός. Όλο αυτόν τον πακτωλό χρημάτων τον κέρδισαν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπλων και οι τράπεζες.

Ιδιαίτερα ο λαός του Αφγανιστάν τώρα, εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και αναπήρους, θα κληθεί να πληρώσει και την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον εικοσαετή πόλεμο χώρας του, με δανεικά από τις τράπεζες των εισβολέων.

Δύο είναι τα ερερωτήματα:

  • Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το λαό του Αφγανιστάν και κυρίως για τον γυναικείο; και

  • Τι σηματοδοτεί η στάση της Ουάσιγκτον;

Οι Αμερικάνονατοϊκοί κατάφεραν με την εικοσαετή παρουσία τους να νομιμοποιήσουν τους Ταλιμπάν στην συνείδηση του λαού. Η διαφθορά και οι συνεχείς επιθέσεις ακόμα και σε γάμους, έδωσαν λαϊκό έρεισμα στους Ταλιμπάν, οι οποίοι κυριολεκτικά έκαναν περίπατο.

Η προσπάθεια της ηγεσίας τους να παρουσιαστεί ως μια εξουσία με σεβασμό στα δικαιώματα, δεν κρύβει την πραγματικότητα. Ο Ισλαμικός φανατισμός φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Οι γυναίκες θα εκπαιδεύονται μεν, αλλά με βάση τον ισλαμικό νόμο δε! Η μπούργκα εμφανίστηκε αμέσως στα σχολεία. Όλα αυτά θα τα πληρώσει ο Αφγανικός λαός και κυρίως οι γυναίκες και οι νέοι.

Οι ΗΠΑ είναι μια υπερδύναμη, αλλά σε υποχώρηση και τα παιχνίδια των ανταγωνισμών τα πληρώνουν μόνο οι λαοί. Είδαμε στο Αφγανιστάν τους συνεργάτες τους να προσπαθούν να φύγουν με κάθε τρόπο για να αποφύγουν την οργή των Ταλιμπάν, αλλά αυτό καθόλου δεν συγκίνησε τους μέχρι τώρα συνεργάτες τους Αμερικανούς. Το ίδιο είδαμε και με τους Κούρδους στην Συρία που τους άφησαν στο έλεος της επιθετικότητας του Ερντογάν.

Αποδεικνύεται λοιπόν και ότι η πρόσδεση της χώρας μας στον Αμερικανονατοϊκό παράγοντα με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και των πρόσφατων του Σύριζα και της ΝΔ, που έχει σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει καταστεί μια μεγάλη νατοϊκή βάση, μόνο προβλήματα μας δημιουργεί.

Η πλήρης υποταγή μας στο ΝΑΤΟ ανακόπτει την επιθετικότητα του καθεστώτος Ερντογάν; Σαφώς ΟΧΙ.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, γιατί αλλάζουν τον συσχετισμό δύναμης υπέρ του Ερντογάν.

Ο επαναπροσδιορισμός λοιπόν της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και η διαμόρφωση μιας πολυδιάστατης αντιιμπεριαλιστικής, ανεξάρτητης, φιλειρηνικής πολιτικής προς όφελος του λαού και του τόπου, είναι αδήριτη ανάγκη.

Δέσποινα Σπανού είναι πρωην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ , Στέλεχος της ΛΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου