Γιατί οι ΗΠΑ φεύγουν εσπευσμένα από το Αφγανιστάν - Οι Ταλιμπάν ορίζουν τους κανόνες

Αφγανιστάν, Ταλιμπάν, ISIS, G7, EE, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Τζο Μπάιντεν, Άνγκελα Μέρκελ, Μπόρις Τζόνσον,

Στην έκτακτη διευρυμένη συνεδρίαση της ομάδας G7 για το Αφγανιστάν, όπου μετείχαν επίσης Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, απέδωσε ελάχιστα αποτελέσματα. Η G7 έθεσε ως προτεραιότητα οι Ταλιμπάν, νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν, «να σπάσουν κάθε δεσμό με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως και ότι πρέπει να δεσμευτούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας!»

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγική ειρωνία.

Την ώρα που οι ηγέτες επτά από τις πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη (G7) υπογράμμιζαν ότι «το Αφγανιστάν δεν πρέπει ποτέ ξανά να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία», ένας εξ αυτών, ο Τζο Μπάιντεν, επικαλούταν τρομοκρατικές απειλές για να τερματίσει κάθε ελπίδα παράτασης των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Στις δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της ομάδας G7, ο πρόεδρος των Ηνωνέμων Πολιτειών, ανέφερε ότι παρακλάδι του ISIS απειλεί τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.
Όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε, τόσο το καλύτερο. Κάθε ημέρα επιχειρήσεων αυξάνει τον κίνδυνο για τα στρατεύματά μας. Όμως, η ολοκλήρωση έως τις 31 Αυγούστου εξαρτάται απο τη συνεργασία των Ταλιμπάν και το αν επιτρέπουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο.
Τζο Μπάιντεν 
πρόεδρος ΗΠΑ
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, η οργάνωση ISIS-K, που δραστηριοποιείται στην νότια και κεντρική Ασία, έχει απειλήσει με επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με στόχο τις συμμαχικές δυνάμεις αλλά και τους πολίτες που βρίσκονται εκεί. Για το λόγο αυτό, οι πύλες στο αεροδρόμιο είναι κλειστές και γίνονται αυστηροί έλεγχοι στις εισόδους.

Ο Τζ. Μπάιντεν δήλωσε, επίσης, ότι ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να ετοιμάσουν ένα «σχέδιο επείγουσας επέμβασης» (contingency plan). Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, σημείωσε ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι δε θα χρειαστεί θα υλοποιηθεί.


«Ρήγμα» με την Ευρώπη

Ουσιαστικά, η έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας G7 για το Αφγανιστάν, όπου μετείχαν επίσης Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, απέδωσε ελάχιστα αποτελέσματα.

Η απόφαση του Μπάιντεν να μην παραταθούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης πέρα από τις 31 Αυγούστου αγνόησε τις σχετικές εκκλήσεις από Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τους Ταλιμπάν να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχει ασφαλής δίοδος για όσους θέλουν να φύγουν από την χώρα, ακόμα και μετά τις 31 Αυγούστου, ωστόσο δε διευκρίνισε πώς και αν θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης.

Πιο συγκεκριμένη, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε ότι χωρίς ΗΠΑ δεν υπάρχουν επιχειρήσεις εκκένωσης.
Θέλω να τονίσω ξανά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτή την περίπτωση, χωρίς τις ΗΠΑ εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αποστολή εκκένωσης.
Άνγκελα Μέρκελ 
καγκελάριος Γερμανίας
Η Ε.Ε. διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει και θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν, αρκεί οι Ταλιμπάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε τους Ταλιμπάν «νέες αφγανικές αρχές».
Καλούμε τις νέες αφγανικές αρχές να επιτρέψουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ξένους και τους Αφγανούς πολίτες που θέλουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο.
Σαρλ Μισέλ 
πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι Ταλιμπάν ορίζουν τους κανόνες

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζουν να καταφτάνουν λεωφορεία με Αφγανούς που κατάφεραν να πάρουν εισιτήριο εξόδου από την χώρα.

Παράλληλα, χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μία «γκρίζα ζώνη» έξω από το αεροδρόμιο, ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν, ελπίζοντας σε ένα θαύμα.

Οι Ταλιμπάν, πάντως, ανακοίνωσαν ότι δε θα επιτρέψουν σε άλλους Αφγανούς να εγκαταλείψουν την χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν στήσει σημεία ελέγχου στο δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο και ελέγχουν όσους προσπαθούν να περάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου