Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη στην Κεντρική Ασία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Ρωσία, Κίνα, Αφγανιστάν, Βλαντιμίρ Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, ΗΠΑ, τρομοκρατία, ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τη RussiaToday (RT), και οι δύο πλευρές «εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των απειλών της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών που προέρχονται από το έδαφος».

Η Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την περιοχή γύρω από το Αφγανιστάν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρωθυπουργός Σι Τζινπίνγκ σε σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την εξασφάληση ειρήνης στην Κεντρική Ασία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Κρεμλίνο λίγο μετά την ομιλία των δύο ηγετών, αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι «το πρόβλημα του Αφγανιστάν συζητήθηκε λεπτομερώς». Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο πλευρές «εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των απειλών της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών που προέρχονται από το έδαφος».

Σύμφωνα με το έγγραφο, «τονίστηκε η σημασία της εγκαθίδρυσης ειρήνης σε αυτή τη χώρα το συντομότερο δυνατό και η πρόληψη της εξάπλωσης αστάθειας σε γειτονικές περιοχές». Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, η λεγόμενη «συμμαχία της Ανατολής», στην οποία είναι μέλη η Ρωσία και η Κίνα, καθώς και η Ινδία και το Πακιστάν, επιλέχθηκε ως η βέλτιστη μορφή για τον συντονισμό των προσπαθειών ασφαλείας.

Η συνομιλία ήρθε μια μέρα αφότου ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μοχάμεντ Νάιμ είπε στους δημοσιογράφους ότι η ισλαμιστική ομάδα είχε στενές σχέσεις με τις δύο χώρες. "Η Κίνα είναι ο γείτονάς μας και έχουμε καλές σχέσεις μαζί της. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία", είπε. 

Επίσης την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιτέθηκε στους αξιωματούχους της ΕΕ που ισχυρίζονται ότι ανησυχούν περισσότερο για τη Μόσχα και το Πεκίνο που θα βγουν νικητές από το χάος στο Αφγανιστάν παρά για τις συνέπειες της κατάστασης για τους απλούς Αφγανούς. Επισήμανε τον επικεφαλής εξωτερικών πολιτικών των Βρυξελλών, Josep Borrell, ο οποίος προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι «αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τους Κινέζους και τους Ρώσους να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης και να είναι υποστηρικτές της Καμπούλ, και γινόμαστε άσχετοι».

Η Ρωσία άνοιξε επαφές υψηλού επιπέδου με τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας αντιπροσωπείας για ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι η ομάδα χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση και απαγορεύτηκε στη χώρα. Η πρεσβεία της χώρας στην Καμπούλ συνέχισε να λειτουργεί παρά τις επιλογές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασίλειου να κλείσουν τις πρεσβείες τους και να μετέφεραν προσωπικό τους στο φυλασσόμενο αεροδρόμιο. 

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν, δήλωσε ότι η Κίνα ήταν ευπρόσδεκτος «φίλος» στα σχέδιά της για την ανοικοδόμηση της χώρας και κάλεσε το Πεκίνο να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη «το συντομότερο δυνατό».
πηγή: Russia Today (RT)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου