Η συμφωνία Κίνας - ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή απέτυχε λίγο πριν την σύνοδο κορυφής της COP26* του Νοέμβρη

ΗΠΑ, Κίνα, Κλιματική Αλλαγή, COP26

Το Πεκίνο απέρριψε την πρόταση της Ουάσιγκτον για επιτάχυνση των προσπαθειών για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας δέσμευσης να σταματήσει η χρηματοδότηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, με το Πεκίνο να απορρίπτει τις εκκλήσεις για δημόσια δέσμευση για την κλιματική αλλαγή πριν από τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη South China Morning Post (SCMP).

Σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Παρασκευή, η εφημερίδα South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ έγραψε ότι στις συνομιλίες "αναμήχθησαν" και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού η Ουάσινγκτον στοχοποίησε πρόσφατα τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας του Πεκίνου με κατηγορίες για καταναγκαστική εργασία των μειονοτικών μουσουλμάνων Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ.

«Η Κίνα έχει ήδη τα δικά της σχέδια και οδικό χάρτη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων», δήλωσαν οι Κινέζοι ηγέτες στον Αμερικανό απεσταλμένο για το κλίμα Τζον Κέρι, σύμφωνα με την έκθεση.

Η αποτυχία των συνομιλιών ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή όταν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αντιμετώπιζαν τις θανατηφόρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων θανατηφόρων πλημμυρών στη Νέα Υόρκη και τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την επαρχία Χενάν της Κίνας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με εκατοντάδες νεκρούς και μεγάλες υλικές καταστροφές.



Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι επίσης οι δύο κορυφαίοι ρυπαντές στον κόσμο, παράγοντας 10 εκατομμύρια και 5,4 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2019, σύμφωνα με το Climate Trade.

Την Παρασκευή, η Greenpeace East Asia δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για το 2020 προειδοποιώντας ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Αρκτική ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα καλοκαίρι χωρίς πάγο το 2035-πολύ νωρίτερα από το 2050, όπως είχε προβλεφθεί νωρίτερα.

Ο Li Shuo, ανώτερος σύμβουλος παγκόσμιας πολιτικής για την Greenpeace East Asia, δήλωσε στην SCMP ότι η έλλειψη προόδου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Kerry «δεν προμηνύει καλά» για τη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο.

«Το μη αποτέλεσμα δεν είναι αποτέλεσμα!. Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έχει αντίκτυπο στον πλανήτη».

Ο Τζον Κέρι έφυγε από την κινεζική πόλη Τιαντζίν την Παρασκευή χωρίς να λάβει μια σταθερή δέσμευση από το Πεκίνο, αν και το υπουργείο περιβάλλοντος της Κίνας είχε πει ότι ο διάλογος ήταν «ειλικρινής, σε βάθος και ρεαλιστικός», ενώ υποσχέθηκε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.


Το Πεκίνο απέρριψε την πρόταση της Ουάσιγκτον

Σύμφωνα με την SCMP, το Πεκίνο απέρριψε την πρόταση του Kerry να επιταχύνει τις προσπάθειες της Κίνας για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας δέσμευσης για το όριο 1,5 βαθμών Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) που είχε ως στόχο τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 και ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την κορυφή των εκπομπών άνθρακα πριν 2030.

Η Κίνα φέρεται να χλεύασε την απαίτηση των ΗΠΑ για μορατόριουμ για τη χρηματοδότηση υπερπόντιων έργων άνθρακα, ενώ επέβαλε επίσης κυρώσεις σε κινεζικές ηλιακές εταιρείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Σιντζιάνγκ.

Την Πέμπτη, ο Κέρι προειδοποιήσει ότι η μεγάλη χρήση άνθρακα από το Πεκίνο μπορεί να "ματαιώσει" την δυνατότητα μιας παγκόσμιας συμφωνίας περιβαλλοντικών στόχων.

Ο Κέρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ «κατέστησαν σαφές ότι η προσθήκη περισσότερων μονάδων άνθρακα αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις προσπάθειες του κόσμου να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση».



Παρά τις δεσμεύσεις για μέγιστη κατανάλωση άνθρακα πριν από το 2030, η Κίνα έθεσε σε λειτουργία 38,4 γιγαβάτ νέας ενέργειας με καύση άνθρακα πέρυσι-τρεις φορές περισσότερο από ό, τι είχε ξεκινήσει παγκοσμίως.

Η Κίνα έχει προκαλέσει τις ΗΠΑ να καθορίσουν τις σχέσεις τους με το Πεκίνο προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στην κλιματική αλλαγή.

Αλλά ο Κέρι προέτρεψε την κινεζική κυβέρνηση να μην αφήσει την περιβαλλοντική συνεργασία να επηρεαστεί από τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών του κόσμου, χαρακτηρίζοντάς την «παγκόσμια πρόκληση».

«Είναι ουσιαστικό… ανεξάρτητα από τις διαφορές που έχουμε, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε πει στον Κέρι νωρίτερα κατά την επίσκεψη ότι η συνεργασία για την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την ευρύτερη διπλωματία μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια βιντεοκλήση με τον απεσταλμένο για το κλίμα, ο Γουάνγκ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «μεγάλο στρατηγικό λανθασμένο υπολογισμό έναντι της Κίνας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

«Είναι αδύνατο η κλιματική συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ να ανυψωθεί πάνω από το γενικό περιβάλλον των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Wang.

Πρόσθεσε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των Ηνωμένων Πολιτειών και οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν την Κίνα ως απειλή και αντίπαλο».


* Η COP26 είναι η πιο σημαντική σύνοδος κορυφής στον κόσμο για την κλιματική αλλαγή και το Νοέμβριο 2021 φιλοξενείται στη Γλασκώβη της Σκωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου