Μαρία Ζαχάροβα: «Προκλήθηκε διχόνοια στο ΝΑΤΟ μετά την ίδρυση του AUKUS», ισχυρίστηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ.

AUKUS, ΝΑΤΟ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίκειο, Αυστραλία, Μαρία Ζαχάροβα,
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η ιδεολογία του δυτικού κόσμου περιορίζεται στην ίδρυση μπλοκ που θα βρισκόταν σε μόνιμη αντιπαράθεση με κάποιον.

Η καθιέρωση της νέας τριμερούς στρατιωτικής εταιρικής σχέσης με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας - AUKUS - έχει προκαλέσει διχόνοια στο ΝΑΤΟ τόσο εννοιολογικά όσο και τεχνολογικά, δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Τι είναι αυτό; Κοινά οράματα, αλληλεγγύη; Κάνοντάς το, έχουν προκαλέσει τεράστια διχόνοια μέσα στην οικογένεια του ΝΑΤΟ. Όχι μόνο εννοιολογικά, αλλά και σε επίπεδο τεχνολογίας, επειδή κανείς, ακόμη και μέσα στην οικογένεια του ΝΑΤΟ, δεν έχει καταλάβει τίποτα για τα υποβρύχια που προστατεύουν την Αυστραλία. Από ποιον και γιατί; Τι είδους καύσιμο θα χρησιμοποιήσουν και τι γίνεται με τα ιδρυτικά έγγραφα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας - ΔΟΑΕ;», είπε σε μια συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή "Κυριακή βράδυ" με τον Βλαντιμίρ Σολόβιεφ στο τηλεοπτικό κανάλι. Russia-1 τη Κυριακή..

«Η Γαλλία, με όλα τα τεχνολογικά και οικονομικά της έργα, έχει εκδιωχθεί από εκεί. Αυτό αποκαλούν κοινό όραμα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, η ιδεολογία του δυτικού κόσμου περιορίζεται στην ίδρυση μπλοκ που θα βρισκόταν σε μόνιμη αντιπαράθεση με κάποιον. «Η ιδεολογία της χώρας μας είναι η συνεργασία σε ισότιμη βάση για την αντιμετώπιση απειλών. Δείτε τη διαφορά: να είμαστε φίλοι εναντίον κάποιου ή να είμαστε φίλοι απέναντι σε κοινά προβλήματα», πρόσθεσε.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο στρατηγικό σύμφωνο ασφαλείας με το όνομα AUKUS. Βάσει της συμφωνίας, η Αυστραλία σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ αμερικανικά σχεδιασμένα πυρηνικά υποβρύχια και να εξοπλίσει τις δυνάμεις της με πυραύλους Κρουζ, αμερικανικής σχεδίασης, μεταξύ άλλων. Εξαιτίας αυτής της συμφωνίας, η Καμπέρα τερμάτισε ένα σημαντικό αμυντικό συμβόλαιο με τη Γαλλία, η οποία χαρακτήρισε αυτή την απόφαση ως «μαχαίρι στην πλάτη» και ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για διαβουλεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου