Στο 8% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat (vid)

Eurostat, Ελλάδα, πληθωρισμός,
Στο 8% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2022 από 6,3% που ήταν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat....

Στο 8% υπολογίζει η Eurostat τον εναρμονισμένο δείκτη πληθωρισμού στην Ελλάδα για τον Μάρτιο. Ο μέσος όρος ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης είναι στο 7,5%, από 5.9% τον Φεβρουάριο.


Στην Ελλάδα η άνοδος ήταν κατά 6,3% τον Φεβρουάριο, κατά 5,5% τον Ιανουάριο και κατά 4,4% τον Δεκέμβριο του 2021, κάτι που φανερώνει τη συνεχή επιτάχυνση του φαινομένου. Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν στο -2%.

Σύμφωνα ακόμα με τα προσωρινά στοιχεία της eurostat, οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα έφτασαν κατά μέσο όρο στο 8%, ποσοστό που ανάλογό του είχε καταγραφεί τελευταία φορά πριν από περίπου 25 χρόνια.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό, από 1% τον Δεκέμβριο σε έως 4% με βάση τα στοιχεία Μαρτίου.

Στις 8 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και θεωρείται δεδομένη νέα άνοδος. Άλλωστε, πλέον οι καταναλωτές το έχουν ήδη διαπιστώσει για τα καλά, τόσο στις τιμές ενέργειας, όσο και σε βασικά προϊόντα.

Η Κυβέρνηση απαντά με επιδοτήσεις, που για την ώρα πάντως δεν μοιάζουν αρκετές, ενώ έχει ανοίξει "παράθυρο" για μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ωστόσο, δεν έχουν ακόμα "κλειδώσει" οι αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της eurostat, οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα έφτασαν κατά μέσο όρο στο 8%, ποσοστό που ανάλογό του είχε καταγραφεί τελευταία φορά πριν από περίπου 25 χρόνια.

Ρυθμοί πληθωρισμού (%) μετρούμενοι με τον ΕνΔΤΚeuronews/eurostat


Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές της ενέργειας «βάζουν φωτιά» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς κατέγραψαν άνοδο 44,7% τον Μάρτιο (μετά την άνοδο 32% του Φεβρουαρίου).

Ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα (με άνοδο 5,0%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (άνοδος 3,4%) και οι υπηρεσίες ( άνοδος 2,7%).

Ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ, Μάρτιος 2022, %euronews/


Στην Κύπρο, ο πληθωρισμός «συγκρατήθηκε» στο 6,2%.

«Πρωταθλήτριες» στο κύμα ανατιμήσεων στην Ε.Ε., με διψήφια ποσοστά ανόδου, αναδεικνύονται οι Λιθουανία (πληθωρισμός Μαρτίου 15,6%), Εσθονία (14,8%), Ολλανδία (11,9%) και Λετονία (11,2%).
πληροφορίες από euronew

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου