Νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ: Καθολική απόρριψη από την ακαδημαϊκή κοινότητα

Νόμος-Πλαίσιο ΑΕΙ, Ακαδημαϊκή κοινότητα, απόρριψη Η ΑΥΓΗ, Κώστας Παπαγιάννης, Νίκη Κεραμέως,


    Κώστας Παπαγιάννης

ΑΥΓΗ 09/7/2022 - Η καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου Κεραμέως για τα πανεπιστήμια από την ακαδημαϊκή κοινότητα αποτυπώθηκε και κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή. Το σύνολο των εκπροσώπων του ακαδημαϊκού κόσμου τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου και της φιλοσοφίας του, διαψεύδοντας την προσπάθεια της υπουργού Παιδείας να ισχυριστεί ότι οι διαφωνίες των ακαδημαϊκών περιορίζονται μόνο στο ζήτημα της εκλογής της διοίκησης των πανεπιστημίων. Η απόρριψη του νομοσχεδίου από την ακαδημαϊκή κοινότητα αποτυπώθηκε καθαρά, παρότι η Ν.Δ. φρόντισε να αποκλείσει τους φοιτητές από την ακρόαση. Την ίδια ώρα, βέβαια, ένα σημαντικό κομμάτι της συζήτησης αναλώθηκε στο θέμα της μονιμοποίησης των ιερέων, ζήτημα με καθαρά προεκλογικό ενδιαφέρον για τη Ν.Δ.

Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, ενώ αποδόμησαν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για διαβούλευση με τους φορείς. Κοινή συνισταμένη των περισσότερων τοποθετήσεων ήταν η κριτική στην απουσία ουσιαστικού διαλόγου της κυβέρνησης με την ακαδημαϊκή κοινότητα και η διαπίστωση ότι ελάχιστες μόνο από τις παρατηρήσεις τους ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

«Τα Συμβούλια Διοίκησης συσσωρεύουν μεγάλη δύναμη στη λήψη αποφάσεων, ενώ δεν υπάρχει πρόνοια για θεσμικά αντίβαρα» τόνισε ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων. Προειδοποίησε ότι «οι δυνατότητες διαπλοκής για τον έλεγχο της εκλογής πρύτανη αυξάνουν, καθώς στην πράξη τέσσερα εσωτερικά μέλη μπορούν να διαμορφώσουν σχετικά εύκολα τις συνθήκες για την εκλογή στο αξίωμα του πρύτανη ενός εξ αυτών», ενώ ξεκαθάρισε ότι «επί της ουσίας ελήφθη υπόψιν ένα εξαιρετικά μικρό μέρος των προτάσεων που κατατέθηκαν από τη Σύνοδο Πρυτάνεων».

Θέμα αντισυνταγματικότητας

«Υπάρχει μία καθολική αντίδραση από την ακαδημαϊκή κοινότητα στο προτεινόμενο νομοσχέδιο. Ένας νόμος, αν δεν έχει μια ευρεία συναίνεση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Στην ουσία, διαβούλευση δεν έγινε» υπογράμμισε και ο Γιάννης Νηματούδης, πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, εκφράζοντας ανησυχία ότι ο εξαιρετικά συγκεντρωτικός τρόπος εκλογής του πρύτανη «θα οδηγήσει σε απίστευτη αύξηση της διαπλοκής».

Ο Γ. Νηματούδης επισήμανε ότι ήδη οι έγκριτοι συνταγματολόγοι Ξενοφώντας Κοντιάδης και Γιάννης Τασόπουλος έχουν προσφέρει γνωμοδοτήσεις στην ΠΟΣΔΕΠ ότι όντως υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που θίγουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Θύμισε με νόημα ότι και το 2011, όταν ψηφιζόταν ο νόμος Διαμαντοπούλου, «οι καθηγητές Γεραπετρίτης και Βλαχόπουλος είχαν καταθέσει μια γνωμοδότηση, όπου αναφέρονταν στην αντισυνταγματικότητα των εξωτερικών μελών». Ο υπουργός Επικρατείας σήμερα Γιώργος Γεραπετρίτης τηρεί βέβαια για το ζήτημα αυτό σιγή ιχθύος.

Σε ιδιωτικές εταιρείες

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου καθώς καταλύει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και εναρμονίζει το λειτουργικό πλαίσιο των ΑΕΙ με τους κανόνες ιδιωτικών ανωνύμων εταιρειών ζήτησε και η Ελένη Λουτράρη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εξέφρασε την εξ ολοκλήρου διαφωνία της με το νομοσχέδιο, καθώς «ολοκληρώνει τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες, απομακρύνοντάς τα ακόμα περισσότερο από τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών», ενώ «επιτείνει και μονιμοποιεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας για τους κλάδους τους και τα προβλήματά τους εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Την άρνηση του υπουργείου να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις τους κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων.

Σκληρή ανακοίνωση ΔΑΠ Νομικής

Την αντίθεσή της στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων εξέφρασε και η ΔΑΠ Νομικής με μία ιδιαίτερα επικριτική για την ηγεσία της ΔΑΠ ανακοίνωση. Η ΔΑΠ Νομικής καταλόγισε στην πολιτική ανυπαρξία της ηγεσίας της ΔΑΠ την πρόσφατη ιστορική ήττα της παράταξης στις φοιτητικές εκλογές, ενώ έκανε λόγο για «ΔΑΠίτες που πούλησαν την ψυχή τους για μία θέση σε υπουργείο».

Η ΔΑΠ Νομικής υπογράμμισε ότι «το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να είναι χώρος αποστειρωμένος και απομακρυσμένος από την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά πεδίο γνώσης, ανταλλαγής ιδεών, διαλόγου και υγιούς πολιτικοποίησης», παρατηρώντας ότι «η θεσμοθέτηση φοιτητικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο αποτελεί ένα μέτρο βαθιά αναχρονιστικό».

Φίλης: Ελλάδα στραμμένη προς το παρελθόν

Η ακρόαση των φορέων κατέδειξε την «οριστική, κάθετη κι αμετάκλητη απόρριψη» του νομοσχεδίου Κεραμέως από την ακαδημαϊκή κοινότητα, υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης επισημαίνοντας ότι το σύνολο των εκλεγμένων εκπροσώπων ήταν αντίθετο και ότι το νομοσχέδιο υπερασπίστηκαν μόνο εκπρόσωποι φορέων που διορίζονται από την υπουργό Παιδείας, όπως οι επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και του ΔΟΑΤΑΠ.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι η υπερεκπροσώπηση του εκκλησιαστικού θεσμού σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη εκπροσώπησης των φοιτητών στην ακρόαση φορέων «δείχνει μια Ελλάδα στραμμένη προς το παρελθόν». Ο Ν. Φίλης παρατήρησε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα να πάρουν οργανικές θέσεις οι ιερείς, εργαζόμενοι είναι», σχολίασε όμως ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντίστοιχη ευαισθησία για αύξηση των οργανικών θέσεων στην Υγεία, την Παιδεία και τη Δασοπυρόσβεση.

πηγή: Η ΑΥΓΗ

_________________________________________________________________________

O Κώστας Παπαγιάννης σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάζεται στην εφημερίδα 'Η Αυγή' και από το 2012 καλύπτει το κοινοβουλευτικό και ελεύθερο πολιτικό ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου