Monkeypox virus: Πού έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα η ευλογιά των πιθήκων; - Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα φορτισμένη!

Monkeypox, Ευλογιά των Πιιθήκων, WHO, ΠΟΥ, κρούσματα, συμπτώματα, διάδωση του ιού, θεραπεία,

Τουλάχιστον 16.836 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πέντε θάνατοι έχουν αναφερθεί από τουλάχιστον 74 χώρες από τις αρχές του 2022.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι απαιτείται μια συντονισμένη διεθνής απάντηση και θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση και τις παγκόσμιες προσπάθειες συνεργασίας για την κοινή χρήση εμβολίων και θεραπειών.

Τουλάχιστον 16.836 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πέντε θάνατοι έχουν αναφερθεί από 74 χώρες ή εδάφη από τις αρχές του 2022.


Ισπανία (3.125), ΗΠΑ (2.890), Γερμανία (2.268), Ηνωμένο Βασίλειο (2.208), Γαλλία (1.567), Ολλανδία (712), Καναδάς (681), Βραζιλία (592), Πορτογαλία (588), Ιταλία (407), Βέλγιο (311), Ελβετία (216), Περού (143), ΛΔΚ (107), Ισραήλ (105), Νιγηρία (101), Αυστρία (99), Σουηδία (77), Ιρλανδία (69), Μεξικό (52), Δανία (51), Νορβηγία (46), Αυστραλία (42), Πολωνία (40), Ουγγαρία (33), Σλοβενία ​​(27), Χιλή (20), Ελλάδα (20), Γκάνα (19), Ρουμανία (19), Αργεντινή (18), Μάλτα (17), Τσεχία (15), Λουξεμβούργο (14), Φινλανδία (13), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (13), Κολομβία (10), Ισλανδία (9), CAR (8), Κροατία (8) , Καμερούν (6), Σιγκαπούρη (6), Γιβραλτάρ (5), Σερβία (5), Εσθονία (4), Λίβανος (4), Μπενίν (3), Βουλγαρία (3), Δομινικανή Δημοκρατία (3), Λετονία (3 ), Σλοβακία (3), Νότια Αφρική (3), Εκουαδόρ (2), Ινδία (2), Νέα Ζηλανδία (2), Κονγκό (2), Σαουδική Αραβία (2), Ταϊβάν (2), Μπαχάμες (1), Μπαρμπάντος (1),Βοσνία και Ερζεγοβίνη (1), Κόστα Ρίκα (1), Γεωργία (1), Τζαμάικα (1), Μαρτινίκα (1), Μαρόκο (1), Νέα Καληδονία (1), Παναμάς (1), Κατάρ (1), Ρωσία (1), Νότια Κορέα (1), Ταϊλάνδη (1), Τουρκία (1) και Βενεζουέλα (1).

Τι είναι η ευλογιά και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η Ευλογιά των πιθήκων είναι ένας συνήθως ήπιος ιός που προκαλεί πυρετό καθώς και εξανθήματα. Μεταδίδεται κυρίως σε ανθρώπους από άγρια ​​ζώα, αλλά είναι επίσης δυνατή η μετάδοση από τον άνθρωπο.

Η ανθρώπινη ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε για πρώτη φορά στους ανθρώπους το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). Ονομάζεται ευλογιά των πιθήκων επειδή εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε αποικίες πιθήκων που κρατήθηκαν για έρευνα το 1958.

Το εξάνθημα τείνει να αναπτύσσεται πρώτα στο πρόσωπο πριν εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών και τις παλάμες των χεριών. Μπορούν επίσης να βρεθούν στο στόμα, τα γεννητικά όργανα και τα μάτια.

Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, με τους περισσότερους ανθρώπους να αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς θεραπεία. Τα νεογέννητα, τα παιδιά και τα άτομα με υποκείμενες ανοσολογικές ανεπάρκειες ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο πιο σοβαρών συμπτωμάτων και θανάτου από ευλογιά των πιθήκων.

Η αναλογία θανάτου από ευλογιά των πιθήκων κυμαίνεται ιστορικά από 0 έως 11% στον γενικό πληθυσμό και ήταν υψηλότερη μεταξύ των μικρών παιδιών. Τον τελευταίο καιρό, η αναλογία θανάτων ήταν περίπου 3 έως 6%.
 
 

 
Πώς εξαπλώνεται η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο ή ζώο ή με υλικό μολυσμένο με τον ιό.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω στενής σωματικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής.

Τα εξανθήματα, τα σωματικά υγρά είναι ιδιαίτερα μολυσματικά. Ρούχα, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες ή αντικείμενα όπως σκεύη φαγητού που έχουν μολυνθεί με τον ιό από την επαφή με ένα μολυσμένο άτομο μπορούν επίσης να μολύνουν άλλους.

Τα έλκη, οι βλάβες ή οι πληγές στο στόμα μπορεί επίσης να είναι μολυσματικά, που σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του σάλιου. Τα άτομα που αλληλεπιδρούν στενά με κάποιον που έχει μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των μελών του νοικοκυριού και των σεξουαλικών συντρόφων, διατρέχουν επομένως μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από κάποιον που είναι έγκυος στο έμβρυό του ή από έναν μολυσμένο γονέα σε ένα παιδί κατά τη διάρκεια ή μετά τη γέννηση μέσω επαφής δέρμα με δέρμα.

Δεν είναι σαφές εάν τα μολυσμένα άτομα των οποίων τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται ακόμη μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.

Θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων υποχωρούν από μόνα τους χωρίς να απαιτείται θεραπεία.

Για όσους έχουν μολυνθεί, είναι σημαντικό να φροντίζετε το εξάνθημα ή τις πληγές αφήνοντάς τα να στεγνώσουν εάν είναι δυνατόν ή καλύπτοντάς τα με επίδεσμο για την προστασία της περιοχής. Τόσο τα μολυσμένα όσο και τα μη μολυσμένα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν τυχόν πληγές.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοματικά διαλύματα και οφθαλμικές σταγόνες εφόσον αποφεύγονται προϊόντα που περιέχουν κορτιζόνη. Η ανοσοσφαιρίνη Vaccinia (VIG) μπορεί να συνιστάται για σοβαρές περιπτώσεις. Ένα αντιικό φάρμακο, γνωστό ως tecovirimat ή TPOXX, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων.

Αν και προκαλεί μια λιγότερο σοβαρή ασθένεια, η Ευλογιά των πιθήκων ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Ευλογιά.

Τα άτομα που εμβολιάστηκαν κατά της ευλογιάς είναι πιθανό να έχουν κάποια προστασία έναντι της μόλυνσης από την ευλογιά των πιθήκων. Ωστόσο, οι νεότεροι είναι απίθανο να έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς επειδή ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς σταμάτησε παγκοσμίως μετά την εξάλειψη της μολυσματικής νόσου παγκοσμίως το 1980.

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εμβόλια για την πρόληψη της ευλογιάς που παρέχουν επίσης κάποια προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Το 2019, ένα νεότερο εμβόλιο – MVA-BN, γνωστό και ως Imvamune, Imvanex ή Jynneos – εγκρίθηκε για χρήση κατά της ευλογιάς, αν και δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου