Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα

Σι Τζινπίνγκ, επίσκεψη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από παλαιότερη συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας. Είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία...

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα, όπου σχεδιάζεται να του γίνει θερμή υποδοχή που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την χαμηλών τόνων υποδοχλη του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο, ανέφερε η The Gaurdian.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψη, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ριάντ, την Τζέντα και την προγραμματισμένη μεγαλούπολη του Νεόμ στη δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, ήταν σε εξέλιξη σχέδια για ανάρτηση χιλιάδων κινεζικών πανό και υποδοχή από εκατοντάδες Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Η χαμηλών τόνων υποδοχή του προέδρου των ΗΠΑ στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αντανακλούσε τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την προσωπική εχθρότητα μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ενώ ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να τύχει πολύ θερμής υποδοχής που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ του Πεκίνου και του Ριάντ και την εικόνα της Κίνας ως συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον συνεχίζουν να παρασύρονται.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι προσκλήθηκε για πρώτη φορά στο Ριάντ τον Μάρτιο. Η επίσκεψή του είναι πιθανό να είναι η πιο σημαντική του βασιλείου από την άφιξη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο του 2017, όπου έγινε δεκτός με ασημένια σπαθιά, υπερβολικά δώρα και μια πρόσκληση από τους βασιλείς της Σαουδικής Αραβίας.

Η Wall Street Journal ανέφερε προηγουμένως ότι Κινέζοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν το πιθανό ταξίδι του Xi Jinping στη Νοτιοανατολική Ασία τον Νοέμβριο, το οποίο θα μπορούσε να είναι το πρώτο ταξίδι του ηγέτη στο εξωτερικό μετά την πανδημία Covid-19 και να περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 

Η ομάδα του Μπάιντεν επιδιώκει εδώ και καιρό και δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών για να αμβλυνθούν οι εντάσεις, καθώς οι δύο χώρες τσακώνονται για την Ταϊβάν, το εμπόριο και πολλά άλλα ζητήματα. Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να εργάζεται για αυτό και ο Μπάιντεν παραμένει ανοιχτός για προσωπικές επισκέψεις, μεταξύ άλλων στο περιθώριο της συνάντησης των G-20 του Νοεμβρίου στην Ινδονησία, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή. αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα, όπου σχεδιάζουν να του κάνουν μια εορταστική δεξίωση που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη δεξίωση που δόθηκε στον ηγέτη των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο, ανέφερε η The Gaurdian.

Ενίσχυση των σχέσεων Κίνας - Σαοουδικής Αραβίας

Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία πλησιάζουν περισσότερο εδώ και δύο δεκαετίες, αλλά οι δεσμοί έχουν βαθύνει καθώς ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συγκέντρωσε περισσότερες αρμοδιότητες στο βασίλειο από το 2016 και μετά. Το Ριάντ υπερασπίστηκε τη μεταχείριση της Κίνας προς τη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων και τον δρακόντειο νόμο περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ, τοποθετώντας την σε αντίθεση με τις ΗΠΑ σε βασικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον έχει απομακρυνθεί από τη Μέση Ανατολή.

«Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας. Είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Mohammed Alyahya, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του Κέντρου Μπέλφερ του Χάρβαρντ και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Hudson. «Η Κίνα είναι πολύ σημαντική γεωπολιτικά στην περιοχή. Έβλεπε στρατιωτικές βάσεις στην Αφρική και αλλού. Στο παρελθόν τα συμφέροντά της ήταν καθαρά μερκαντιλιστικά, επικεντρωμένα αποκλειστικά στο εμπόριο. Τώρα βλέπουν όλο και περισσότερο τα πράγματα μέσα από ένα στρατηγικό πρίσμα.

«Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη διασφάλιση της ελεύθερης ροής του πετρελαίου. Αυτό ισχύει για την Κίνα με τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί λένε ότι υπάρχει μια εκτροπή του εύρους ζώνης μακριά από την περιοχή για να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της Κίνας σε μια «στροφή προς την Ασία». Ωστόσο, οι Κινέζοι φαίνεται να θεωρούν την περιοχή ως πρωταρχικό θέατρο για τον ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου